Στη ζωή σας, θα βιώσετε δύο μεγάλες χρηματιστηριακές ανόδους. Φροντίστε να τις διαχειριστείτε καλά.

10 Ιανουαρίου 2022, 14:10 | Χ&Α - 236

Στη ζωή σας, θα βιώσετε δύο μεγάλες χρηματιστηριακές ανόδους. Φροντίστε να τις διαχειριστείτε καλά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη ζωή σας, θα βιώσετε δύο μεγάλες χρηματιστηριακές ανόδους. Φροντίστε να τις διαχειριστείτε καλά.

Οι μεγάλες χρηματιστηριακές άνοδοι, είναι οικονομικά και κοινωνικά φαινόμενα, που συμβαίνουν -όμως, συμβαίνουν σπάνια.

Το πρόβλημα με τα φαινόμενα που συμβαίνουν σπάνια, είναι ότι, ο μέσος άνθρωπος αδυνατεί να αντιληφθεί τα χαρακτηριστικά στοιχεία που σηματοδοτούν την προσέγγιση ή την έλευσή τους. Για φαινόμενα που συμβαίνουν πυκνά ή σε τακτική βάση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έχει μάθει να αντιλαμβάνεται τα “πρόδρομα” χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να συμπεραίνει εύκολα την κατεύθυνση και την κατάσταση που, αυτά, οδηγούν.

Την προσέγγιση και την έλευση μιας μεγάλης χρηματιστηριακής ανόδου, μιας ανόδου που θα οδηγήσει σε καταστάσεις υπερβολής και “φούσκας”, μπορεί να την αντιληφθεί κάποιος που είχε βιώσει -και παρατηρήσει μεθοδικά- την προηγούμενη. Μπορεί επίσης να την αντιληφθεί και κάποιος που έχει μελετήσει σε βάθος την ιστορία: την παγκόσμια ιστορία, τη κοινωνική ιστορία, την οικονομική ιστορία και την ιστορία των αγορών. Αν μάλιστα, ο μελετητής της ιστορίας, έχει ο ίδιος βιώσει και μία μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδο, τότε οι πιθανότητες, οι αντιλήψεις του να είναι ορθές, αυξάνονται κατακόρυφα.

Η ιστορία, αλλά και η λογική της κίνησης των οικονομιών, αποδεικνύουν ότι, ο μέσος άνθρωπος, έχει σοβαρές πιθανότητες, κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του, να βιώσει μόλις δύο μεγάλες χρηματιστηριακές ανόδους. Αυτό επειδή, μία μεγάλη άνοδος, συνήθως ακολουθείται από μία μεγάλη πτώση και αμέσως μετά, μία περίοδο “σταθεροποίησης”. Οι περίοδοι αυτοί κρατάνε χρόνια. Κατά τη διάρκεια της πτώσης το σύστημα βιώνει τις συνέπειες των ανισορροπιών που προκάλεσε η άνοδος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου σταθεροποίησης, αυτές οι ανισορροπίες διορθώνονται και το “σύστημα” θωρακίζεται, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος.

Στο μεταξύ, τα χρόνια περνούν, η γενιά αλλάζει. Η νέα γενιά δε γνωρίζει τις “περιπέτειες” του παρελθόντος, ενώ τα επιζώντα μέλη της παλιάς γενιάς, είτε έχουν ξεχάσει, είτε έχουν πραγματικά αντιληφθεί τους λόγους της προηγούμενης ανόδου και τα αίτια της πτώσης που ακολούθησε.

Κάποιοι από τη νέα γενιά, ή και πολλοί από την παλαιότερη γενιά, θα φανούν τυχεροί και θα συναντήσουν την ευκαιρία, ή θα έχουν ερεθίσματα για να μάθουν τί έγινε στο παρελθόν και γιατί έγινε. Μερικοί που θα φερθούν ώριμα και που θα θελήσουν να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με το αντικείμενο, θα κατανοήσουν τους μηχανισμούς της λειτουργίας των αγορών, τους κανόνες τους και τη λογική τους.

Αυτοί, θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επίτευξης υψηλότατων κερδών, όταν έρθει η φάση της ανόδου. Θα έχουν ήδη τοποθετηθεί. Θα γνωρίζουν τις φάσεις της ανόδου. Θα αναγνωρίσουν εύκολα την κορύφωση. Και θα γνωρίζουν ότι ακολουθεί η μεγάλη πτώση. Βεβαίως, θα υπάρξει και μία μερίδα νέων, χωρίς εμπειρία, επενδυτών που θα κερδίσουν. Θα είναι αυτοί που γνωρίζουν την έννοια της “ισορροπίας” και ότι, οι ανισορροπίες έχουν μικρή διάρκεια και που θα είναι αρκετά ώριμοι για να αποκρούσουν τις “σειρήνες” της απληστίας.

Η ουσία τελικά είναι ότι, όπως όλα τα κοινωνικά φαινόμενα, έτσι και οι κύκλοι του χρηματιστηρίου, απαιτούν παρακολούθηση και προσπάθεια αντίληψης και κατανόησης των μηχανισμών της λειτουργίας του.

Η ζωή θα σας δώσει, κατά μέσο όρο, δύο “χρηματιστηριακές ευκαιρίες”, όπως αυτή του 1973 ή του 1999. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, αρκεί η επαρκής εκμετάλλευση έστω και μιας απ’ αυτές, για να αλλάξει η περιουσιακή σας βάση και η οικονομική σας θέση. Όμως, όπως όλα στη ζωή, θα εξαρτηθούν από το πόσο έγκαιρα και ώριμα θα τις διαχειριστείτε.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