Κύριες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία - Δεκέμβριος 2021/Ιανουάριος 2022

10 Ιανουαρίου 2022, 12:40 | Χ&Α - 236

 

Εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία, από την 10/12/2021 έως την 4/1/2022

 

(3/1/2022)

Με απώλειες 27% σε επίπεδο αριθμού πτήσεων σε σχέση με το 2019 ολοκληρώθηκε το 2021 για τα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με το Eurocontrol, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας. Η Ελλάδα το 2021 κατέγραψε 125 χιλιάδες πτήσεις λιγότερες συγκριτικά με τη με το 2019, τη στιγμή που τα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σημείωσαν 6,2 εκατ. πτήσεις έναντι 11,1 εκατ. το 2019, με τις απώλειες να φτάνουν τα 4,9 εκατομμύρια. Η χώρα μας κατάφερε να συμπεριληφθεί στα κράτη εκείνα που επηρεάστηκαν λιγότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στο αεροπορικό ταξίδι, μαζί με την Αλβανία (-8%), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (-20%), την Αρμενία (-22%) και την Ουκρανία (-26%), και να πετύχει στο peak της καλοκαιρινής σεζόν την επαναφορά του 94% των πτήσεων σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα.(εδώ)

 


Καθώς ο πήχυς για την ανάπτυξη του 2021 τίθεται πλέον ακόμα και πάνω από το 8%, οι προβλέψεις των ξένων τμημάτων ανάλυσης μιλούν για επιβράδυνση, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2022 να βρίσκονται περίπου στο 4,2%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες –περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης- για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ. (εδώ)


(30/12/2021)

 

O Νοέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας μετά την εμφάνιση της πανδημίας, κατά τον οποίον οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν έστω και σε μικρό βαθμό. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη κατηγορία καταθέσεων από τα 116,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, σκαρφάλωσε στα 126,28 δισ. το Δεκέμβριο του 2020 και στα 132,42 δισ. το Νοέμβριο του 2021, αφού είχε φτάσει έως και τα 132,53 δισ. ευρώ στα τέλη του φετινού Οκτωβρίου. Ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών συνεχίζει μέχρι σήμερα να ανεβαίνει, πλην όμως κατευθύνεται ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα, λόγω των σχεδόν μηδενικών καταθετικών επιτοκίων που προσφέρουν πλέον οι τράπεζες ακόμη και στους προθεσμιακούς λογαριασμούς. Εκτιμάται μάλιστα πως οι ροές προς τα αμοιβαία κεφάλαια και τα unit-linked ασφαλιστικά προϊόντα το Νοέμβριο υπερέβησαν με άνεση το ποσό με το οποίο υποχώρησαν οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών κατά τον ίδιο μήνα. (εδώ)

 

(29/12/2021)


Η στοχευμένη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, η επέκταση της επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης, η συνέχιση της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων, οι συντομευμένες έξοδοι στις αγορές σε συνδυασμός με την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του υπουργού οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την επόμενη χρονιά. Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνυεται, ότι παρά τις προκλήσεις των διδύμων κρίσεων, της ενεργειακής και της υγειονομικής, για την ώρα δεν συντρέχει κάποιος λόγος επανασχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής και συγκεκριμένα των στόχων που έχει θέσει ο υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας για την έξοδο της οικονομίας από το καθεστώς εποπτείας και την ένταξη της σε μία διαδικασία διαρκούς ανάπτυξης. (εδώ)

 


(28/12/2021)


Στο ύψος των € 7,9 δισεκατομμυρίων διαμορφώθηκε, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, στο 11μηνο φέτος, βελτιωμένο τόσο έναντι του στόχου για € 8,9 δισ., όσο και έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος € 13,7 δισ. για την ίδια περίοδο το 2020. Παράλληλα, τον Νοέμβριο τα έσοδα από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος υπερέβησαν τις εκτιμήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2021 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους € 12,3 δισ. έναντι στόχου για έλλειμμα € 13,4 δισ. που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος € 18,2 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε € 48,5 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά € 326 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022.(εδώ)


