Περισσότερες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας - Δεκέμβριος 2021/Ιανουάριος 2022

10 Ιανουαρίου 2022, 12:30 | Χ&Α - 236

Τεύχος 236 - Ιανουαρίος 2022

Ελληνική Οικονομία

Δεκέμβριος 2021/ Ιανουάριος 2022

 

3/1/2022

Στην εκπνοή του 2021 δύο από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς των Οδικών ΣΔΙΤ έφτασαν λίγο πριν το τελικό βήμα για το νήμα.Η δυνατότητα πια να κατασκευάζουμε αυτά τα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα -είναι δοκιμασμένη αυτή η μέθοδος- για πρώτη φορά θα την χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την έκταση σε τέτοια έργα», είπε ο πρωθυπουργός. «Αυτό φυσικά μας λύνει και το πρόβλημα της υποστήριξης, της συντήρησης και της παρακολούθησης των έργων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους» προσέθεσε.Με λίγα λόγια, τα ΣΔΙΤ βρίσκονται στο πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και στο κέντρο του επιχειρηματικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος. (εδώ)

 

Η ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας που προβλέπει έργα 2,7 δισ. ευρώ στη χώρα, με το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων να προσανατολίζεται στον δημόσιο τομέα, έχει προκαλέσει «ντόμινο» εξαγορών - συγχωνεύσεων και συνεργασιών στον τομέα της πληροφορικής όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.Η Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής έχουν προκαλέσει τα βλέμματα διεθνών κολοσσών, οι οποίοι θέλουν να έχουν παρουσία στη χώρα μας για τη διεκδίκηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.Μια συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και φανερώνει τη συγκέντρωση ισχύος στους παίκτες της πληροφορικής, σχετίζεται με την απόκτηση του 45% της SoftOne από τον Μάρκο Βερέμη και διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Franck Cohen. (εδώ)


Η προώθηση του ελληνικού τουριστικού brand διεθνώς, η ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου παράγοντα στον τουρισμό, η  διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και η στροφή στην Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη είναι οι στόχοι που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Τουρισμού για την νέα χρονιά. Στόχοι, οι οποίοι συντάσσονται και με τις Στρατηγικές επιλογές του κυβερνητικού προγραμματισμού κι φιλοδοξούν μέσα από τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, παρεμβάσεις και έργα να εκμεταλλευτούν τις «σημαντικές» προοπτικές του κλάδου μεσομακροπρόθεσμα και παρά την πανδημία.(εδώ)

 

Συνεχίστηκε και το Δεκέμβριο η πτωτική πορεία των πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά καθώς η έλλειψη των τσιπ στα εργοστάσια παραγωγής έχει προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις οχημάτων ενώ σημαντικά προβλήματα φαίνεται ότι προκάλεσε και η τελευταία μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.Παρόλα αυτά η ελληνική αγορά κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 100.000 μονάδων και τα θέσει τα θεμέλια για μια καλύτερη πορεία εντός του 2022 η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να ξεπεράσει τις 150.000 μονάδες αν τελικά εξομαλυνθεί η κατάσταση στα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων.Πάντως το 2021 στην Ελλάδα οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων το Δεκέμβριο σημείωσαν πτώση 11,8% ωστόσο το συγκεκριμένο ποσοστό πτώσης είναι περιορισμένο σε σχέση με τα ποσοστά πτώσης που σημειώνονται σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ και κυμαίνονται άνω του 20%.(εδώ)

 

31/12/2021


To πρώτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ, υπέβαλε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η χώρα εκπλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα, ορόσημα και στόχους που είχαν συμφωνηθεί για την πρώτη δόση. Το στοίχημα είναι τώρα η απορρόφηση των πόρων από τις επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν, είτε μέσω δανείων είτε μέσω επιχορηγήσεων, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι εκτός από τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων, που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, αλλά κυρίως μεγάλες, επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ περίπου προορίζονται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σκέλος των επιχορηγήσεων. Οι πρώτες σχετικές προσκλήσεις αναμένεται να δημοσιευθούν τους πρώτους μήνες του 2022. Ανάμεσά τους, 465 εκατ. ευρώ αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.(εδώ)


Η χώρα μας όσον αφορά την ενέργεια είναι περισσότερο εκτεθειμένη, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Συνεπώς, έχει ελάχιστα μέσα να αμυνθεί στις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αέριου, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε μια πρωτοφανή για τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα ενεργειακή κρίση, σημειώνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σε μελέτη του. Οπως αναφέρει, για άλλη μια φορά γίνονται πρόδηλες οι στρεβλώσεις του ελληνικού παραγωγικού υποδείγματος, το οποίο είναι πλήρως εξαρτημένο από τον εξωτερικό τομέα. Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα δημιουργεί περιορισμούς στο ενεργειακό σύστημα, καθώς, πέρα από την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ, απαιτεί επίσης σημαντικές επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης, ενεργειακή αναβάθμιση και διαχείριση της.(εδώ)


Στο ταμείο… μπορεί να προσέλθει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να εισπράξει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα το Ταμείο Ανάκαμψης 195 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δύο έργων εθνικής σημασίας ως προς την ενεργειακή ασφάλεια του συστήματος ηλεκτροδότησης. Το «πράσινο» φως για την εκταμίευση των πόρων αυτών άναψε κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη. Με την ΚΥΑ καθορίζονται οι διαδικασίες για την υποβολή του αιτήματος του ΑΔΜΗΕ αλλά και το ύψος της χρηματοδότησης των έργων αυτών. Δεν απομένουν πια οι χειρισμοί του Διαχειριστή, ο οποίος ήδη έχει ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα.(εδώ)



Υπάρχει σειρά θετικών εξελίξεων που ενισχύει την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει εκ νέου την οικονομική της δραστηριότητα στον ευρύτερο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο και να ανακτήσει μικρό έστω τμήμα της παλιάς του δυναμικής στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, μεταφέροντας τις εμπειρίες τους κατά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται: Ο γενικότερος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην επικεντρωθεί μόνο στον κλάδο των υπηρεσιών, αλλά να ενισχύσει δραστικά τη συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ. Η άποψη αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την εκδήλωση της πανδημίας, όταν έγινε κατανοητό σε όλους πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στην παραγωγική μηχανή της Ασίας.

Η εκτίναξη του μεταφορικού κόστους κατέστησε τα ελληνικά προϊόντα περισσότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ασιατικά, καθώς η απόσταση που έπρεπε να διανυθεί ήταν πολύ μικρότερη.(εδώ)


Στην επόμενη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών βάζοντας στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών και τις τελευταίες 1.500 περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προχωρούν στη χάραξη των ζωνών για τις περιοχές αυτές και στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα κληθούν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να πραγματοποιήσουν αυτοψίες και να καθορίσουν τιμές. Στη συνέχεια θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Στόχος το οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι το τέλος του 2022 το σύστημα των αντικειμενικών αξιών να εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα και οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για να υπολογίζει φόρους και τέλη να αγγίζουν τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.(εδώ)


Τέσσερα μεγάλα οδικά έργα που προωθούνται με κλασσικό δημόσιο μοντέλο «παίρνουν σειρά» για δημοπράτηση μετά το «πακέτο» των οδικών ΣΔΙΤ για τα οποία (για 2) κατατέθηκαν  προσφορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί, ακόμα και σήμερα αν δεν το έχει ήδη κάνει, τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δημοπρατήσεων για τα σημαντικά οδικά έργα «Μπράλος – Άμφισσα», «επέκταση της Λ. Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό», «Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών» και το τμήμα «Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος» του ΒΟΑΚ, συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Έτσι, εφόσον προλάβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και αυτοί οι διαγωνισμοί θα εκκινήσουν εντός του 2021, έστω και στην εκπνοή του (αλλιώς αρχές 2022).(εδώ)

 

 

30/12/2021


Το ποσό των επιδοτήσεων για τη στήριξη νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να φθάσει και τα 2 δισ. ευρώ. Τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις. Αναζητούνται ακόμα τα κριτήρια. Και επιχειρήσεις, εκτός από νοικοκυριά, φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο ανακούφισης που σχεδιάζει για το 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο, αν και σε αυτή τη φάση δεν έχουν «κλειδώσει» τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι δικαιούχοι. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που διαρρέονται, το ποσό των επιδοτήσεων υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να φθάσει και τα 2 δισ. ευρώ. Καθώς οι οριζόντιες επιδοτήσεις ολοκληρώνονται φέτος, ύστερα από τις ενστάσεις των Βρυξελλών, γιατί τις θεωρούν κρατικές ενισχύσεις, αναζητήθηκε η αντικατάσταση τους, με στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν στους πιο ευάλωτους.(εδώ)

 

 

«H νέα κανονικότητα αναμένεται να έχει ως βασικό δομικό στοιχείο τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας», υποστηρίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της, που δημοσίευσε, καταγράφοντας τους κινδύνους, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι βασικές αβεβαιότητες είναι παγκόσμιας κλίμακας και συνδέονται αφενός με τη μετάλλαξη «Ομικρον» και την εξέλιξη της πανδημίας και αφετέρου με την πορεία του πληθωριστικού φαινομένου και ιδιαίτερα την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Σημειώνουν ότι η μετάλλαξη «Ομικρον» μπορεί να επιβραδύνει σε κάποιο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε χώρες που είναι ευάλωτες σε διαταραχές της διεθνούς ζήτησης, στον βαθμό που θα εισαχθούν νέα περιοριστικά μέτρα.(εδώ)


Σε νέο ανοδικό κύκλο αναμένεται να κινηθούν τα ακίνητα το 2022 στην Ελλάδα, ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι η αγορά θα «πάρει μια ανάσα», καθώς η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι τιμές «ξεφεύγουν» από το εισόδημα των νοικοκυριών. Οικονομολόγοι και κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι η επιβράδυνση των τιμών θεωρείται αναγκαία ώστε να μπορέσει να «χωνέψει» η αγορά τα νέα επίπεδα και να συνεχιστεί η ανοδική της πορεία, καλύπτοντας τις απώλειες που προέκυψαν από τη δεκαετή κρίση της χώρας. «Υπάρχει ακόμα καύσιμο για το 2022, ωστόσο, αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθούν οι συνθήκες σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων, και όχι μόνο να βλέπουμε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον σε κάποιες νησίδες της αγοράς, όπως συμβαίνει τώρα», εξηγούν παράγοντες της αγοράς. Σημειώνεται ότι σταθερά σε ανοδική πορεία συνέχισαν να κινούνται οι τιμές διαμερισμάτων και στο γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.(εδώ)

