BlackRock: Αγοράστε μετοχές, πουλήστε ομόλογα το 2022 - Γιατί ζούμε ιστορικές στιγμές στις αγορές

21 Δεκεμβρίου 2021, 13:47 | Διεθνείς Αγορές

Εισερχόμαστε σε ένα νέο καθεστώς στις αγορές που δεν μοιάζει με κανένα άλλο κατά τον  τελευταίο μισό αιώνα, όπως επισημαίνει η BlackRock στην έκθεσή της για τις προοπτικές του 2022.

Ο επενδυτικός "γίγαντας" της αγοράς ομολόγων τονίζει ότι αναμένει άλλο ένα έτος θετικών αποδόσεων στις παγκόσμιες μετοχές σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών των ομολόγων. Παράλληλα αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες ξεκινούν να αυξάνουν τα επιτόκια, ωστόσο παραμένουν πιο "ανεκτικές" στον πληθωρισμό, καθώς συνεχίζεται η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Πάντως, ο πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί πάνω από τις τάσεις που επικρατούσαν πριν από τον Covid. Με λίγα λόγια, όπως τονίζει η BlackRock, το 2022 θα ζήσουμε με τον πληθωρισμό. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές θα ευνοηθούν έναντι των ομολόγων, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους στο ρίσκο λόγω του ευρέος φάσματος των πιθανών αποτελεσμάτων το 2022.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει, το 2022 θα προσφέρει κέρδη στις μετοχές και απώλειες  στα ομόλογα για δεύτερο έτος στη σειρά, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία, τουλάχιστον από τότε υπάρχει καταγραφή δεδομένων (1977).

Αυτό το ασυνήθιστο αποτέλεσμα είναι η επόμενη φάση της νέας εποχής στις αγορές (new nominal) που εξακολουθεί να διαδραματίζεται: κεντρικές τράπεζες και αποδόσεις ομολόγων ανταποκρίνονται πιο αργά στον υψηλότερο πληθωρισμό απ' ό,τι στο παρελθόν.

Αυτό θα πρέπει να διατηρήσει τις πραγματικές ή προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις των ομολόγων ιστορικά χαμηλές και να στηρίξει τις αποτιμήσεις των μετοχών. Είναι σπάνιο για τις παγκόσμιες αποδόσεις των μετοχών να είναι θετικές και τα ομόλογα αρνητικά σε οποιοδήποτε ημερολογιακό έτος, πόσο μάλλον για δύο συνεχόμενα χρόνια, επισημαίνει η BlackRock.

Γιατί συνέβη αυτό το 2021; Η ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησε σε σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις και εμπόδια στην προσφορά. Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές δεν απάντησαν, κάτι που αποκλίνει από τη συνήθη προληπτική σύσφιξη του παρελθόντος. Αυτό ήταν και το στοιχείο που σηματοδότησε την έναρξη της αλλαγής του καθεστώτος στις αγορές. Οι ονομαστικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και οι τιμές μειώθηκαν, αλλά οι πραγματικές αποδόσεις παρέμειναν ιστορικά χαμηλές εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και στήριξης των μετοχών. Τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν, καθώς ξεκίνησε η επανεκκίνηση, οδηγώντας σε υπερμεγέθη κέρδη μετοχών.

Η μεγάλη αλλαγή το 2022: Οι κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν κάποια νομισματική στήριξη καθώς η επανεκκίνηση δεν χρειάζεται άλλα κίνητρα. Ως αποτέλεσμα, η BlackRock βλέπει πιο μέτριες αποδόσεις μετοχών. Αναμένει ότι η Fed θα ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά θα παραμείνει πιο ανεκτική στον πληθωρισμό από ό,τι στο παρελθόν.

Η Fed έχει επιτύχει από καιρό τον στόχο της για τον πληθωρισμό, επομένως το timing και ο ρυθμός των αυξήσεων επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει την "ευρεία και χωρίς αποκλεισμούς" εντολή της για την απασχόληση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει μια πιο αδύναμη προοπτική για τον πληθωρισμό και είναι πιθανό να παραμείνει ακόμα πιο χαλαρή στην πολιτική της.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζει, ο πληθωρισμός θα αποτελέσει το Νούμερο 1 θέμα των αγορών το 2022. Αναμένεται να υποχωρήσει αλλά να κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι πριν από την Covid, ακόμη και όταν υποχωρήσουν τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά.

Το δεύτερο θέμα των αγορών το 2022, είναι η αντιμετώπιση της σύγχυσης που καταλαμβάνει τις αγορές. Στο βασικό της σενάριο η BlackRock αναμένει ότι οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού θα καθυστερήσουν, αλλά δεν θα εκτροχιάσουν, την επανεκκίνηση χάρη στις αποτελεσματικές εκστρατείες εμβολιασμού. Αν και βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε κλάδους αλλά και στο μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά η μεγάλη εικόνα παραμένει αμετάβλητη: Λιγότερη ανάπτυξη τώρα σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη αργότερα. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η BlackRock, έχουμε να κάνουμε με μια συρροή πρωτοφανών γεγονότων: επανεκκίνηση, νέες παραλλαγές του ιού και μη δοκιμασμένα πλαίσια στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι η άποψη για το νέο καθεστώτος στις αγορές θα μπορούσε να είναι λανθασμένη σχετικά με την απάντηση της πολιτικής ή τις προοπτικές ανάπτυξης – και αυξάνει το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων. Για αυτόν τον λόγο η BlackRock επισημαίνει πως θα είναι καλύτερο οι επενδυτές να περιορίσουν την ανάληψη ρίσκου το νέο έτος.

Πώς να βγάλετε κέρδη στο καθεστώς των αγορών;

Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock τονίζει ότι προτιμά τις μετοχές στο πληθωριστικό περιβάλλον της ισχυρής επανεκκίνησης. Προτιμά τις μετοχές των αναπτυγμένων αγορών έναντι των αναδυόμενων αγορών, καθώς μειώνει ελαφρώς το ρίσκο της εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων στο βασικό της σενάριο. Είναι underweight στα κρατικά ομόλογα στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς βλέπει ότι οι αποδόσεις σταδιακά θα αυξάνονται αλλά θα παραμείνουν ιστορικά χαμηλές. Προτιμά ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό, εν μέρει ως "διαφοροποιητές" χαρτοφυλακίου.

Όπως καταλήγει, οι στρατηγικές της απόψεις για τα περιουσιακά στοιχεία – μια ευρεία προτίμηση για μετοχές έναντι των κρατικών ομολόγων– παραμένουν σταθερές παρά την μετάλλαξη Όμικρον και λόγω της ισχυρής επανεκκίνησης της οικονομίας.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr