Περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας - Δεκέμβριος 2021/Ιανουάριος 2022

10 Ιανουαρίου 2022, 11:40 | Χ&Α - 236

Τεύχος 236 - Ιανουάριος 2022

Ευρωπαϊκή Οικονομία

Δεκέμβριος 2021/Ιανουάριος 2022

30/12/2021


Οι οικονομίες του Ευρωπαϊκού "Νότου" φαίνεται ότι έχουν κερδίσει τουλάχιστον έναν από τους θεσμούς, που θα έχουν λόγο και θα προτείνουν αλλαγές για το σύμφωνο σταθερότητας περί τα μέσα του χρόνου.Ο επίτροπος, αρμόδιος για τα Οικονομικά Paolo Gentiloni , σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, έδωσε μια ιδέα για το τί θα προτείνει σχετικά με τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, που θα ισχύσουν από το 2023. Είπε, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα "εθνικό" όριο χρέους για κάθε κράτος μέλος, καθώς η κάθε χώρα, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η άποψή του αυτή και κυρίως η απόρριψη της πρότασης του ESM που θέλει να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους από το 60% στο 100%, για να είναι πιο εύκολη η εφαρμογή του κανόνα για την ετήσια μείωση χρέους κατά το 1/20 ξεκαθαρίζουν κάπως το τοπίο.Φέρνουν τον κ. Gentiloni στο στρατόπεδο του Ευρωπαϊκού Νότου το οποίο υποστηρίζει, την ριζική αλλαγή του συγκεκριμένου κανόνα. Στο στρατόπεδο αυτό, εκτός από την Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, βρίσκεται και η Ελλάδα, εδώ.

 

Οι τιμές χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη καταγράφουν «ελεύθερη πτώση» την τελευταία μέρα του χρόνου, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των συναλλαγών στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια Ενέργειας. Συνεχίζοντας το χθεσινό σερί και διατηρώντας τα «πρωτεία» στην Ευρώπη, Βέλγιο και Γερμανία καταγράφουν μείωση 86% και 83%, αντίστοιχα, με τις τιμές χονδρικής να κατρακυλούν σε 9,68 ευρώ και 12.13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντίστοιχα. Ωστόσο σε ανάλογη τροχιά, όχι με τέτοιες ποσοστιαίες μειώσεις, κινείται και η υπόλοιπη Ευρώπη. Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών στην Ευρώπη, κοιτώντας τις βασικές αγορές, οφείλεται στην μεγάλη παραγωγή των αιολικών (βλ Γερμανία) και στο αντίστοιχα πολύ μεγάλο μερίδιο των πυρηνικών στο ενεργειακό μίγμα σε μια σειρά χώρες (βλ. Βέλγιο, Γαλλία κλπ). Επιπρόσθετα συμβολή είχαν τα υδροηλεκτρικά, κύρια στις χώρες των Βαλκανίων (Κροατία και αλλού) καθώς και η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της εορταστικής περιόδου, όντας μια μέρα πριν την Πρωτοχρονιά, εδώ.

 