 

Προσπάθεια ώστε να μην παραταθεί η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους έξι διαγωνισμούς για τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού τεσσάρων δισ. ευρώ, καταβάλλουν τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Υποδομών. Στα τεύχη δημοπράτησης της ΕΡΓΟΣΕ αναφέρεται πως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 14 Ιανουαρίου και είναι σε εξέλιξη αγώνας δρόμου από τους κατασκευαστές για τη συγκρότηση των κοινοπραξιών. Πρόκειται για έργα που σχεδιάζονται τα τελευταία δύο χρόνια από το υπουργείο Υποδομών και την ΕΡΓΟΣΕ με στόχο να συνδεθούν τα λιμάνια της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα) με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Στόχος, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο, είναι να αναβαθμιστεί η εμπορική και στρατηγική εμβέλεια των λιμανιών, να διευκολυνθεί η σύνδεση της χώρας με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχυθεί ο διεθνής της ρόλος στο διαμετακομιστικό εμπόριο.(εδώ)


«Πρωτοχρονιάτικο δώρο» χαρακτηρίζουν πολλοί τραπεζικοί αναλυτές για την ελληνική οικονομία και την αγορά, την υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των ελληνικών τραπεζών για την απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα «δώρο», πέριξ του οποίου χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, βιώσιμες, με όραμα και με τις απαραίτητες πέντε προϋποθέσεις, περιμένουν μια νέα ώθηση προς τα εμπρός. Στο εναρκτήριο λάκτισμα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να δώσουν το «παρών» και να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων, ικανοποιώντας μία ζήτηση για επιχειρηματικά κεφάλαια που είναι ήδη σημαντική. Στο διά ταύτα τώρα, οι τράπεζες αναρτούν η μία μετά την άλλη σε χρόνο που οι ίδιες αποφασίσουν και εντός 30 ημερών την σχετική Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν οικονομική ενίσχυση, μέσω δανείου, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0».(εδώ)

 

29/12/2021

 

Έτος μεγάλων επενδύσεων για τη δημιουργία ενιαίων χώρων αποθήκευσης και διανομής, που είναι δυσεύρετοι στην ελληνική αγορά, θα μπορούσε να αποτελέσει το 2022. Εάν δεν υπάρξουν γραφειοκρατικά ή άλλου είδους προσκόμματα, την επόμενη χρονιά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να υλοποιούνται δύο μεγάλες επενδύσεις, ενισχύοντας σημαντικά το απόθεμα χώρων logistics. Μέχρι το 2023 υπολογίζεται ότι θα έχουν ξεκινήσει επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων logistics υψηλών προδιαγραφών στη χώρα. Σε αυτές ανήκουν το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, που αποτελεί επένδυση συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ. Θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο Α.Ε. που ελέγχει η Goldair κατά 40%, με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.(εδώ)

 

28/12/2021



Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 663 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ορίζεται στα 29,62 ευρώ. Η απόφαση υπογράφεται σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο μετά από σχετική εισήγηση του τότε αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, καθορίζεται με βάση την κείμενη νομοθεσία ως εξής: Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως. Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως.(εδώ)

 

Το στίγμα της κυβέρνησης για τις «ανάσες» που θα επιζητήσει η Ελλάδα μέσω της αναθεώρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αμέσως μετά τις γιορτές θα μπει στον ουσιαστικό κύκλο των μακρών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους τόσο για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη επιτήρηση όσο και για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα κληθεί να επιτύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη «Handelsblatt», περιέγραψε για πρώτη φορά – επίσημα – τις ελληνικές επιδιώξεις που θα επιτρέπουν «μεγαλύτερη ευελιξία και ένα μονοπάτι για τη σταδιακότερη μείωση του χρέους» και ακόμη τη διαφορετική αντιμετώπιση (σ.σ.: ενδεχομένως την εξαίρεση) ορισμένων επενδυτικών δαπανών κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος. Ο στόχος είναι προφανής: να έχει η Ελλάδα τα δημοσιονομικά περιθώρια ώστε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και αυξημένων δημοσίων δαπανών να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που πέτυχε εφέτος. Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η συνέχεια είναι εύκολη. Ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί ταχύτατα (ακολουθώντας το φαινόμενο της χιονοστιβάδας).(εδώ)

 

27/12/2021

 

Την συνέχεια της πολύ καλής πορείας των εκδόσεων νέου χρέους που είχε μέσα το 2021 θα επιχειρήσει να επαναλάβει το ΥΠΟΙΚ και για το 2022, ένα χρόνο ο οποίος θα έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μπορεί να μην έχει γίνει αντιληπτό, αλλά η πανδημία του κορονοϊού και η αύξηση του χρέους (η οποία ήταν οριζόντια για όλη την ΕΕ) λόγω των αναγκών για την κάλυψη των μέτρων στήριξης, αποτέλεσε για την Ελλάδα και μια ευκαιρία. Με τους κατάλληλους χειρισμούς, η Ελλάδα κατάφερε -λόγω των αυξημένων εκδόσεων- να δημιουργήσει μια καμπύλη αποδόσεων σε διάρκειες από τα 3 έως και τα 30 χρόνια, που διαφορετικά θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθεί. Τούτο, με δεδομένες τις πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους. Παράλληλα με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, ενώ η ζήτηση οδήγησε σε δανεισμό "στρατηγικού χαρακτήρα", όπως η διπλή έξοδο στις αρχές Σεπτεμβρίου με 5ετές και 30ετές ομόλογο.(εδώ)


Ο Προϋπολογισμός 2022 εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, με 158 ψήφους υπέρ και 142 κατά. Ο προϋπολογισμός στηρίζεται στην υπόθεση ότι ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι στο 6,9% και στο 4,5% για το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Για το 2021, ήδη από τη δημοσίευση των εθνικών λογαριασμών του 3ου τριμήνου 2021 (πηγή ΕΛΣΤΑΤ) διαφαίνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα για τον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης του 2021 θα είναι σημαντικά υψηλότερο της εκτίμησης του προϋπολογισμού. Αυτή η εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα να καλυφθεί μεταξύ 2021 και το κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού για το 2021, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, χωρίς υπέρβαση του ανακοινωθέντος δημοσιονομικού ελλείμματος. Για το νέο έτος, η πρόβλεψη του 4,5% – η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2021) για το 2022, είναι στο 5,2% και η μέση πρόβλεψη της αγοράς στο 4,4% – θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν αποφευχθούν αρνητικές εξελίξεις στους κινδύνους που έχουν αναλυθεί, περιλαμβανομένων της εξέλιξης της πανδημίας (ειδικά υπό την πίεση από τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον»), την ενδεχόμενη μεγαλύτερη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων, πιθανές γεωπολιτικές εντάσεις και καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ.(εδώ)


Σημάδια αποκλιμάκωσης δείχνουν οι τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε διάστημα πέντε ημερών από τότε, στις 22 Δεκεμβρίου, που καταγράφηκε το ιστορικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh έως και σήμερα η μέση τιμή χονδρεμπορικής βούτηξε κατά 59%. Για σήμερα στην «αγορά επόμενης ημέρας» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή για τις συναλλαγές είναι τα 171,90 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενέργειας, η κατακόρυφη πτώση αποδίδεται αφενός στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και άρα στην ηλεκτροπαραγωγή έχουν μπει τα φθηνά αιολικά πάρκα αλλά και στη κατρακύλα των τιμών φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών TTF. Για το ίδιο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα η τιμή του αερίου από τα 175 ευρώ/MWh έχει πέσει στα επίπεδα των 108 ευρώ/MWh. Βέβαια, η πορεία αυτή δεν είναι αξιόπιστη ως προς την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων για μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών ενέργειας, αφού παραμένει ανοικτή η διένεξη Μόσχας – Βρυξελλών για τον Nord Stream 2.(εδώ)


Σε αναδιάταξη και νέα βάση θα οδηγηθεί η αγορά των πάσης φύσεως κατοικιών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, βίλλες, εξοχική κατοικία), μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα έως τώρα κύματα της πανδημίας. Με βάση τα στοιχεία του τ. Πρόεδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, τ. Ορκωτού Εκτιμητή και Επιστημονικό Σύμβουλο της SOLUM Property Solutions, Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, το 2014 είχαμε μία μείωση σε σχέση με το 2007 περί το 84%, και έκτοτε αρχίζει μια βραδεία αύξηση των αδειών έτσι ώστε από το 2014 έως το τρέχον έτος η αύξηση να είναι της τάξης του 90%. Παρά την αύξηση αυτή της οικοδομικής δραστηριότητας (που φαίνεται στους δρόμους από τις μπετονιέρες που κυκλοφορούν η από τα εργοτάξια νέων κατασκευών) σε σχέση με το 2007, έχουμε πτώση περί το 69%. Όσον αφορά την πορεία της αγοράς κατοικιών (τιμές) μέσω των δεικτών της τράπεζας της Ελλάδος, το υψηλό σημείο ήταν το 2007 με το 2017 να φτάνει στο χαμηλότερο σημείο και έκτοτε να αρχίζει η σταδιακή άνοδος των τιμών. Δηλαδή παρατηρούμε ότι η Αθήνα από το 2018 έως το  τρίτο τρίμηνο του 2021 είδε μια ανατίμηση 30 έως 32%, η Θεσσαλονίκη 21 έως 25%, οι άλλες πόλεις 9 έως 14% και οι υπόλοιπες περιοχές από 10 έως 16%.(εδώ)


Αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες χρειάζεται το ελληνικό αξιόχρεο για να ανέβει στην «επενδυτική κατηγορία» (investment grade-IG), μία εξέλιξη που θα φέρει σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων στα ομόλογα τόσο του δημοσίου όσο και των ελληνικών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη της οικονομίας. Το θέμα είναι αν είναι εφικτό να δούμε διπλή αναβάθμιση μέσα στο 2022 ή θα πρέπει να περιμένουμε το 2023. Σήμερα, οι περισσότεροι οίκοι βαθμολογούν την Ελλάδα με BB που σημαίνει ότι χρειάζεται αναβάθμιση τουλάχιστον κατά δύο βαθμίδες για το investment grade. S&P και DBRS δίνουν θετικές προοπτικές, που σημαίνει ότι έχουν βάλει το ελληνικό αξιόχρεο στον προθάλαμο της αναβάθμισης. Ο ορίζοντας είναι 12-18 μήνες, αλλά αν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις θεωρείται βέβαιο ότι θα δούμε μία τουλάχιστον αναβάθμιση από τους δύο αυτούς οίκους. Η διπλή αναβάθμιση μέσα στο 2022 δεν είναι το βασικό σενάριο, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται. Υπάρχει, βέβαια, και η Scope Ratings, ο γερμανικός οίκος που μας δίνει «BB+» και ενδέχεται να είναι ο πρώτος που θα μας αναβαθμίσει σε «ΒΒΒ-», ήτοι στο χαμηλότερο σκαλί της επενδυτικής κατηγορίας. Το κακό είναι ότι οι αξιολογήσεις της Scope Ratings, του μεγαλύτερου οίκου αξιολόγησης της Ευρώπης, δεν λαμβάνονται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. (εδώ)


To 2021 έπρεπε και έμελλε να είναι έτος επιστροφής στην ανάκαμψη, μετά τη μεγάλη πανδημική ύφεση του 2020 (-9%) που ατυχώς για τη χώρα ήρθε αμέσως μετά τη δεκαετή κρίση. Με αιχμή του δόρατος τον τουριστικό τομέα, η Ελλάδα κατάφερε να εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης σβήνοντας την ύφεση της περασμένης χρονιάς, θέτοντας τις βάσεις για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Είναι δεδομένο ότι σε αυτή την πορεία υπάρχουν ρίσκα και προσδοκίες που εν πολλοίς εξαρτώνται και από την πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα της οποίας αναστέλλουν την όποια ομαλή επαναφορά σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Η Ελλάδα στηρίχθηκε μεν στον τουριστικό τομέα, που είχε εξαιρετικές επιδόσεις και βέβαια στο μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο ρύθμισης ύψους 43 δισ ευρώ, αλλά εμφάνισε και τομείς με αύξηση μεγεθών ίσως και μη αναμενόμενη. Η βιομηχανία, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις που αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με την προ-πανδημική περίοδο, ώθησαν το ΑΕΠ πάνω από τις επίσημες εκτιμήσεις και της ΕΕ και του Προϋπολογισμού με δεδομένο ότι το εννεάμηνο κατέγραψε +9,3%.(εδώ)


Ένα μικρό θαύμα έχει συντελεσθεί σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος: ενώ εκτινάχθηκε ακόμη και πάνω από το 200% του ΑΕΠ το 2020, λόγω της πανδημίας, παραμένει βιώσιμο με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενώ η Ελλάδα είχε μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες το 2021 από τις δύο μεγάλες οικονομίες του Νότου, την Ιταλία και την Ισπανία. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης και ότι μπορεί εύκολα να συζητηθεί από τους Ευρωπαίους το... όνειρο της κυβέρνησης για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Τρεις είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα: Αρχικά, η βαριά λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, με τεράστιο κόστος σε πολλά επίπεδα, που όμως οδήγησε τη χώρα από τα υπέρογκα ελλείμματα σε μεγάλα πλεονάσματα. Ακολούθως, οι εξαιρετικά ευνοϊκοί, αν όχι χαριστικοί όροι του δανεισμού από την Ευρώπη. Και, τέλος, από το 2020, η ένταξη της χώρας στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι δεν πληροί η Ελλάδα το κριτήριο της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, μια παρέμβαση που επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), απευθυνόμενος στους επενδυτές διεθνώς, μέσω του ετήσιου εγγράφου για τη χρηματοδοτική στρατηγική της επόμενης χρονιάς, εξηγούν πώς έχει πάψει να αποτελεί για την Ελλάδα μείζον πρόβλημα οικονομικής πολιτικής το υπέρογκο δημόσιο χρέος.(εδώ)

 

Τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ειδικότερα το «Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος», η ανάπλαση του ΟΑΚΑ και η αποκατάσταση των πρώην βασιλικών κτημάτων Τατοΐου, τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, οι πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις είναι ανάμεσα στα εμβληματικά έργα για τα οποία «κλείδωσε» η χρηματοδότησή τους, στο βαθμό που προβλέπεται, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσα στον Δεκέμβριο, με σχετικές αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, αποφασίστηκε η ένταξη των παραπάνω projects με «τη βούλα» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, δηλαδή εξασφαλίστηκε η σχετική χρηματοδότησή τους, με τη δημόσια δαπάνη που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ανέρχεται συνολικά σε περίπου 300 εκατ. ευρώ (για τις 5 συγκεκριμένες δράσεις).(εδώ)

 

24/12/2021

 

Λίγες μέρες πριν την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών όπου οι τιμές αυξάνονται σε 7.000 περιοχές της χώρας και μάλιστα έως 250% χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν σε καθημερινή βάση στα συμβολαιογραφεία με στόχο να περιορίσουν τις επιβαρύνσεις και να πληρώσουν λιγότερα στην εφορία. Οι συμβολαιογράφοι μιλούν για κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο, με τους πολίτες να παρακαλούν για ένα ραντεβού ακόμα και στις 12 τα μεσάνυχτα. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξαιτίας της κατάστασης παρέχει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους που έχουν υποβάλλει χειρόγραφη δήλωση στην εφορία για γονική παροχή ή δωρεά, να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά και να εκκαθαρισθεί άμεσα. Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα σε όσους προχωρούν σε τροποποίηση-σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση – αίτηση επίσπευσης με την οποία θα δηλώνουν μετά την τροποποίηση θα ακολουθήσει η μεταβίβαση. Παρά τις διευκολύνσεις από την ΑΑΔΕ, πολλοί φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν καθώς δεν έχουν καταφέρει να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους δήμους και τα υποθηκοφυλακεία, αν και τα έχουν ζητήσει εδώ και μήνες.(εδώ)


Με πλοία ηλικίας άνω των 25 ετών και με «τσουχτερά» εισιτήρια θα ταξιδεύουμε στο Αιγαίο μετά το 2030, εάν δεν ληφθούν μέτρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλη Σακέλλη. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά όπου παρουσιάσθηκε ένα σχέδιο αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη χάραξη ενός σύγχρονου ακτοπλοϊκού δικτύου, ο Σακέλλης παρουσίασε ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη της ηλικίας των ακτοπλοϊκών πλοίων που όπως ο ίδιος είπε «τρομάζουν». Από το 2017 έχουμε ξεκινήσει να προβληματιζόμαστε για την ανανέωση του επιβατικού μας στόλου προβάλλοντας τη σύνθεση του το 2030, εξήγησε ο Σακέλλης. Ωστόσο επειδή από το 2017 δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις πλην της ναυπήγησης τριών νέων πλοίων τύπου καταμαράν για τον Αργοσαρωνικό, οι προβλέψεις πλέον για τη σύνθεση του στόλου αφορούν το 2035 όπου τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου θετικά. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», η πρόβλεψη γίνεται για το 2035 καθώς χρειάζονται 12-15 χρόνια προκειμένου να υλοποιηθεί ένα ναυπηγικό πρόγραμμα ευρείας κλίμακας. Με βάση λοιπόν τα σημερινά στοιχεία και την προέκτασή τους στο μέλλον, το 2035 μόνο το 2% των πλοίων του ακτοπλοϊκού στόλου θα είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών, έναντι του 45% που είναι σήμερα. Επίσης το 2035, περί τα 55 πλοία ή το 52% του στόλου θα είναι ηλικίας μέχρι 39 ετών, ενώ άλλα 51 πλοία θα είναι άνω των 40 ετών.(εδώ)

 

H χθεσινή ήταν μια καλή ημέρα για τους καταναλωτές καθώς η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 27% επιστρέφοντας στα 126 ευρώ (από τα 180 ευρώ που είχε αναρριχηθεί την Τετάρτη) ενώ η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος «ξεφούσκωσε» στην Ελλάδα πάνω από 40% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί για σήμερα στα 213 ευρώ, περίπου 39% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά των 420 ευρώ της Τετάρτης. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν βέβαια ότι η χθεσινή πτώση δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και ότι τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά. Γι’ αυτό και όλες τις επόμενες ημέρες, το βάρος θα πέσει στο να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2022. Η παράταση της επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας είναι δεδομένη ενώ αναζητείται τρόπος ενίσχυσης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο: ή να αρχίζουν να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς, ή να αρχίζουν να αυξάνουν κατακόρυφα τις τιμές των προϊόντων τους σπρώχνοντας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό ο οποίος ειδικά για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, αναμένεται να σπάσει και το φράγμα του 5%. Δύο αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί για τη στήριξη του 2022.(εδώ)

 

Σοβαρές αναταράξεις κυρίως σε τεχνικές εταιρίες, που έχουν πουλήσει σπίτια «από τα σχέδια», προκαλούν οι ανατιμήσεις των υλικών οικοδομής. Όσοι από τους παίκτες αυτού του κλάδου κατάφεραν να επιβιώσουν από την πολυετή οικονομική κρίση που είχε οδηγήσει στο ναδίρ τη ζήτηση, καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα σε δύο βάρκες. Από τη μία την εκτόξευση του κόστους κατασκευής και από την άλλη την ύπαρξη ισχυρής ζήτησης για κατοικία. Η δύσκολη αυτή άσκηση γίνεται γρίφος για γερούς λύτες, στις περιπτώσεις εταιριών που έχουν, ήδη, βρει αγοραστές για ακίνητα από τα σχέδια. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται διαφορετικές ταχύτητες στο real estate και στους πωλητές ακινήτων με το κακό σενάριο να θέλει να αντιμετωπίζουν κίνδυνο βιωσιμότητας developers που έχουν κάνει πωλήσεις, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή ενός ακινήτου, πριν ξεσπάσει το τσουνάμι των ανατιμήσεων.Και μπορεί παρά τη διαρκή άνοδο των τιμών των οικοδομικών υλικών, ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, Managing Partner της κατασκευαστικής - εκτιμητικής εταιρίας Values, η οικοδομική δραστηριότητα να εξακολουθεί να έχει αυξητικές τάσεις, όμως, οι ανατιμήσεις απειλούν να κλονίσουν συθέμελα την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.(εδώ)

 

Στα 35 δισ. ευρώ ανήλθαν οι πληρωμές με κάρτα το 2020 έναντι 24 δισ. ευρώ το 2019 με περισσότερους από 1 στους 2 πολίτες, δηλαδή το 53% να χρησιμοποιούν contactless πληρωμές κυρίως λόγω της πανδημίας. Η εικόνα για την άνοδο των πληρωμών με κάρτες αποτυπώνεται στην έρευνα για την επίδραση της πανδημίας στη χρήση των μετρητών και τις συνήθειες πληρωμών στη ζώνη του ευρώ, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (IMPACT survey). Την έρευνα επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση της για τη νομισματική πολιτική το 2021, την οποία δημοσιοποίησε στις 23/12. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι το ήμισυ περίπου των πολιτών αναφέρει ότι συνέχισε να χρησιμοποιεί τα μετρητά, όπως και πριν την πανδημία, το 33% υποστήριξε ότι τα χρησιμοποιεί με μικρότερη συχνότητα. Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν τους στη μείωση της χρήσης των μετρητών σε αυτούς εντάσσονται η μεγαλύτερη ευκολία, που προσδόθηκε στη χρήση των online τρόπων πληρωμής, ο πιθανός κίνδυνος μόλυνσης μέσω των μετρητών ή της φυσικής εγγύτητας στο ταμείο, αλλά και η προτροπή από την κυβέρνηση και τους δημόσιους φορείς για μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών ή και η δυσκολία που παρουσίαζε η ανάληψη μετρητών την περίοδο αυτή.(εδώ)


Η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα «φωτεινό σημείο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση της «Wall Street Journal», η οποία αποτυπώνει την πολυδιάστατη αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον παρά το γεγονός ότι η Αμερική στρέφει το βλέμμα της προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Η εφημερίδα τονίζει ότι ενόσω οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί «σε νέο κόμβο για τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μέσω των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας». Στέκεται ακόμα στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο, η οποία προσέδωσε και χρονικό βάθος στη διμερή συνεργασία. Στο πεδίο της οικονομίας, η WSJ σημειώνει πως «αμερικανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων των Microsoft, Pfizer, Tesla και Amazon.com, έχουν αρχίσει ή ανακοινώσει τοπικές επενδύσεις την τελευταία τριετία, μπαίνοντας σε μία αγορά που επί χρόνια παρέβλεπε ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ».(εδώ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, η Ιταλία αποτελεί διαχρονικά μακράν τον πρώτο εξαγωγικό προορισμό της Ελλάδος, με αξία ελληνικών εξαγωγών προς Ιταλία το 2020 ύψους 3,3 δισ. ευρώ και την δεύτερη χώρα-προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, τη Γερμανία με 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία 8μήνου 2021, ο όγκος εμπορίου Γραφείο ΟΕΥ Πρεσβείας Ρώμης 45 ανήλθε σε 5,9 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 4,45% σε σχέση με το 2020, εξέλιξη που προδιαγράφει και αυξητική τροχιά και το 2021 σε ετήσια βάση. Η “ανάγνωση” της αυξητικής πορείας αμφίπλευρα των εμπορικών ροών (+24.18% για τις ελληνικές και +21.48% για ιταλικές εξαγωγές) κατά την πενταετία 2015-2019 οδηγεί, μάλιστα, αβίαστα στην παραδοχή ότι υφίστανται ευρείες προοπτικές περαιτέρω μεγέθυνσης διμερούς εμπορίου, με ρεαλιστικό και εφικτό - στόχο την προσέγγιση σύντομα του στόχου των 10 δισ. Ευρώ!  Η Ιταλία δεν είναι, όμως, ο βασικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, κατά την πενταετία 2015-2019, καταγράφεται αυξημένο ιταλικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.(εδώ)

Πλήρως ψηφιοποιημένη θα είναι η εφαρμογή και διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που αναμένεται να υλοποιηθεί από τις αρχές του επόμενου έτους και μέχρι το 2030. Όλες οι διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται μέσω πληροφοριακών συστημάτων που θα διαλειτουργούν μεταξύ τους, προάγοντας τη διαφάνεια, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κονδυλίων ύψους 26,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της εθνικής χρηματοδότησης).  Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έρχεται, δημιουργείται νέος και διακριτός μηχανισμός ελέγχου, αντιμετώπισης φαινομένων απάτης και υποδοχής καταγγελιών. Επίσης, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν την υλοποίηση των έργων της νέας προγραμματικής περιόδου λιγότερο γραφειοκρατική και ταχύτερη. Ειδικότερα, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να αναρτηθεί στο opengov.gr το σχέδιο νόμου για το νέο ΕΣΠΑ. Η δημόσια διαβούλευση που θα διεξαχθεί εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρις τις πρώτες ημέρες του 2022, έτσι ώστε το σχέδιο νόμου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο  ή το αργότερο το Φεβρουάριο.(εδώ)

23/12/2021

 

Σε αύξηση, τουλάχιστον 2% συν 6%, στον κατώτατο μισθό εντός του 2022, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας να λύσει την «εξίσωση» των αυξήσεων στις αμοιβές για το επόμενο έτος, χωρίς να δυσαρεστήσει καμία πλευρά της αγοράς. Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση καταλήγει στην χορήγηση – επιπλέον – αύξησης ισόποσης με το ΑΕΠ μείον το 2% που θα δοθεί – ούτως ή άλλως – την 1η Ιανουαρίου 2022. Έτσι με την αύξηση του ΑΕΠ να «κινείται» γύρω στο 8% η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ξεκινήσει με το 2% την 1η Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί με επιπλέον 6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο σενάριο αυτό – που συγκεντρώνει σήμερα τις περισσότερες πιθανότητες – ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ και τον Ιούλιο στα 703 ευρώ. «Η αύξηση στον κατώτατο μισθό εντός του 2022 θα είναι σημαντική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια και στην ενίσχυση των εισοδημάτων.(εδώ)

 

Οι επενδύσεις της ελληνικής πλοιοκτησίας εν γένει σε καινούργια και μεταχειρισμένα πλοία κατά τη διάρκεια του 2021 αναμένεται να αγγίξουν τα 16 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons Research. Η Clarksons υπολογίζει πως 9 δισ. δολάρια επενδύθηκαν από Ελληνες σε παραγγελίες για τη ναυπήγηση νεότευκτων ποντοπόρων πλοίων, ενώ άλλα 6,8 δισ. δαπανήθηκαν στην αγορά μεταχειρισμένων. Οι αυξημένες επενδύσεις στην ανανέωση του εμπορικού στόλου αποτέλεσε φέτος παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς –σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία– η συνολική δαπάνη για νεόδμητα και μεταχειρισμένα ανέρχεται σε περίπου 147 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής. Το ποσό αυτό αντιπαραβάλλεται με τα μόλις 74 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν ολόκληρο το 2020, όταν η ναυτιλία επλήγη σφοδρά από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Επιπλέον, οι επενδυτικές δαπάνες φέτος είναι 46% πάνω από τη μέση ετήσια δαπάνη των 100 δισ. δολαρίων που καταγράφηκε τα προηγούμενα τρία χρόνια, αναφέρει η Clarksons Research.(εδώ)

 

22/12/2021

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο τρίμηνο του 2022 δείχνει το ξέφρενο ράλι των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου. Τα συμβόλαια TTF του Ιανουαρίου έφτασαν να διαπραγματεύονται στο Ολλανδικό hub ακόμη και πάνω από τα 174 ευρώ/MWh, ενώ για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι τιμές είναι στα 169,12 και στα 155,55 ευρώ/MWh, αντίστοιχα. Μία μίνι αποκλιμάκωση στα επίπεδα των 107 ευρώ διαφαίνεται για τον Απρίλιο αλλά και αυτή η πρόβλεψη είναι επισφαλής. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όσο δεν φαίνεται διέξοδο στην κρίση της Ε.Ε. με τη Ρωσία και όσο η Gazprom κρατά μισο-ανοιχτές τις στρόφιγγες των αγωγών προς τα κράτη – μέλη, «η φθηνή ενέργεια από το φυσικό αέριο θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Κατά τα ίδια έμπειρα στελέχη, οι τιμές της ενέργειας δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα της περιόδου προ του ξεσπάσματος της πανδημίας Covid-19 και πολύ περισσότερο στην εποχή των lockdowns.(εδώ)

Με ζημιές 427,1 εκατ. ευρώ έκλεισε το α' εξάμηνο του 2021 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ τα ταμειακά του διαθέσιμα μειώθηκαν σε 1,08 δισ. ευρώ, μετά και τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings. Ειδικότερα, το ΤΧΣ επιβαρύνθηκε με ζημιά 489,1 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση μετοχών Πειραιώς Financial Holdings, καθώς και με ζημιές 23,2 εκατ. ευρώ από τη μετατροπή των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς (σ.σ. ουρά της μεγάλης ζημιάς που έγραψε στη χρήση 2020). Μέρος της παραπάνω ζημιάς αποτίμησης αντισταθμίστηκε από την άνοδο της αποτίμησης των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank), στις οποίες κατέχει μετοχές το Ταμείο. Έτσι, η συνολική ζημιά αποτίμησης περιορίστηκε σε 425,9 εκατ. ευρώ και οι ζημιές περιόδου ανήλθαν σε 427,13 εκατ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημιές ανήλθαν σε 38,12 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια του Ταμείου περιορίστηκαν σε 4,03 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά την 1η Ιανουαρίου 2020, τα ίδια κεφάλαια του ΤΧΣ ανέρχονταν σε 6,5 δισ. ευρώ.(εδώ)

Δημοσιεύθηκε η 11η τροποποίηση της απόφασης ένταξης αιτήσεων χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών - ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ». Η τροποποίηση αφορά στη συμπληρωματική ένταξη 1.122 αιτήσεων χρηματοδότησης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 11.551.378,35 ευρώ, εκ των οποίων: 1.116 αιτήσεις χρηματοδότησης, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 10.951.378,35 ευρώ, αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ  οι 6 αιτήσεις χρηματοδότησης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 600.000 ευρώ αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Με την τροποποίηση, τα συνολικά ενταγμένα έργα στη δράση ανέρχονται σε 23.702 και η συνολική δημόσια δαπάνη διαμορφώνεται σε 224.793.408,35 ευρώ.  Η Δράση χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της απόκρισης της ΕΕ στην πανδημία COVID-19.(εδώ)


Δεδομένη θεωρείται πλέον άλλη μια μεγάλη αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021, από το 6,9% στο 8% και ίσως λίγο παραπάνω, αφού κάτι τέτοιο υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και πλέον παραδέχονται και οι οικονομικοί υπουργοί. Η νέα αυτή αναθεώρηση της ανάπτυξης θα είναι η τέταρτη κατά σειρά για φέτος. Η πρώτη πρόβλεψη ήταν του προϋπολογισμού του 2021 που ήθελε την ανάπτυξη στο 4,8%. Η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε στο 3,6% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Μάιο. Η δεύτερη αναθεώρηση ήρθε με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με την ανάπτυξη να έχει ανέβει στο 6,1%. Η τρίτη αναθεώρηση ήρθε στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε το Σάββατο, όπου η πρόβλεψη για ανάπτυξη ήταν στο 6,9%.  Η τέταρτη αναθεώρηση θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και μάλλον θα είναι η οριστική, καθώς θα βασιστεί και στα επίσημα στοιχεία και του τέταρτου τριμήνου του χρόνου. Επίσημα θα αποτυπωθεί στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου.(εδώ)


Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι μπορεί να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2024 μειώνει τον κίνδυνο για απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας και στηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε έκθεσή του. Παράλληλα, ανεβάζει σημαντικά την εκτίμησή του για την ανάπτυξη φέτος, στο 8,3%, ενώ στέλνει ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για το τι είναι αυτό που θα «ξεκλειδώσει» τις περαιτέρω αναβαθμίσεις. Πάντως, ένα σημείο που αξίζει προσοχής και είναι κρίσιμο για τις ελληνικές τράπεζες, είναι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό από την αγορά πως η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά παρατείνει και την εξαίρεση (waiver) που έχει δοθεί για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (collateral) για τις πράξεις χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, η οποία έληγε τον Ιούνιο του 2022. Ετσι, η Fitch αναφέρει ότι «πιστεύουμε πως η ΕΚΤ θα παραμείνει αρκετά ευέλικτη ώστε να αποφύγει αρνητικές επιπτώσεις για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών», επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να επεκτείνει το waiver. Καθώς δεν υπήρχε ξεκάθαρη δήλωση από την ΕΚΤ σχετικά με αυτό το waiver, φαίνεται πως οι αναλυτές γενικότερα δεν έχουν αντιληφθεί ότι το θέμα έχει «κλείσει». Οπως ξεκαθαρίζει στην «Κ» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά το PEPP σημαίνει ότι και το waiver θα διατηρηθεί πέραν του Ιουνίου 2022 και έως το 2024.(εδώ)


Φουντώνει η “μάχη” για το ακίνητο που θα φιλοξενήσει το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά καθώς 3 είναι τα προτεινόμενα ακίνητα από τις εταιρίες real estate. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τρεις είναι οι εταιρίες που κατέθεσαν πρόταση και μάλιστα είναι δύο μεγάλες ελληνικές εταιρίες και μια ισραηλινών συμφερόντων εταιρία με αρκετά σημαντικά ακίνητα ήδη στην Αθήνα (και ακίνητο – φιλέτο στον Πειραιά). Πρόκειται για την Dimand, την Avax Development του γνωστού τεχνικού ομίλου και την BZPW. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) αφορά την αγορά κτιρίου συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ., εντός του Δήμου Πειραιά, με το “κλειδί στο χέρι”, δηλαδή θα αγορασθεί από το Ταμείο και παραδοθεί σε αυτό από τον πωλητή έτοιμο προς χρήση. Το ανώτατο τίμημα αγγίζει τα 81 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας ουσιαστικά μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για εταιρίες real estate που διαθέτουν ακίνητα στον Πειραιά, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές.(εδώ)

 

Με μια επέμβαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πυροσβεστική», το υπουργείο Υποδομών παρενέβη ίσως στο σημαντικότερο ζήτημα των δημοσίων έργων αυτή την περίοδο, αυτό της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών και εν γένει των προμηθειών. Το υπουργείο δημοσίευσε χθες έναν κατάλογο περίπου 500 εργασιών στις οποίες οι τιμές θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, δηλαδή το Δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος τής «έξωθεν» επιβάρυνσης των κατασκευαστικών εταιριών. Πάντως, και οι δύο πλευρές –Δημόσιο και κατασκευαστές– συμφωνούν ότι τη λύση θα δώσει ένα μόνιμο παρατηρητήριο, ώστε να μη χρειάζεται η εμπλοκή του ίδιου του (εκάστοτε) υπουργού σε αυτή τη διαδικασία. Η απόφαση του υπουργού Κώστα Καραμανλή, που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφορά όλες τις κατηγορίες δημοσίων έργων (ηλεκτρομηχανολογικά, λιμενικά, οδοποιίας, οικοδομικά, υδραυλικά και πρασίνου). Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, στις κατηγορίες «περιλαμβάνονται υλικά των οποίων η υπερβολική αύξηση στην τιμή είναι διαπιστωμένη για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021 και συγκεκριμένα για τα υλικά χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό, άσφαλτο, ξυλεία, PVC και πολυαιθυλένιο και καταλαμβάνει όλα τα εν εξελίξει έργα».(εδώ)

 

Με όχι και τόσο γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται η έγκριση και καταβολή των ενισχύσεων στις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού που είχαν υποβάλει σχετικά αιτήματα ένταξης στα αντίστοιχα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επιδότηση με κεφάλαια κίνησης (Επανεκκίνηση εστίασης κι επανεκκίνηση τουρισμού). Την ίδια ώρα τόσο ο κλάδος της εστίασης όσο και αυτός των καταλυμάτων, που αποτελεί το κύριο κομμάτι του τουριστικού κλάδου, εξακολουθούν να μετρούν σημαντικές απώλειες, παρά τις ενισχύσεις που έχουν λάβει και παρά την ανάκαμψη των εσόδων τους σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, εγκρίθηκαν άλλες 1.122 αιτήσεις επιχειρήσεων εστίασης για συνολική χρηματοδότηση 11,55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι 1.116 αιτήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 10,95 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι υπόλοιπες 6 αιτήσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης περίπου 600.000 ευρώ αφορούν ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.(εδώ)

 

21/12/2021

 

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή για την αναπροσαρμογή των συντελεστών βάσει των οποίων υπολογίζεται το κόστος στα δημόσια έργα. Και αυτό δεδομένου ότι καταγράφονται διψήφιες αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά υλικά. Είναι ενδεικτικό ότι τα μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας ενισχύθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, συγκριτικά με δώδεκα μήνες, πριν κατά 12,5%. Με απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιχειρείται να ελεγχθούν οι ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευής που απειλούν να θέσουν εκτός προϋπολογισμού μεγάλο αριθμό νέων δημόσιων έργων. Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση προβλέπει την αναθεώρηση των συντελεστών βάσει των οποίων προκύπτουν οι τιμές των δημοσίων έργων και καθορίζονται τα τιμολόγια ανά είδος έργου (π.χ. οδοποιίας, ηλεκτρομηχανολογικό, λιμενικό κτλ.). Η αναθεώρηση των συντελεστών υπήρξε αναγκαία επειδή διαπιστώθηκε, όπως αναφέρει, η υπουργική απόφαση ότι στα εν εξελίξει έργα που υλοποιούν οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπιστώθηκε μεγάλη απόκλιση στις τιμές συγκεκριμένων υλικών κατασκευής σε σχέση με τις τιμές του τριμήνου δημοπράτησης.Πράγματι, βάσει του δείκτη οικοδομικών υλικών της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφονται διψήφιες αυξήσεις τιμών σε υλικά που καθορίζουν το κόστος των δημόσιων έργων.(εδώ)

 

Σύμφωνα με την ΕΑΣΕ, «η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από καλό οικονομικό κλίμα και κυρίως από διεθνείς επενδύσεις ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, και η ανάπτυξη ιδιαιτέρως της ιδιωτικής οικονομίας να παράξει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας οι οποίες και είναι αυτές που τελικώς θα κρατήσουν τις νέες και τους νέους μας στην πατρίδα», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επίσης, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με δυναμική τάση και με προοπτική για το έτος που διανύουμε να πλησιάσει ακόμα και το 8,5-9%. Όσο περίπου απώλεσε το προηγούμενο έτος της πανδημίας, λόγω των ταχύτατα αναπτυσσόμενων τομέων της όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, οι εξαγωγές και η κτηματαγορά. Την ίδια στιγμή, ο ιδιωτικός τομέας εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή αυτής της ανάκαμψης και οι επιχειρήσεις, σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και προσαρμογή. «Εφεξής το ζητούμενο είναι, καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης, οι επιχειρήσεις υποβοηθούμενες και από τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν τη δυναμική πορεία» σημειώνει. Η ΕΑΣΕ αναγνωρίζει ότι «έχουν γίνει θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια που έχουν βοηθήσει και απελευθερώσει θετικές δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και των επιχειρήσεων ιδιαίτερα». Συγκεκριμένα, μια σειρά νόμων όπως το πτωχευτικό, το εργασιακό, οι αδειοδοτήσεις και χωροθετήσεις των επιχειρήσεων, η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα πιο σημαντικά, όλα έχουν παίξει συνολικά θετικό ρόλο.(εδώ)

 

17/12/2021

 

Ναυλώσεις για τα λίγα διαθέσιμα containerships των στόλων τους "σφραγίζουν" οι Έλληνες εφοπλιστές, με τη ζήτηση από τους ναυλωτές να παραμένει στα ύψη. "Οι εταιρίες τακτικών γραμμών (carriers) παίζουν πόκερ και κλείνουν ναυλώσεις για πλοία από τώρα με αφετηρία τα μέσα του 2022" επισημαίνει στο Capital.gr αναλυτής του κλάδου μεταφοράς containers. Η αναφορά προφανώς γίνεται διότι κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα ότι τα ναύλα θα παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος, αν και οι περισσότερες αναλύσεις αυτό υποδεικνύουν. Πάντως, διαθέσιμο προς ναύλωση πλοίο για τους αμέσως επόμενους μήνες δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. "Το 99% της χωρητικότητας είναι sold out και ήδη ναυλωμένο" συμπληρώνει ο αναλυτής. Σε ένα από τα τελευταία deals ναυλώσεων που έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες, η Danaos Corp συμφερόντων του Γιάννη Κούστα, φέρεται να ναύλωσε το "Wide Bravo" (χωρητικότητας 5.466 TEUs και κατασκευής 2014) για τρία χρόνια, με μήνα εκκίνησης τον Ιούνιο του 2022.  Το εν λόγω βαπόρι εξέρχεται ναύλωσης το Μάρτιο του επόμενου έτους, κατά την οποία αποκόμιζε ναύλα 19.500 δολαρίων ημερησίως. Το τίμημα της νέας συμφωνίας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 50.000 δολάρια την ημέρα. "Έχουμε οριστικοποιήσει κάποιες ναυλώσεις σε μεγάλα νούμερα και διάρκεια, αλλά η πολιτική μας μέχρι τώρα είναι να μην προβαίνουμε σε ανακοινώσεις" επισημαίνουν πηγές κοντά στην εταιρία.(εδώ)

 

Πάνω από 600.000 φορολογούμενοι άφησαν τον Οκτώβριο απλήρωτους φόρους, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνέχεια, ενώ ήδη υπό καθεστώς κατασχέσεων και άλλων αναγκαστικών μέτρων βρίσκονται σχεδόν 1,9 εκατ. φορολογούμενοι. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων προκαλούν σοκ, καθώς έδειξαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έκαναν «λευκή απεργία» στην πληρωμή φόρων εισοδήματος ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεων για παλαιότερες οφειλές. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς την Εφορία, από 3.656.672 ΑΦΜ που ήταν τον Σεπτέμβριο, στο τέλος του Οκτωβρίου εκτοξεύτηκαν σε 4.292.632, σημειώνοντας αύξηση κατά 635.960 ΑΦΜ ή κατά 17,4%. Αξιοσημείωτο είναι πως, αύξηση των οφειλετών του Δημοσίου καταγράφηκε και τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των οφειλετών, τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Αύγουστο να έχει αυξηθεί σε ένα δίμηνο κατά 857.396 ΑΦΜ. Με βάση τα στοιχεία αυτά σχεδόν οι μισοί από τους φορολογούμενους χρωστάνε στην Εφορία, διάφορα ποσά ο καθένας και συνολικά όλοι οφείλουν το ποσό των 109,83 δισ. ευρώ.(εδώ)


Ο προϋπολογισμός για το 2022 στοχεύει στην υλοποίηση ενός αποφασιστικού βήματος για τη συρρίκνωση του ελλείμματος, μετά από δύο συναπτά έτη έντονα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα προωθείται έκρηξη των επενδύσεων και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έναντι άλλων χωρών της ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για τον προϋπολογισμό 2022. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το 2021, που ενδυναμώθηκε και από τη συνέχιση της εφαρμογής στοχευμένων υποστηρικτικών μέτρων, κυρίως κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, ενίσχυσε τα φορολογικά έσοδα και επέτρεψε τη σταδιακή απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης κατά το 2ο εξάμηνο του έτους. Το πρωτογενές έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης (σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας) εκτιμάται ότι θα μειωθεί οριακά στο 7,3% του ΑΕΠ το 2021 (από 7,9% του ΑΕΠ το 2020).  Η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι ορατή στα μηνιαία στοιχεία υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού (σε τροποποιημένη ταμειακή βάση), με το πρωτογενές έλλειμμα να περιορίζεται στο 4,4% στο ενδεκάμηνο του 2021 από 8,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2020, και τα φορολογικά έσοδα ήδη να υπερβαίνουν το στόχο του Προϋπολογισμού κατά €0,9 δισ. τους 11 πρώτους μήνες του 2021.(εδώ)

 

16/12/2021


"Φθηνές" μεταβιβάσεις αλλά μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση δεν άκουσε την αγορά και παρατείνει τη διαδικασία μόνο για όσους έχουν υποβάλλει τη δήλωση φόρου μεταβίβασης, σύμφωνα με διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή. Ταυτόχρονα με άλλη διάταξη προβλέπεται έξτρα έκπτωση φόρου για ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένα Επαγγέλματα. Από το νέο έτος και έως το 2025 οι ιατρικές δαπάνες θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων ενώ δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.  Μεταβιβάσεις: Σε οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία ή αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, τα οποία συντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, για τον υπολογισμό του οικείου φόρου, θεωρείται ότι η μεταβίβαση έχει συντελεστεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι την ημερομηνία αυτή.  Ηλεκτρονικές συναλλαγές:  Για τα φορολογικά έτη 2022 και έως το 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών της Ομάδας 6 (Υγεία), ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.(εδώ)


Η ταχύτητα υλοποίησης των διαγωνιστικών διαδικασιών, τυχόν δικαστικές προσφυγές, αλλά και το ζήτημα των εκπτώσεων στους διαγωνισμούς είναι τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο χρονικό διάστημα. Καθώς το 2022 προβλέπεται να δαπανηθούν συνολικά 11 δισ. ευρώ για επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κι άλλα προγράμματα. Το ποσό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με την τελευταία δεκαετία, όταν μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια η μέση αξία των χρηματοδοτούμενων από το ΠΔΕ ανερχόταν σε 5 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα διατεθούν 600 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς την EBRD και τα 500 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ. Στο μεταξύ, έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει η παροχή των πρώτων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τρεις ακόμα μικρότερες τράπεζες: η Optima, η Παγκρήτια Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, σύντομα θα υπάρξει σχετική πρόσκληση προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των τραπεζών που θα μπορούν να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν.(εδώ)


Αλλαγές για τις ΕΠΕ και τις ΙΚΕ, τι διευκρινίζει το υπουργείο Ανάπτυξης. H διάρκεια και των δύο εταιρικών μορφών ΕΠΕ και ΙΚΕ μπορεί πλέον να είναι ορισμένου ή αορίστου χρόνου - Πότε υφίσταται υποχρέωση για αλλαγές στο καταστατικό. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και τη μείωση των διοικητικών βαρών, ανακοινώνει ότι τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των νόμων 3190/1955 (Α’ 91) και 4072/2012 (Α’ 86), σχετικά με τη διάρκεια των Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών (ΙΚΕ). Ειδικότερα σύμφωνα με τα άρθρα 50 έως 55 του ν. 4872/2021 (Α’ 247): η διάρκεια και των δύο εταιρικών μορφών ΕΠΕ και ΙΚΕ μπορεί πλέον να είναι ορισμένου ή αορίστου χρόνου

για όσες εταιρίες έχουν επιλέξει διάρκεια ορισμένου χρόνου, η διάρκεια θα μετατρέπεται αυτόματα σε αορίστου χρόνου, εκτός εάν οι εταίροι αποφασίσουν τη λύση τους. Συνεπώς, κατόπιν των ανωτέρω αλλαγών: Δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση για τις ΕΠΕ που είχαν επιλέξει στο καταστατικό τους διάρκεια αορίστου να τροποποιήσουν το καταστατικό τους έως τις 31-12-2021, λόγω της κατάργησης του άρθρου 12 του ν. 4541/2018 με το άρθρο 55 του ν. 4872/2021.(εδώ)


Οι καταναλωτές επιστρέφουν στις αγορές εντός καταστήματος ενώ η ψυχαγωγία εκτός σπιτιού και τα ταξίδια παρουσιάζουν ανοδική τάση, με ένα εντυπωσιακό 61% (τρεις στους πέντε) των συμμετεχόντων στην Έρευνα Global Consumer Insights της PwC να εκφράζουν αισιοδοξία για το μέλλον. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 9.370 καταναλωτές σε 26 κράτη, δείχνει ότι, οι εμβολιασμένοι καταναλωτές εμφανίζονται πολύ πιο θετικοί για το μέλλον σε σχέση με όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Πιο συγκεκριμένα, το 66% όσων έχουν εμβολιαστεί, έστω μερικώς, εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σύγκριση με το 43% των μη εμβολιασμένων. Τα επίπεδα αισιοδοξίας φαίνεται να επηρεάζει και η μορφή οργάνωσης της εργασίας, με όσους εργάζονται από το σπίτι ή με υβριδικό τρόπο να εμφανίζονται κατα 10% (68%) πιο αισιόδοξοι από όσους εργάζονται μόνιμα στο χώρο της εργασίας (58%).  Και, καθώς τα επίπεδα αισιοδοξίας αυξάνονται, οι καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού: από αγορές εντός καταστημάτων μέχρι ευρύτερη ψυχαγωγία και ταξίδια.Οι αγορές εντός καταστημάτων ανακάμπτουν, καθώς περίπου οι μισοί (48%)  ερωτηθέντες δήλωσαν ότι επισκέπτονται ένα φυσικό κατάστημα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) είναι “πιθανό” να επισκεφθούν ένα εμπορικό κέντρο τους επόμενους 6 μήνες.  Οι καταναλωτές σκοπεύουν επίσης να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για ψώνια (41%), μόδα (33%), υγεία και ομορφιά (30%), ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη. Από το σχεδόν ένα τρίτο (31%) των καταναλωτών παγκοσμίως που αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες τους για ταξίδια τους επόμενους έξι μήνες, το 82% είναι τουλάχιστον μερικώς εμβολιασμένοι.(εδώ)


Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες δεν έχει προχωρήσει κανένα σημαντικό έργο στο Λεκανοπέδιο ώστε να αντιμετωπιστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η περιορισμένη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), η μόλυνση της ατμόσφαιρας και οι δημογραφικές αλλαγές σε διάφορες περιοχές. Σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είπε πως τα ΜΜΜ στην Αττική έχουν μερίδιο μόλις 27% στις μετακινήσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι υψηλότερο και στην Σεούλ φτάνει το 65%! Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή είναι με τις επεκτάσεις του μετρό, όπως στο τμήμα Νίκαια – Πειραιάς που θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2022, την προμήθεια νέων συρμών για τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, την προμήθεια νέων λεωφορείων, κ.λπ, να αυξηθεί το μερίδιο των ΜΜΕ στις καθημερινές μετακινήσεις στο 34%.  Ο υπουργός Υποδομών άκουσε τον πρόεδρο του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΤΕΑΤ Γιώργο Συριανό να τονίζει στην εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου πως η Αττική δεν μπορεί να περιμένει άλλα δέκα χρόνια μέχρι να τελειώσουν οι διαγωνισμοί για τα νέα έργα που σχεδιάζονται στο Λεκανοπέδιο! Ο κ. Συριανός εμφανίστηκε ως ένθερμος υποστηρικτής των Προτύπων Προτάσεων, του νέου μοντέλου υλοποίησης έργων που θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη Βουλή. Μέσω των Προτύπων Προτάσεων, ένας ιδιώτης επενδυτής καταθέτει στην κυβέρνηση το σχέδιο ενός έργου και αν αυτό εγκριθεί τότε προκηρύσσεται διαγωνισμός με τον προτείνοντα να έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Όπως αποζημίωση για τις μελέτες και τις άλλες δαπάνες που έκανε για το σχεδιασμό του έργου.(εδώ)


Ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 παρουσίασε μείωση κατά -2,98 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 αναμένεται πολύ μικρότερη μείωση του τζίρου τους κατά -221,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εκτιμάται ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά -2,5 δισ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου ως προμηθευτές (π.χ διαχείριση ακίνητης περιουσίας (εκμισθώσεις), αποθηκεύσεις-logistics, χονδρικό εμπόριο κλπ). Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα μελέτης που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την ICAP, για την ζημιά από την πανδημία στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου το 2020 καθώς και την πρόβλεψη για το 2021 στην περιφέρεια Αττικής. Στην εσπερίδα που πραγματοποιείται αυτή την ώρα και παρουσιάζονται τα ευρήματα της μελέτης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε: «Έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον προκαλούν τα αποτελέσματα της μελέτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με την συνεργασία της ICAP, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2020 ήταν καταστροφική χρονιά για τον κλάδο καθώς εκτιμάται ότι ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου στην περιφέρεια Αττικής παρουσίασε μείωση κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Μείωση, αλλά σαφώς μικρότερη αναμένεται και για το 2021.(εδώ)


Αυξημένος κατά 28,5% εμφανίζεται ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο, συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, μια αύξηση που μεταφράζεται σε 5,54 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας τον τζίρο στα 24,79 δισ. ευρώ.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2021 ανήλθε σε 24.799.602 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2020, που είχε ανέλθει σε 19.295.499 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης κατά 82,2%. Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης, κατά 2,9%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία, κατά 11,7%. Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ, έδωσε στο φως τα στοιχεία για τον τζίρο των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας της πανδημίας. Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2021 ανήλθε σε 1.808.446 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2020, που είχε ανέλθει σε 1.416.800 χιλ. ευρώ.(εδώ)

 

Αύξηση κατά 10,446 δισ. ευρώ παρουσίασε, κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ (Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις) και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 72,2 δισ. ευρώ, στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021, έναντι 61,754 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 29.114 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021, από 26.572 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 2.536 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 29.029 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 15.650 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 5 εκατ. ευρώ στα 85 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021.(εδώ)

 

15/12/2021


Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες και υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων, καθώς οι καθυστερήσεις που καταγράφονται για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών οδηγούν στη ματαίωση των μεταβιβάσεων. Πολλοί ιδιοκτήτες είτε πρόκειται για πώληση ακινήτου, είτε για γονική παροχή-δωρεά δεν θα καταφέρουν εντός του έτους να ολοκληρώσουν τις "φθηνές" μεταβιβάσεις, καθώς οι καθυστερήσεις στους Δήμους και στα υποθηκοφυλακεία είναι τεράστιες και ήδη δίνουν ραντεβού για τον Φεβρουάριο του 2022. Το εντυπωσιακό είναι ότι κάθε Δήμος έχει τη δική του πολιτική για την έκδοση και χορήγηση βεβαιώσεων ΤΑΠ. Υπάρχουν Δήμοι που ελέγχουν για παράδειγμα εάν κάποιος πολίτης έχει για παράδειγμα δημοτική κλήση. Στην περίπτωση αυτή, αν και άσχετη τελείως, ζητούν πρώτα την εξόφληση της οφειλής και μετά εάν προλάβουν εκδίδουν τη βεβαίωση ΤΑΠ! Ταυτόχρονα, αν και το Υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρατείνει τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης έως τo τέλος του Ιανουαρίου 2022 με τις σημερινές τιμές αντικειμενικών αξιών ωστόσο θέτει ως  προϋπόθεση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ. (εδώ)

 

«Γέφυρα» πρόσβασης σε φθηνή ρευστότητα αναζητεί η χώρα από τον ερχόμενο Μάρτιο που λήγει το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) της ΕΚΤ και μέχρι η Ελλάδα να φτάσει στο πολυπόθητο «investment grade». Ο κίνδυνος είναι να καταστεί η μόνη χώρα της Ευρωζώνης χωρίς επενδυτική βαθμίδα, χωρίς αυξημένη εποπτεία και -για αυτούς τους λόγους – χωρίς να μπορεί να συμμετέχει πια στην «κλασική» ποσοτική χαλάρωση (QE). Πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times αναδεικνύει τις ζυμώσεις και συγκρούσεις κορυφής που έχουν ξεκινήσει, προκειμένου να μη διακοπεί η παροχή ρευστότητος στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λόγω της απόσυρσης των εκτάκτων μέτρων οικονομικής στήριξης από την ΕΚΤ. Στο «μίξερ» των διαπραγματεύσεων μπαίνει και η παράταση, για λίγους ακόμα μήνες, της Αυξημένης Εποπτείας η οποία -θεωρητικά τουλάχιστον- θα έπρεπε να λήγει τον Ιούνιο του 2022. Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος αναζητούν συμμαχίες και ισορροπίες που θα αποτρέψουν τον κίνδυνο. Όπως αποκάλυψε πριν 3 μήνες το newmoney.gr, η μεγάλη μάχη θα δοθεί τον Δεκέμβριο. Τα πάντα θα παίξουν τον ρόλο τους: η αύξηση των εμβολιασμών, η αλματώδης οικονομική ανάκαμψη, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων είναι τα μεγάλα όπλα της Αθήνας, για να πείσει ότι δεν πρέπει να της βάλουν οι ευρωπαίοι εταίροι εμπόδια στην ανάκαψη.(εδώ)


Πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο ενδέχεται να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα οι αερομεταφορές, με τα στελέχη του κλάδου να εκτιμούν πως αυτό μπορεί να γίνει και από το καλοκαίρι του 2022. Και αυτό διότι παρά την νέα αβεβαιότητα που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον, η τάση ανάκαμψης των ταξιδιών δεν ανακόπτεται, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να προετοιμάζονται για αυξημένες κρατήσεις, ειδικά σε θερινούς προορισμούς όπως η Ελλάδα. "Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, ξέρει τι πρέπει να κάνει και αναγνωρίζει πλέον πως το αεροπλάνο αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές μέσο μεταφοράς, εφόσον βέβαια τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας”, αναφέρει στέλεχος της αεροπορικής αγοράς σημειώνοντας παράλληλα ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού δεν θα έχει τόσο σημαντικές επιπτώσεις στα ταξίδια. "Οι βασικοί κίνδυνοι που εντοπίζουμε είναι εξωτερικοί και αφορούν ειδικά την αντιμετώπιση της πανδημίας σε κάθε χώρα ξεχωριστά και τα μέτρα που μπορεί να ανακοινώσει", προσθέτει. Αντίστοιχη ήταν και η εκτίμηση του country manager της Emirates για την Ελλάδα, κ. Khalid Al Zarooni. "Τα χειρότερα είναι πίσω μας”, τόνισε χαρακτηριστικά κατά την εκδήλωση για τη συμπλήρωση 25 ετών παρουσίας της αεροπορικής στη χώρα μας που πραγματοποιήθηκε εχθές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.O κ. Al Zarooni υπογράμμισε ακόμη ότι η Emirates έχει ήδη αποκαταστήσει το 90% του δικτύου της και αυτή τη στιγμή πετά σε περισσότερους από 120 προορισμούς. Η αεροπορική εταιρία στοχεύει να αποκαταστήσει μέχρι το τέλος του έτους το 70% των επιπέδων χωρητικότητας πριν από την πανδημία. Εν μέσω αυτής της πορείας η αεροπορική ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της προωθώντας την πρόσληψη περισσότερων από 6.000 υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων 3.000 μελών πληρώματος καμπίνας που θα εδρεύουν στο κέντρο της στο Ντουμπάι.(εδώ)


Πολύ μεγάλη αύξηση στα φορολογικά έσοδα με αποτέλεσμα αυτά να υπερβούν τον στόχο κατά 690 εκατ. ευρώ μόνο μέσα στον Νοέμβριο κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών κατά τον προηγούμενο μήνα. Η «επίδοση» αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ο στόχος έχει αναθεωρηθεί μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2022. Συνολικά στο 11μηνο, τα φορολογικά έσοδα έχουν ξεπεράσει τον στόχο κατά 855 εκατ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ήδη τα φορολογικά έσοδα έχουν ουσιαστικά ξεπεράσει τις εισπράξεις ολόκληρης της περυσινής χρονιάς. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει πλέον με φορολογικά έσοδα υψηλότερα του επικαιροποιημένου στόχου των 46,86 δισ. ευρώ. Πρακτικά, έχει ήδη δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για τη χρηματοδότηση όλων των μέτρων στήριξης που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό (σ.σ 250 σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ και μισός μισθός σε υγειονομικούς) κάτι που σημαίνει ότι παρά τα συγκεκριμένα μέτρα, η χρονιά κλείνει χωρίς καμία επίπτωση στο πρωτογενές έλλειμμα. Ήδη, το πρωτογενές έλλειμμα έχει διαμορφωθεί στο 11μηνο στα 7,879 δις. ευρώ έναντι στόχους για πρωτογενές έλλειμμα 8,973 δισ. ευρώ για το 11μηνο.(εδώ)

 

Στον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο των έργων υποδομής – σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια – αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για τις βιώσιμες Υποδομές και Μεταφορές. Δίνοντας το στίγμα του πλάνου έργων ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εκπονήσει το Υπουργείο, ο κ. Καραμανλής σημείωσε, ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι ήδη σε εξέλιξη ενώ συναποτελούν τμήματα ενός πλήρους και συνεκτικού σχεδίου. «Δεν αποτελούν προϊόν αυτοσχεδιασμού. Αντίθετα, προκύπτουν πλέον ως αποτέλεσμα πραγματικών αναγκών και μακροπρόθεσμων στόχων για την πατρίδα μας», είπε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να διορθωθεί η έλλειψη ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τις Υποδομές και η πλήρης ανωριμότητα μελετών για μια σειρά σημαντικών έργων». Επιπροσθέτως ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για έργα που ελάχιστα προσέφεραν στον τόπο, στην οικονομία, χωρίς στοιχειώδεις μελέτες κόστους – οφέλους. Μάλιστα, όπως τόνισε, παρά το ότι από το 1981 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται πως έχουν διατεθεί πάνω από 180 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομών, ελάχιστα έχουν πιάσει τόπο. «Σε αυτές τις στρεβλές αντιλήψεις και τις συνέπειές τους, βάζουμε ένα οριστικό τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.(εδώ)