Ο μεγαλύτερος αριθμός -ίσως από το 2004- κατασκευαστικών έργων, θα βρεθούν σε εξέλιξη μέσα στην επόμενη χρονία, καθώς σημαντικά projects που λιμναζουν επί μακρόν μπαίνουν στο στάδιο της υλοποίησης. Συνολικά, το υπουργείο Υποδομών έχει προγραμματίσει την υλοποίηση έργων ύψους 13 δισ. ευρώ που συνοδεύονται με 20.000 νέες θέσεις εργασίας. (εδώ)


Υπεγράφησαν, την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021, οι επιχειρησιακές συμφωνίες μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και έξι εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, για την αξιοποίηση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Υπενθυμίζεται πως από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ. εδώ.

 

(24/12/2021)


Με στόχο την άντληση € 12 δισεκατομμυρίων θα κινηθεί το 2022 ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε. Παράλληλα, μετά το μέσο της επόμενης χρονιάς θα προβεί στην έκδοση του πρώτου “πράσινου ομολόγου”. Σύμφωνα με τη στρατηγική για τη χρηματοδότηση το 2022, θα εστιάσει στο να έχει συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους και στη μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ με ενεργητική διαχείριση, ενώ θα διαφυλαχτεί το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι. Με βάση τον προγραμματισμό, οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε € 24,8 δισεκατομμυρίων. Αφορούν αποπληρωμές ομολόγων (€ 8 δισ.), τόκους (€ 4,7 δισ.), χρηματοδότηση ελλείμματος (€ 2,7 δισ.), πρόωρες αποπληρωμές (έντοκα, οφειλές σε ΔΝΤ και διμερή δάνεια ύψους € 5,2 δισ.) και άλλες υποχρεώσεις (€ 4,3 δισ.). Δείτε την στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ, εδώ.


Η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως με ηπιότερους ρυθμούς, καθώς υποστηρίζεται από νέες επενδύσεις, τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο εννεάμηνο του 2021 έχουν εισρεύσει άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων ύψους 797 εκατ. ευρώ που μαζί με εκείνες κατά το 2020, ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας. Αυτή η τάση φαίνεται να συνεχιστεί, όπως προκύπτει από ειδική επεξεργασία για τα αυξανόμενα στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά, αλλά και το ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. (εδώ)



(23/12/2021)


Στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, για την Νομισματική Πολιτική του 2021, τονίζεται μακροχρόνια, η δημιουργία ενός μόνιμου κεντρικού εργαλείου δημοσιονομικής ικανότητας (central fiscal capacity) συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εξωγενών διαταραχών και στην ταχύτερη και απρόσκοπτη σύγκλιση των οικονομιών. Η δημιουργία του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων, αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς μια δημοσιονομική ένωση. Μια τέτοια προοπτική αναμένεται να ωφελήσει περισσότερο τις υπερχρεωμένες χώρες, μέσω αφενός της εξασφάλισης χαμηλότερου κόστους δανεισμού και αφετέρου της διασφάλισης μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντικό βήμα για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της ΕΕ και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης. (σελ. 126 της έκθεσης, εδώ)


(22/12/2021)

 

Οι ελληνικές βιομηχανίες αποδεικνύονται αρκετά πολυμήχανες, ευέλικτες και ανθεκτικές ώστε να καταφέρουν σε μεγάλο βαθμό να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις, αναφέρει σε σχετική της μελέτη η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ η οποία παράλληλα προβλέπει προοπτική αύξησης του ΑΕΠ στο 8,5% φέτος. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη μελέτη, σε μία συγκυρία όπου η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει δυναμικά αλλά παράλληλα είναι έντονη η παρουσία διεθνών αναταράξεων στους τομείς ενέργειας και εφοδιαστικής αλυσίδας, κρίσιμο είναι να εξεταστεί η κατάσταση και η πορεία του τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον. Στόχος της πρόσφατης μελέτης της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ είναι να διερευνηθεί τόσο i) ο βαθμός διάχυσης της μακροοικονομικής δυναμικής στον τομέα ΜμΕ όσο και ii) ο βαθμός ανθεκτικότητας των ΜμΕ στις διεθνείς πιέσεις. Βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης μας είναι ότι, εν μέσω μιας "τέλειας καταιγίδας", οι ελληνικές βιομηχανίες αποδεικνύονται αρκετά πολυμήχανες, ευέλικτες και ανθεκτικές ώστε να καταφέρνουν σε μεγάλο βαθμό να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις.(εδώ)

 

(21/12/2021)

 

Στην επόμενη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών βάζοντας στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών και τις τελευταίες 1.500 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Στόχος το οικονομικού επιτελείου  είναι μέχρι το τέλος του 2022 το σύστημα των αντικειμενικών αξιών  να εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα και οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για να υπολογίζει φόρους και τέλη να αγγίζουν τις τιμές που επικρατούν στην αγορά. (εδώ)

 

 

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσίευσε η Deloitte, για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προβλέπεται ότι με την υλοποίηση των Στρατηγικών και των Σχεδίων Δράσης, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των τουριστικών περιοχών, σε επιλεγμένους προορισμούς, έως το 2030, οι επισκέπτες θα αυξηθούν κατά  κατά 27,2% από 39,3 εκατ. το 2019 σε 50,0 εκατομμυρια. Οι διανυκτερεύσεις θα αυξηθούν κατά 31,9% από 232,5 εκατ. το 2019 σε 306,7 εκατ. και τα έσοδα από τον τουρισμό θα αυξηθούν κατά 52,4% από €17,7 δισ. σε €26,9δισεκατομμύρια το 2030. (εδώ)

 

(17/12/2021)

Επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περιφερειακά έργα τοπικής και εθνικής σημασίας και ιδιωτικές επενδύσεις νέας εποχής, συνολικού προϋπολογισμού € 11 δισεκατομμυρίων, είναι προγραμματισμένα να υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Οι επενδύσεις του ΠΔΕ του 2022, είναι σχεδόν μοιρασμένες € 5 δισ. να αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα € 5 δισ. ( συν € 1 δισ. την δημόσια συμμετοχή ) για το "κλείσιμο” της προγραμματικής περιόδου 2014 -2020, αλλά και την εκκίνηση υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2021-2027, μετά τα μέσα του χρόνου. (εδώ)

 


Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων τον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2022. Στον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό, αναθεωρείται σημαντικά προς τα άνω ο ρυθμός ανάπτυξης για το έτος 2021, από 3,6% που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2022-2025 και 6,1% στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022, σε 6,9%. Επιπλέον, η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 11,7%, 1,6% υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σηματοδοτώντας ότι κατά το έτος 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά αυτό να αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%. (Δειτε εδώ το δελτίο τύπου και διαβάστε εδώ την πλήρη έκθεση)

(16/12/2021)

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ανακοίνωσε την 16/12/2021, την περαιτέρω επιβράδυνση των αγορών ομολόγων, ενόψει του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) και την λήξει αυτού τον Μάρτιο του 2022. Παρόλα αυτά, έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης της, στην Ελληνική Οικονομία, ανακοινώνοντας ότι θα εξακολουθήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, ακόμα και αν η ελληνική οικονομία δεν έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την Ελλάδα, καθώς δεν εξασφαλίζει μόνο τον φθηνό δανεισμό για την Ελλάδα το 2022, αλλά θα προσφέρει αξιοπιστία στα ελληνικά ομόλογα, θα ενισχύσει την ρευστότητα των τραπεζών και θα προσφέρει ένα θετικό σημάδι προς τους οίκους πιστοληπτικής ικανότητας.

(15/12/2021)

 

Από το σύνολο των ομολόγων αξίας € 4,04 δισεκατομμυρίων, που είχαν λήξεις κάθε έτος από το 2023 έως το 2042, ανταλλάχθηκαν με άλλους συγκεκριμένους ελληνικούς κρατικούς τίτλους ή εξαγοράστηκαν (ανάλογα την περίπτωση) τα € 2,92 δισ., με το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε μετρητά € 1,1 δισ. και το υπόλοιπο € 1,8 δισ. περίπου να αφορά την έκδοση νέων τίτλων που λήγουν το 2027, το 2033, το 2037 και το 2042. (εδώ)

(14/12/2021)

 

Η ενεργειακή κρίση και ο εκτροχιασμός των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου αποτελούν αυτήν την περίοδο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, πέρα από την κρίση της πανδημίας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωποι με ασυνήθιστα υψηλούς ενεργειακούς λογαριασμούς, ως αποτέλεσμα της διεθνούς έκρηξης των τιμών. Και όπως δείχνουν τα futures για τις τιμές του ρεύματος, οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν και το 2022. Απέναντι σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη και ευμετάβλητη κατάσταση, η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πολιτική επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος και εκπτώσεων για το φυσικό αέριο, η οποία έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. (εδώ)

 

Δείτε περισσότερες ειδήσεις της Ελληνικής Οικονομίας, εδώ.

Βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες ελληνικής οικονομίας


2021
Προηγ. ένδειξη
2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
Ακαθ. Εγχ. Προϊόν YoY% 13,4% Σεπ 2021 16,2% Ιουν 2021 -7,90% 1,2% 1,6% 1,2% 0,1% -0,5% -0,1%
ΑΕΠ - Τρέχουσες Τιμές € δισ. 176.944 Ιουν. 2021 170.879 Ιουν. 2021 166.091 182.571 179.453 177.015 174.359 176.002 177.489
Δ.Τ. Καταναλωτή YoY% 4,8% Νοε 2021 3,4% Οκτ 2021 -2,3% 0,8% 0,6% 0,7% 0,0% -0,2% -2,6%
Ανεργία % 13,3% Οκτ. 2021 13,0% Σεπ. 2021 15,8% 16,4% 18,5% 20,8% 23,4% 23,9% 25,9%
PMI
59,0 Δεκ. 2021 58,8 Νοε. 2021 46,9 54,1 54 52,2 48,3 48,1 49,1
Ισοζύγιο Τρεχ. Συν/γων € εκατ. -780,8 Οκτ. 2021 -176,7 Σεπτ 2021 -11.144,2 -2.725,5 -5.232,2 -3.406,2 -3.050,0 -1.438,4 -1.317,8
Ισοζύγιο Αγαθών € εκατ. -2.302,7 Οκτ. 2021 -2.301,0 Σεπτ 2021 -18.528,1 -22.833,3 -22.489,1 -19.833,9 -17.960,3 -17.666,1 -20.630,1
- χωρίς καύσιμα και πλοία € εκατ. -1.737,3 Οκτ. 2021 -1.899,2 Σεπτ 2021 -15.267,2 -17.447,7 -17.251,6 -16.076,3 -15.006,2 -13.447,0 -14.087,7
Πρωτογενές Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης % του ΑΕΠ %



-6,7% 4,5% 4,4% 3,9% 3,8% -2,1% 0,3%
Δημόσιο χρέος € δισ. 386.824,5 Σεπτ 2021 387.328,9 Ιουν. 2021 374.005,7 356.014,9 358.948,7 328.703,8 326.358,1 321.332,2 324.127,9
Δημόσιο χρέος % ΑΕΠ % 218,6% Σεπτ 2021 226,7% Ιουν 2021 225,2% 195,0% 200,0% 185,7% 187,2% 182,6% 182,6%
*Το ΑΕΠ αναφέρεται στα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ με έτος βάσης 2015














 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