29/12/2021


Οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν και χθες την πτωτική τους πορεία στην Ευρώπη για πέμπτη συναπτή μέρα, καθώς καταφθάνουν οι εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που συνεισφέρουν σημαντικά στην άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης. Ο αριθμός των φορτίων αμερικανικού LNG που κατευθύνονται στα ευρωπαϊκά λιμάνια αυξήθηκε κατά 1/3 μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η Ευρώπη προσελκύει τώρα περισσότερες προμήθειες, καθώς οι μεγαλύτεροι πελάτες των ΗΠΑ από την Ασία επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους αυτόν τον χειμώνα αντί να προμηθεύονται νέες ποσότητες.Οπως επισημαίνει το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας υποχώρησαν έως και κατά 8,3%, ενώ είχε προηγηθεί η εκτόξευσή τους σε επίπεδα-ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα όταν μειώθηκαν απότομα οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου, εδώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει αναλάβει την αποστολή να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών. Για τον λόγο αυτό, έχει ορίσει ως στόχο τη διατήρηση του ρυθμού πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα. Όπως οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ επηρεάζει τον πληθωρισμό μέσω των αποφάσεών της για τα επιτόκια.Η ΕΚΤ καθορίζει τρία βασικά επιτόκια: το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης για την παροχή ρευστότητας μίας ημέρας στις τράπεζες, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων. Από το Σεπτέμβριο του 2019, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων έχει καθοριστεί στο -0,50%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,00% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.Το αρνητικό επιτόκιο δεν θα έχει καμία άμεση επίδραση στις αποταμιεύσεις των πολιτών. Μόνο οι τράπεζες που καταθέτουν χρήματα σε ορισμένους λογαριασμούς στην ΕΚΤ πρέπει να καταβάλλουν αυτό το επιτόκιο.Η βασική δραστηριότητα μιας κεντρικής τράπεζας είναι να καθιστά περισσότερο ή λιγότερο ελκυστική την αποταμίευση ή τον δανεισμό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όταν μια τράπεζα έχει στην κατοχή της μεγαλύτερη ποσότητα χρήματος από ό,τι απαιτείται στο πλαίσιο των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών και δεν είναι πρόθυμη να το δανείσει σε άλλες εμπορικές τράπεζες, τότε υπάρχουν δύο μόνο δυνατότητες: είτε να καταθέσει το χρήμα σε λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα είτε να το διατηρήσει στην κατοχή της με τη μορφή μετρητών, εδώ.

 

Υπάρχουν Ευρωπαίοι που γυρίζουν την πλάτη στο ευρώ, κραυγαλέα είναι η περίπτωση των Δανών, οι οποίοι στο δημοψήφισμα της 28ης Σεπτεμβρίου 2000 με ποσοστό 53,2% αποφάσισαν να μην υιοθετήσει η χώρα τους το κοινό νόμισμα, παρότι πληρούσε με το παραπάνω τα περιβόητα κριτήρια του Μάαστριχτ.Όπως φαίνεται όμως – θα το δείξει το επόμενο διάστημα το Ευρωβαρόμετρο – υπάρχουν και άλλοι Ευρωπαίοι που, ενώ εγκατέλειψαν το εθνικό τους νόμισμα για το κοινό ευρωπαϊκό, εκ των υστέρων διαπιστώνουν ότι θα ήταν καλύτερα οι χώρες τους να μην συμμετείχαν στο ευρώ. Κι αυτό επειδή έχουν την εντύπωση ότι το κοινό νόμισμα δεν ενίσχυσε, αλλά μείωσε την αγοραστική τους δύναμη.Το κοινό νόμισμα συγκράτησε τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, όχι όμως και την «ακρίβεια». Τουναντίον, ενίσχυσε την αίσθηση αυτή που έχει ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος ότι «δεν του φτάνουν τα λεφτά». Αυτό τουλάχιστον φάνηκε στη Γαλλία, όπου δημοσιοποιήθηκαν ήδη τα αποτελέσματα των επετειακών μετρήσεων για τα 20χρονα του ευρώ. Έτσι, το 80% των Γάλλων αποφαίνεται ότι η υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2002 προκάλεσε αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών και έπληξε την αγοραστική του δύναμη.Είναι όντως πάρα πολλοί οι τέσσερις στους πέντε Γάλλους που δηλώνουν ότι το ευρώ έφερε ακρίβεια και μείωσε την αγοραστική τους δύναμη, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα της γαλλικής YouGov. Πρόκειται όμως για μια αίσθηση των Γάλλων πολιτών που έχει καταγραφεί πάμπολλες φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα που καταγράφει συστηματικά η επίσημη στατιστική υπηρεσία, Insee, εδώ.

 

28/12/2021


Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν χθες, για τέταρτη συνεχή ημέρα, καθώς οι προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ αναμένεται να ανακουφίσουν την αγορά, ενώ οι έμποροι «ζυγίζουν» τόσο τις ηπιότερες καιρικές συνθήκες όσο και τους διαφαινόμενους κινδύνους πτώσης της ζήτησης λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron.Παρόλα αυτά η Timera Energy σε έκθεσή της αναφέρει ότι «καθώς εισερχόμαστε στα στάδια κλεισίματος του 2021, το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα δεν δείχνει σημάδια ηρεμίας για την περίοδο των διακοπών» και ότι «η βιομηχανική ζήτηση αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οι παραγωγοί μετάλλων και λιπασμάτων πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή τους». Οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ιδιαίτερα ασταθείς.Η χαλάρωση των τιμών ωθεί προς τα κάτω και το ενεργειακό κόστος, με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για τον Ιανουάριο να μειώνεται έως και 36% στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αντίστοιχα στη Γαλλία για τον επόμενο μήνα μειώθηκε κατά 28%.Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεσο τέλος για την ενεργειακή κρίση που έχει συγκλονίσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και έχει δρομολογήσει τη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις με στόχο να ελαφρύνουν το βάρος των αυξανόμενων λογαριασμών των νοικοκυριών, εδώ.

 

Το 2021 κλείνει με 17 χώρες, από τις 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνουν κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Μάλιστα, είναι κατά 3 λιγότερες χώρες, σε σχέση με το 2020, χρονιά που ενέσκηψε η πανδημία του κορονοϊού.Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κίνητρα αγοράς για ηλεκτρικά οχήματα (ECV) εξακολουθούν να διαφέρουν πολύ ανά χώρα, τόσο σε φορολογικά πλεονεκτήματα όσο και σε χρηματική αξία.Πάντως, 10 κράτη μέλη δεν παρέχουν προς το παρόν κανένα κίνητρο αγοράς για ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Βέλγιο (10,7% μερίδιο αγοράς ECV), Βουλγαρία, Κύπρος (0,5%), Τσεχική Δημοκρατία (2,5%), Δανία (16,4%), Εσθονία (1,8%), Λετονία (2,7%), Μάλτα, Πολωνία (1,9%) και Σλοβακία (1,9%), εδώ.

 

Το 2020, το 22 % των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκή Ένωση(Ε.Ε.) πραγματοποίησαν πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και το 19 % ανέφεραν ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις τους έφτασαν τουλάχιστον στο 1 % του συνολικού κύκλου εργασιών τους, σημειώνοντας αύξηση 1 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με το 2019 και 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 13 % το 2010. Η σταθερή αύξηση της χρήσης των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου σε πολλές χώρες εντάθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιορισμών στις μετακινήσεις, γεγονός που οδήγησε τόσο τους πελάτες όσο και τις επιχειρήσεις σε αυξημένο ενδιαφέρον για τις διαδικτυακές πωλήσεις. Η Δανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις (ποσοστό τουλάχιστον 1 % του συνολικού κύκλου εργασιών τους) μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. με 38 %, το ίδιο μερίδιο με το προηγούμενο έτος. Το Βέλγιο και η Φινλανδία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις (ηλεκτρονικές πωλήσεις τουλάχιστον 1 % του συνολικού κύκλου εργασιών τους) το 2020, αμφότερες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 31 % και 24 % αντίστοιχα. Αντίθετα, η Ρουμανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών μελών, κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 12 %, εδώ.

 

 

27/12/2021


Καθώς η ενεργειακή κρίση εξελίσσεται σε εφιάλτη που απειλεί οικονομίες και νοικοκυριά, οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Τόσο η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου όσο και οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Ενδεικτικές της σοβαρότητας του προβλήματος είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα, ο οποίος προσερχόμενος την περασμένη Δευτέρα στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), δήλωσε ότι εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 350 δισ. ευρώ το 2022 εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ο ίδιος κάλεσε την Ε.Ε. να μην παρακολουθεί αμέτοχη την κατάσταση και επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού σε κεντρικό επίπεδο, για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εδώ.


Ρόλο σε νέους επιστήμονες και ερευνητές στην ανάπτυξη του διαδικτύου τα επόμενα χρόνια θέλει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των προγραμμάτων Next Generation Internet (ΝGI) το οποίο χρηματοδοτεί και προσφέρει καθοδήγηση σε προσπάθειες ανάπτυξης προγραμμάτων και εφαρμογών που συντάσσονται με τις αρχές που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα διαδίκτυο ανοιχτού κώδικα με προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το πρόγραμμα NGI έκλεισε ήδη τρία χρόνια με μια αρχική επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ που έχει υποστηρίξει περισσότερες από 1.000 ερευνητικές ομάδες και επιχειρηματίες σε εκατοντάδες εφαρμογές. Πρόσφατα η Κομισιόν αποφάσισε την ανανέωση του προγράμματος με ακόμη 62 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022 για την υποστήριξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα του διαδικτύου, της αναζήτησης πληροφοριών, της αξιόπιστης διαχείρισης δεδομένων καθώς και των αποκεντρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.Το NGI υποστηρίζει το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης μέχρι το 2030 μέσω ασφαλών και βιώσιμων ψηφιακών υποδομών, ειδικά σε μια εποχή που το ψηφιακό επίπεδο ελέγχεται σε συντριπτικό βαθμό από τις αμερικανικές εταιρείες του λεγόμενου "big tech” (Αlphabet-Google, Amazon, Apple, Meta-Facebook και Microsoft), εδώ.


Οι βασικές εργοδοτικές ενώσεις της γερμανικής οικονομίας βλέπουν πολλούς κινδύνους για την οικονομία.Η κρίση του κορωνοϊού αναστέλλει τρομερά την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), Peter Adrian, στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), σύμφωνα με την Handelsblatt.Ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), Siegfried Russwurm, δήλωσε στο dpa ότι το θέμα των ελλείψεων υλικών θα απασχολήσει τη βιομηχανία και τους καταναλωτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.Τα επίμονα προβλήματα που σχετίζονται με παράδοσης με τις πρώτες ύλες παρεμπόδισαν τη γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη.Βελτίωση δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.Ο Adrian από πλευράς του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) είπε πως "σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ο κορωνοϊός μας κόστισε στη Γερμανία τα έτη 2020 και 2021 μαζί σχεδόν 400 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική παραγωγή. Με καθαρά μαθηματικούς όρους, δηλαδή σχεδόν 5.000 ευρώ ανά κάτοικο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι μπορούμε να προλάβουμε γρήγορα τη νέα χρονιά".Ο Πρόεδρος του BDI. Russwurm θεωρεί ότι η κατάσταση στους οικονομικούς τομείς είναι ετερογενής. Ορισμένοι τομείς έχουν τεράστια προβλήματα, εδώ.


Το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης, δεν είναι ούτε στιγμιαίο, ούτε μπορεί να ξεπεραστεί με ευκολία. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική είναι δομημένη με λάθος τρόπο.Η πρώτη παραδοχή, ότι θα μειωθεί η ζήτηση για ενέργεια λόγω της νέας «πράσινης» αντίληψης για την προστασία του περιβάλλοντος από τους πολίτες αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς η ζήτηση για ενέργεια ακολουθεί ανοδική πορεία.Η δεύτερη παραδοχή και επιλογή για την απομάκρυνση από την ατομική ενέργεια, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς οι ατομικοί αντιδραστήρες παραμένουν μια αξιόπιστη και αδιάλειπτη πηγή ενέργειας, που προσφέρει ομαλή και συνεχή λειτουργία στο σύστημα.Η τρίτη παραδοχή, δηλαδή η πρόσδεση της Ευρώπης στο ενεργειακό άρμα της Ρωσίας, κυρίως με ευθύνη και πάλι της Γερμανίας, αποδείχθηκε επικίνδυνη και εξίσου λανθασμένη.Η τέταρτη παραδοχή για την ταχεία πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη, αποδεικνύεται επιπόλαιη. Όπως φαίνεται το κόστος της μετάβασης είναι τεράστιο.Η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της αποστολής πλοίων εφοδιασμού για την βελτίωση της ενεργειακής κρίσης είχε τα εξής αποτελέσματα. Το πρώτο που κατάφερε, ήταν την απομάκρυνση 10.000 Ρώσων στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία. Το δεύτερο ήταν να δρομολογήσει την τροφοδότηση της Ευρώπης με αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG), που μεταφέρεται μέσω ειδικών πλοίων, δημιουργώντας έτσι την προσδοκία στις αγορές ότι θα ξεπερασθεί το πρόβλημα της χαμηλής παροχής αερίου από τη Ρωσία, εδώ.