 

14/12/2021


Μεταβατική περίοδος – έως το 2025 – θα ισχύσει γύρω από την επενδυτική πολιτική του νέου επικουρικού κεφαλαιοποιητικού ταμείου ΤΕΚΑ. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα προσφέρεται, σε όλους τους ασφαλισμένους, μόνο ένα προεπιλεγμένο επενδυτικό προϊόν – χαμηλού ρίσκου, ενώ μετά το 2025 και αναλόγως με την ηλικία του ασφαλισμένου, τα επενδυτικά προϊόντα θα διαφοροποιούνται ως προς το στο επίπεδο ρίσκου. Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΚΑ, το οποίο θα φέρει και την τελική ευθύνη των επενδύσεων, συνεπικουρούμενο από την Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου χαράσσει την στρατηγική των επενδύσεών του. Στους ασφαλισμένους του θα προσφέρεται ένα βασικό συνταξιοδοτικό-επενδυτικό προϊόν (default) που θα συνδυάζει το κατάλληλο μείγμα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να ασχοληθεί περισσότερο με τη διαχείριση των εισφορών του. Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα έχει δομή κύκλου ζωής.  Δηλαδή, η σύνθεσή του θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του κάθε ασφαλισμένου και θα αντιστοιχεί σε σύνθεση με υψηλότερο ρίσκο για τους νεότερους σε ηλικία ασφαλισμένους, το οποίο βαθμιαία θα μειώνεται καθώς ο ασφαλισμένος πλησιάζει στην ηλικία συνταξιοδότησης.(εδώ)

 

Να επενδύσουν στα ελληνικά 10ετή ομόλογα συστήνει στους πελάτες της η JP Morgan με νεότερη ανάλυσή της, η οποία εκδίδεται εν όψει της κρίσιμης Πέμπτης (super-Thursday, όπως λένε οι αναλυτές του οίκου), όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στην μετά το PEPP εποχή. Ως γνωστόν, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία, PEPP, στο οποίο η ΕΚΤ είχε συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα κατ΄ εξαίρεση (δηλαδή παρότι αξιολογούνται με junk), αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο. Με φόντο τις διαρροές από τη Φρανκφούρτη, οι οποίες φαίνεται να διαψεύδουν τις ελπίδες της Αθήνας να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς τίτλων APP, μετά τη λήξη του PEPP, η JP Morgan δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η στήριξη της ΕΚΤ θα συνεχιστεί. Το εποικοδομητικό μακροοικονομικό περιβάλλον και το σταθερό πολιτικό σκηνικό συμπληρώνουν τους λόγους για τους οποίους ο οίκος διατηρεί τις long θέσεις του στα ελληνικά 10ετή ομόλογα. Η JP Morgan προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη ένα επιπλέον ποσό που θα προστεθεί στις αγορές τίτλων τις οποίες ήδη κάνει στο πλαίσιο του APP κάθε μήνα (ώστε αυτές να ανέλθουν στο συνολικό ποσό των 40 δισ. ευρώ/μήνα) έως τα τέλη του 2022 αλλά και μικρές αλλαγές στις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του PEPP. (εδώ)


Ένα μικρό θαύμα χάρη στην συμβολή των νερών και των ΑΠΕ εμφανίζει η τιμή της χονδρεμπορικής του ρεύματος. Την ώρα που όλη η Ευρώπη ζει στους ρυθμούς των ανακοινώσεων για το αδιέξοδο του Nord Stream και σε όλες τις χώρες παίρνουν φωτιά οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα εμφανίζει κόστος χονδρεμπορικής κάτω από 200 ευρώ (197,4ευρώ /MW με βάση τις τιμές του Energylive). H εξήγηση που η χώρα μας εμφανίζει την φθηνότερη τιμή σε όλη την ΕΕ δεν είναι άλλη από την άνοδο της στάθμης των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, οι οποίοι μετά τα χαμηλά ποσοστά πλήρωσης το προηγούμενο διάστημα γέμισαν ξανά από τις βροχές και για λόγους ασφαλείας μπήκαν στο σύστημα και έριξαν τις τιμές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτρισμού στο 35,62 ευρώ/MW και την αύξηση της συμμετοχής των υδροηλεκτρικών στο 16,51% από 3% το προηγούμενο διάστημα αλλά και των ΑΠΕ που αντιπροσωπεύουν το 31,13%. Ο λιγνίτης συμμετέχει στο ενεργειακό μείγμα με 10,26%. Νερά και άνεμος έσωσαν για πρώτη φορά από την ενεργειακή κρίση μέχρι σήμερα την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη που «τσουρουφλίζεται» από τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Eξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ότι ο Νord Stream 2 δεν μπορεί να πάρει έγκριση με την τρέχουσα μορφή του.(εδώ)

 

13/12/2021


Στον σκληρό πυρήνα του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους βρίσκονται τα funds και οι εταιρείες που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια, τα οποία διώχνουν από τους ισολογισμούς τους οι τράπεζες. Πρόκειται για χρέος ύψους 100 δισ. ευρώ περίπου, το οποίο αν και άλλαξε χέρια εξακολουθεί να βαραίνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας να παραμένει αποκλεισμένο από την τραπεζική χρηματοδότηση και εκτός των θετικών προοπτικών που δημιουργούνται στην οικονομία. Περίπου δύο χρόνια μετά τη δημιουργία των mega servicers, όπως ονομάζονται οι τρεις μεγάλοι παίκτες του κλάδου –Intrum, doValue και Cepal–, αλλά και πληθώρας μικρότερων εταιρειών, ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα επανέρχεται στην ατζέντα και αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με το προεδρείο της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, την Παρασκευή. Αφορμή για τη συνάντηση ήταν οι πρόσφατες επισημάνσεις του κ. Στουρνάρα, που κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία. «Το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει, δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς τους από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης», είχε υπογραμμίσει ο διοικητής της ΤτΕ, ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι, έως τώρα, καμία από τις εταιρείες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για άδεια που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων. (εδώ)


Τέσσερις μεγάλες φοροελαφρύνσεις, τις οποίες η κυβέρνηση σχεδίαζε μεθοδικά αλλά έμειναν πίσω λόγω διεθνούς αβεβαιότητος για τις επιπτώσεις της έκρηξης στις τιμές ενέργειας του 4ου κύματος της πανδημίας, προετοιμάζει μεθοδικά η κυβέρνηση για το 2022. Εκατό ημέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, η πέρα από κάθε προσδοκία αλματώδης ανάπτυξη και οι μεθοδικές κινήσεις της κυβέρνησης ανοίγουν τον δρόμο και για παροχές που δεν ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Μέρα με τη μέρα και κάθε εβδομάδα που ακολούθησε τη ΔΕΘ, όλα τα νεότερα στοιχεία εδραιώνουν την άποψη πως η χώρα φαίνεται πέρασε με επιτυχία και αυτόν τον δύσκολο κάβο: η εκρηκτική ανάπτυξη 13,7% στο γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, δείχνει όχι μόνο ότι -ως τώρα τουλάχιστον- αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα, αλλά δημιουργεί και περιθώριο για έκτακτες παροχές τον Δεκέμβριο σε ευάλωτους, ενώ στρώνει το έδαφος και για ανακοίνωση νέων, μόνιμων φοροελαφρύνσεων και παροχών το 2022. Το άλμα ανάπτυξης έχει άμεσο αντίκτυπο και αντίκρισμα στις ζωές όλων, τόσο σε όρους πραγματικής οικονομίας όσο και γιατί δημιουργεί νέο δημοσιονομικό χώρο (ως ποσοστό του αυξημένου ΑΕΠ) για παροχές. Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς στην κυβέρνηση -και όχι πια μόνο στο οικονομικό επιτελείο- είναι «πόσο ακόμα πιο ψηλά» μπορεί να φτάσει τελικά η οικονομία το 2021 και το 2022. (εδώ)


Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το α' εξάμηνο του 2021 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,4% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το β' εξάμηνο του 2020. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 3,2% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και 0,9% στη Θεσσαλονίκη, ενώ μειώθηκαν κατά 0,6% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2020 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε 1,2%. Ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 2,3%, για τη Θεσσαλονίκη -0,2% και για την υπόλοιπη Ελλάδα 0,2%. Το α' εξάμηνο του 2021, τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με το β' εξάμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α' εξάμηνο του 2020 τα μισθώματα των γραφείων μειώθηκαν κατά 1,4%, ενώ το β' εξάμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2020, τα μισθώματα των γραφείων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,8%. Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α' εξάμηνο του 2021 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με το β' εξάμηνο του 2020. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 0,7% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 0,3% στη Θεσσαλονίκη και 2,1% στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.(εδώ)


Το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης PEPP, το οποίο ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω της πανδημίας, τελειώνει και η συνέχιση των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα υπό το κανονικό πρόγραμμα QE (APP) δεν θα αφορά την Ελλάδα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί αλλά και τις ελπίδες για συνέχιση αυτής της σημαντικής στήριξης που βοήθησε στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας εν μέσω COVID-19 σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, διευκολύνοντας το Ελληνικό Δημόσιο να δανειστεί ακόμη και με αρνητικά επιτόκια μέσω των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων. Η στήριξη της ΕΚΤ προς τη χώρα μας θα συνεχιστεί μόνο μέσω του προγράμματος επανεπενδύσεων, δηλαδή της τοποθέτησης των κεφαλαίων από τα ελληνικά ομόλογα –καθώς και άλλα ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης– που λήγουν το διάστημα μετά τον Μάρτιο του 2022 και έως τουλάχιστον τα τέλη του 2023, σε άλλους ελληνικούς τίτλους. Αν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, αυτό είναι το πιθανό πλαίσιο που θα ισχύσει για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα και απάντα στο ερώτημα που εδώ και καιρό απασχολούσε την αγορά, το εάν δηλαδή η ΕΚΤ θα εγκαταλείψει ή όχι την Ελλάδα μετά το τέλος του PEPP.(εδώ)



Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