Μετοχές "παντός καιρού": Μία στρατηγική για το 2022 με "καύσιμα" από τη Fed

20 Δεκεμβρίου 2021, 10:26 | Διεθνείς Αγορές

Το "καύσιμο" της αγοράς περιουσιακών στοιχείων που παρέχει η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020 σύντομα "κόβεται". Πιθανόν η εξέλιξη αυτή  θα οδηγήσει σε συνεχιζόμενη μεταβλητότητα και θα διαμορφώσει ένα δύσκολο σκηνικό για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι λεγόμενες "ποιοτικές τοποθετήσεις" θα ενισχύσουν τις μετοχές με σταθερά μερίσματα. Θα αναφερθούμε πιο κάτω στις προοπτικές αυτών των μετοχών. Ας ξεκινήσουμε με τα μάκρο.

H Wall Street κάνει ράλι εδώ και 21 μήνες χάρη στη Federal Reserve, η οποία έδωσε ώθηση στις τιμές των assets αγοράζοντας ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

(Σημείωση: "Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων" είναι ένας εύσχημος όρος για το "τύπωμα χρήματος". Τα ομόλογα αγοράζονταν με μετρητά, τα οποία ο πρόεδρος "Τζέι" Πάουελ δημιούργησε από το τίποτα).

Στη συνέχεια, ο "Τζέι" περιόρισε το χρήμα που τύπωνε η Fed στα 120 δισ. δολάρια τον μήνα. Το ποσό αυτό επαρκούσε για να δώσει στήριξη στον S&P 500: την καρδιά της Αμερικής. Ένα μέρος από τα μετρητά της Federal Reserve διοχετεύτηκε σε πιο κερδοσκοπικές "γωνιές", όπως τα κρυπτονομίσματα: δύο εκ των οποίων έχουν ως έμβλημα τον σκυλάκο Shiba Inu.

Ο Πάουελ δημιούργησε αυτά τα μετρητά "καταχωνιάζοντάς" τα στα βιβλία της Fed ως IOUs, αυξάνοντας τον ισολογισμό της Fed κατά 4,5 τρισ. δολάρια. Το νέο χρήμα αναζήτησε αποδόσεις και εκτίναξε τις τιμές πολλών assets – από ακίνητα μέχρι μετοχές και κρυπτονομίσματα.

Οι μετοχές μας επωφελήθηκαν άμεσα (και δεν απολογούμαστε για τα κέρδη μας!). Εστιάσαμε σε "χαρτιά" που κινήθηκαν με "τα καύσιμα της Fed" –με άλλα λόγια, με το χρήμα που τύπωσε ο "Τζέι"–, όπως:

- Η μικρή τράπεζα Synovus (SNV) που εκτινάχθηκε κατά 173% από τον Απρίλιο του 2020 όταν αγοράσαμε μετοχές της στο Contrarian Income Report. Η SNV ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ο Πάουελ διατήρησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια "στο πάτωμα".

– Ο σιδηρόδρομος Canadian Pacific (CP) που κέρδισε 61% από τον Απρίλιο του 2020 όταν αγοράσαμε μετοχές του στο Hidden Yields. Μερικά επιπλέον τρισεκατομμύρια δολάρια οπωσδήποτε "αναζωογόνησαν" την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας τη ζήτηση για τους σιδηροδρόμους.

- Η Landlord Preferred Apartment Communities (APTS) που σκαρφάλωσε κατά 40% από τον Ιούνιο του 2021 όταν αγοράσαμε μετοχές της στο Dividend Swing Trader. Αυτή ήταν μια τοποθέτηση σε πιο σταθερό περιβάλλον, αλλά ευγνωμονούμε τη χαλαρή νομισματική πολιτική του "Τζέι", επειδή το εύκολο χρήμα του αναζήτησε καταφύγιο και σε τίτλους όπως η APTS.

Ενώ είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε μετοχές "παντός καιρού" με σταθερά μερίσματα που θα τα πάνε καλά το 2022, εντούτοις εκτιμώ ότι οι επενδυτές που αγοράζουν "από το πάνω ράφι" μπορεί να μην φανούν το ίδιο τυχεροί. Ήδη η αύξηση του ισολογισμού της Fed έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, καθώς ο "Τζέι" προσπαθεί να βγει από το "πληθωριστικό κλουβάκι του" με το tapering (μειώνοντας το χρήμα που τυπώνει).

Βραχυπρόθεσμος στόχος του είναι να σταματήσει εντελώς να τυπώνει χρήμα. Μολονότι απαραίτητη, αυτή η διακοπή θα σημάνει λιγότερη ρευστότητα για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Η μετάβαση προσεχώς από τα 120 δισ. δολάρια φρεσκοτυπωμένων μετρητών τον μήνα στα… μηδέν θα επιφέρει –πολύ πιθανόν– έντονη μεταβλητότητα.

Ο "Τζέι" δεν θέλει "βουτιές". Του αρέσει να πηγαίνει καλά ο S&P 500. Μια σταθερή ανοδική πορεία του SPDR S&P 500 ETF κάνει ευτυχισμένους τους Αμερικανούς, αφού μονάχα αυτή μπορεί "να δώσει παλμό" στους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς πολλών μικροεπενδυτών.

Δυστυχώς για τον Πάουελ, παρόλο που ο S&P κινείται κοντά σε ιστορικά υψηλά, η άνοδος των τιμών καταναλωτή του χάλασε "το πάρτι των μετοχών". Μια νέα δημοσκόπηση του CNBC αναφέρει ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τη "Νο1 πηγή ανησυχίας στη χώρα". Αυτό φαίνεται και όταν ο "Τζέι" καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσο – τον βασανίζουν με την άνοδο των τιμών. (Συνήθως ο Αμερικανός βουλευτής δεν πάει ο ίδιος να κάνει τα ψώνια του, αλλά ακούει τα παράπονα των ψηφοφόρων του που πάνε).

Ναι, τα ψώνια στη φετινή εορταστική περίοδο κοστίζουν πιο ακριβά. Ο πληθωρισμός τρέχει πλέον επίσημα σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή – μια μέτρηση που έχει σχεδιαστεί για να υποτιμά τον πληθωρισμό. (Για παράδειγμα, δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των κατοικιών, οι οποίες επίσης εκτοξεύονται.) Παρόλα αυτά, η αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν της τελευταίας 40ετίας ανάγκασε τον Πάουελ να παραδεχτεί ότι ο πληθωρισμός αυτός δεν είναι απλά παροδικός (εκείνος το είπε, όχι εγώ).

Η κυρία Αγορά άρχισε να ανησυχεί για το tapering (λιγότερο τυπωμένο χρήμα) τον Σεπτέμβριο. Τότε πούλησε μετοχές και τον Νοέμβριο "ξαναξεφορτώθηκε". Δύο sell-off μέσα σε τέσσερις μήνες στέλνουν ανησυχητικά σήματα για το 2022. Όταν η στρόφιγγα του χρήματος ήταν χαλαρή, δεν χρειαζόταν να ανησυχούμε για "διορθώσεις". Τώρα, πρέπει.

Αλλά πριν "ταμπουρωθούμε" ενόψει μιας επανάληψης της πληθωριστικής δεκαετίας του 1970, ας εκφράσω την αντίθετη άποψή μου. Ενώ ο Πάουελ μάλλον πρέπει να σταματήσει να τυπώνει τόσο χρήμα, δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν χρειάζεται να συνοδεύσει το tapering με πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων (δύο ήπιες αυξήσεις ίσως αρκούν).

Η "πληθωριστική πυρκαγιά" θα είναι σχετικά εύκολο να σβήσει, καθότι η αμερικανική οικονομία είναι ώριμη. Δεν ξοδεύουμε όπως παλιά, γεγονός που αντανακλάται στην "ταχύτητα" του χρήματος. Και η χαμηλή ταχύτητα είναι μια ισχυρή αποπληθωριστική δύναμη.

Λέγοντας "ταχύτητα", εννοώ το πόσο γρήγορα αλλάζει χέρια το χρήμα. Όλοι πιστεύουν ότι ένα δολάριο είναι απλώς ένα δολάριο. Αλλά μόλις αρχίσει να κινείται, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη από ένα δολάριο και να γίνει πληθωριστικό. Οι άνθρωποι νιώθουν σιγουριά και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για το επόμενο ταξίδι τους (τις διακοπές που περίμεναν επί έναν χρόνο). Ο οικοδεσπότης από το Airbnb μαζεύει τα μετρητά και τα ξοδεύει αλλού – το ίδιο κάνει και η καθαρίστρια. Το δολάριο διευρύνει τον κύκλο των κινήσεών του, καθώς πολλαπλασιάζεται και ασκεί πιέσεις στις τιμές.

Αυτού του είδους η υψηλή "ταχύτητα" αποτελεί –σε γενικές γραμμές– προϋπόθεση για τον πληθωρισμό. Αλλά η M2 "ταχύτητα" του χρήματος έχει κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά μεταπολεμικής περιόδου, ακολουθώντας πτωτική πορεία τις τελευταίες δύο –τουλάχιστον– δεκαετίες!

Η πτωτική τάση της "ταχύτητας" αντικατοπτρίζεται και στο επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, το οποίο κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τέσσερις δεκαετίες!

Με αφορμή τις πρόσφατες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, κάποιοι αναγνώστες μού έχουν θέσει το εξής έξυπνο ερώτημα: "Πρέπει να ξεφορτωθούμε τα ομόλογά μας προτού η Fed καταστρέψει την αγορά;". Εξάλλου, ο "Τζέι" δεν είναι "γεράκι" ή "περιστέρι", αλλά "φάλαινα" που εγκαταλείπει τα ταμπλό των σταθερών εισοδημάτων. Και τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου δεν πάνε καλά όταν τα επιτόκια αυξάνονται.

Μα μήπως τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν πολλές φορές για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό; Δεν νομίζω. Ένα απλό tapering, συν κάνα δυο αυξήσεις επιτοκίων, μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

Ας μην πανικοβαλλόμαστε, λοιπόν. Δεν υπάρχει λόγος να ξεφορτωθούμε τα υψηλής ποιότητας –σε απόδοση– περιουσιακά μας στοιχεία. Απλώς πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι επενδύσεις μας είναι "παντός καιρού", αφού είναι πιθανό να δούμε "άγριες" διακυμάνσεις μέσα στο 2022.

Μου αρέσουν τα "περιουσιακά στοιχεία παντός καιρού" που προσφέρουν εισόδημα είτε επικρατούν οι "ταύροι" είτε οι "αρκούδες". Επιπλέον, προτιμώ τις μικρές ανατιμήσεις.

Αυτή η στρατηγική θα αναδειχθεί το 2022, διότι, καθώς η ρευστότητα στερεύει και οι κερδοσκόποι πανικοβάλλονται – οι τελευταίοι θα αναζητήσουν ασφαλείς, σίγουρες επενδύσεις: όπως οι "μετοχές παντός καιρού".

Αυτές οι "ποιοτικές τοποθετήσεις" θα πρέπει να μας αποδώσουν. Θα αξιοποιήσουμε τα pullbacks για να αγοράσουμε περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές. Αυτή είναι η κερδοφόρα στρατηγική μας, αναβαθμισμένη και ολοκληρωμένη για το 2022 – με "καύσιμα" από τη Fed.

Brett Owens

 

Πηγή: capital.gr