 

Το ήδη επιβαρυμένο οικονομικό κλίμα της Ιταλίας χειροτέρεψε με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού.Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα δημόσια χρέη του κόσμου και η πανδημία αύξησε το χρέος αυτό κατά 5.000 ευρώ, στα 46,400 ευρώ ανά κάτοικο.Μεταξύ του Μαρτίου 2020 και του Ιουλίου 2021, το δημόσιο χρέος στην Ιταλία, αυξήθηκε με μέσο μηνιαίο ρυθμό 342 ευρώ, ενώ προ πανδημίας η μέση μηνιαία αύξηση ήταν στα 59 ευρώ.Από τον Ιούλιο, αυτή η επιβάρυνση έχει αρχίσει να συρρικνώνεται λόγω αύξησης του πληθωρισμού και μείωσης των ενισχυτικών κυβερνητικών μέτρων που «εκτόξευσαν» το δημόσιο χρέος στα ύψη, εδώ.

 

 

24/12/2021


Σε αναβρασμό βρίσκεται η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία ενόψει της επικείμενης νέας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκή Ένωσης (Ε.Ε.) για τα χημικά καθώς το χαρτοφυλάκιο που πιθανότερα θα επηρεαστεί θα αποτελεί έως και 28% του εκτιμώμενου κύκλου εργασιών του κλάδου.Σημειώνεται ότι η χημική βιομηχανία της Ε.Ε. είναι σημαντικός προμηθευτής όλων των μεταποιητικών βιομηχανιών συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων, των ηλεκτρονικών, των μπαταριών EV, των δομικών υλικών.Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι ηγέτιδες εταιρίες του κλάδου απηύθυναν επείγουσα έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εργαστούν από κοινού για τον ορισμό των πυλώνων μετάβασης της χημικής βιομηχανίας της Ε.Ε., προκειμένου να είναι βιώσιμες οι τεραστίου μεγέθους επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.Στο πλαίσιο αυτό, το Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (Cefic) δημοσίευσε την πρώτη από μία σειρά μελετών, που διεξήχθη από την ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία οικονομικής έρευνας (Ricardo Energy & Environment), αναφορικά με τις οικονομικές και επιχειρηματικές επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιωσιμότητα των Χημικών προϊόντων (CSS).Η οικονομική ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τις παρεκκλίσεις, ο καθαρός αντίκτυπος παραμένει σοβαρός. Ανεξάρτητα από το εξεταζόμενο σενάριο, o αντίκτυπος θα αντιπροσωπεύει μία καθαρή απώλεια αγοράς της τάξης τουλάχιστον 12% του χαρτοφυλακίου του κλάδου έως το 2040, εδώ.

 

Σχέδια οδηγιών για την εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) της παγκόσμιας συμφωνίας για την ελάχιστη εταιρική φορολόγηση παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν εισηγείται τη θέσπιση κοινών κανόνων για τον υπολογισμό του πραγματικού δείκτη εταιρικής φορολόγησης, αλλά και τη δυνατότητα των κρατών-μελών να ζητούν τη διενέργεια ελέγχου σε εικονικές εταιρίες σε άλλα κράτη-μέλη για να πιστοποιηθεί αν έχουν ως βασικό σκοπό τη φοροαποφυγή.Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, όλες οι πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ετήσιο τζίρο άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ θα υποχρεούνται να πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 15% επί των εταιρικών κερδών τους. Ο συντελεστής αυτός θα αφορά και τα κέρδη θυγατρικών τους με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους εκτός Ε.Ε. Για μικρότερες επιχειρήσεις, τα κράτη-μέλη διατηρούν την ευχέρεια να θέτουν φορολογικούς συντελεστές χαμηλότερους από το 15%, εδώ.

