Τα κρυπτονομίσματα προσέλκυσαν περισσότερα χρήματα το 2021 από ότι όλα τα προηγούμενα έτη αθροιστικά

21 Δεκεμβρίου 2021, 16:32 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Το 2021 αποτελεί αναμφισβήτητα, το έτος κατά το οποίο τα κρυπτονομίσματα έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή και αυτό επιβεβαιώνεται, από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν μέσα στη χρονιά, μέγεθος τετραπλάσιο από την προηγούμενη μεγάλη εισροή κεφαλαίων το 2018 (8 δισεκατομμύρια δολάρια).

Με βάση τους υποστηρικτές τους, τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία, που αυτά ενσωματώνουν-blockchain- φαίνεται να έχουν εξελιχθεί πέραν από την “παραδοσιακή” χρήση και θεώρησή τους, ως “ψηφιακός χρυσός”.

Ο απολογισμός των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει κεφάλαια που αντλήθηκαν από εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, όπως η Robinhood Markets και η Revolut, που έχουν μικρή σχέση με τα κρυπτονομίσματα.

Αλλά εξετάζοντας αυστηρά τις επενδύσεις των εταιριών επιχειρηματικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ, με βάση τα στοιχεία του PitchBook, προκύπτει ότι, οι επενδύσεις σε εταιρίες που ασχολούνται γενικότερα με τα κρυπτονομίσματα, κατά το 2021, έφτασαν στα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια, μέγεθος υψηλότερο κατά τέσσερις φορές από το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2018.

Το χρηματιστήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX, για παράδειγμα, συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, τον Ιούλιο, γεγονός που ώθησε την χρηματιστηριακή του αξία, στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Custodian New York Digital Investment Group συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στα μέσα Δεκεμβρίου, και ξεπέρασε τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε χρηματιστηριακή αξία. Η Forte, ένας πάροχος εργαλείων ενοποίησης blockchain για εκδότες παιχνιδιών, συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο. Η Dapper Labs, συγκέντρωσε 350 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο από επενδυτές, ωθώντας την χρηματιστηριακή της αξία, στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πάροχος υποδομών για πληρωμές κρυπτονομισμάτων MoonPay, άντλησε 555 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου. Η Sky Mavis, η εταιρία που προγραμμάτησε το διαδικτυακό παιχνίδι Axie Infinity, συγκεντρωσε περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη στην τεράστια χρηματοδότηση που έχει λάβει η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων.

Καθώς ο τομέας των κρυπτονομισμάτων, συγκεντρώνει όλο και περισσότερα κεφάλαια, αρχίζει να δημιουργείται το ερώτημα, εάν έχουν φτάσει στο σημείο να συνιστούν “συστημικό κίνδυνο”, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Και, στην περίπτωση αυτή, ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον; Είναι βέβαιο ότι, σταδιακά, το ερώτημα αυτό θα απασχολεί όλο και περισσότερους επενδυτές, χρηματοοικονομικούς παράγοντες, νομοθέτες και κεντρικούς τραπεζίτες.

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καρατζάς

Πηγή: bloomberg.com (εδώ)