 

Προσπάθεια να αμβλυνθεί το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης καταβάλλεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς στα ευρωπαϊκά λιμάνια καταφθάνουν ολοένα και περισσότερα φορτία αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η σχετική αποκλιμάκωση της ζήτησης από την Ασία, έχει «αναγκάσει» πολλά φορτία να κατευθυνθούν τελικά προς τη Γηραιά Ήπειρο, η οποία εδώ και μήνες διψάει για πρόσθετο αέριο, προκειμένου να αυξήσει τα ενεργειακά της αποθέματα. Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές αρκετών χωρών της δυτικής Ευρώπης, οι αφίξεις LNG φορτίων έχουν αυξηθεί κατά 50% τις τελευταίες 24 ώρες. Τα στοιχεία του Bloomberg επιβεβαιώνουν πράγματι αυτή την άνοδο, καθώς την Πέμπτη έφθασαν 15 φορτία έναντι 10 την Τετάρτη. Τα συγκεκριμένα τάνκερς είχαν ως προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Γιβραλτάρ και τη Μάλτα. Την ίδια ώρα, ακόμη 11 αμερικανικά φορτία βρίσκονται εν πλω, μην έχοντας κάποιο προκαθορισμένο προορισμό, κάτι που προλειαίνει το έδαφος προκειμένου να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, εδώ.

 

23/12/2021


Ο αγωγός αερίου Γιαμάλ-Ευρώπη που διοχετεύει αέριο στη Δυτική Ευρώπη λειτουργεί με αντίστροφη ροή για τρίτη μέρα σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία από τον γερμανικό φορέα διαχείρισης δικτύου Gascade, μεταφέροντας καύσιμο από τη Γερμανία στην Πολωνία και προσθέτοντας στην πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου σποτ.Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου έφτασαν σε ύψη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα αφότου ο Γιαμάλ αντέστρεψε την κατεύθυνση της ροής. Ενώ η κίνηση σημειώνεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και χώρες της Δύσης για την Ουκρανία, η Ρωσία δήλωσε πως η αντιστροφή της ροής δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους.Δύο μεγάλοι πελάτες στη Γερμανία δήλωσαν πως η ρωσική εταιρία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις χωρίς να διευκρινίζουν από πού προμηθεύονται το αέριο. Η Gazprom δεν έχει κρατήσει δυναμικότητα διέλευσης αερίου για εξαγωγές μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη για τις 23 Δεκεμβρίου, δείχνουν σήμερα τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, εδώ.


22/12/2021


Η Γερμανία πρόκειται να κλείσει σχεδόν το ήμισυ της δυναμικοτητας της σε πυρηνική ενέργεια πριν από το τέλος του έτους, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα ευρωπαϊκά δίκτυα που ήδη αντιμετωπίζουν ένα από τα χειρότερα ενεργειακά προβλήματα στην ιστορία της περιοχής.Οι διακοπές λειτουργίας των Grohnde, Gundremmingen C και Brokdorf -μέρος της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας της χώρας- θα αφήσουν, όπως αναφέρει το Bloomberg, μόνο τρεις ατομικούς σταθμούς, οι οποίοι θα τεθούν εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2022. Η εξέλιξη αυτή αφαιρεί μια βασική πηγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε μια χώρα όπου οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται, εδώ.


Χώρες ανά την Ευρώπη εξέτασαν νέους περιορισμούς σε μετακινήσεις την Τρίτη, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλούσε στρατιωτικούς γιατρούς να υποστηρίξουν νοσοκομεία και να συμβάλουν στη μάχη κατά της παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, λίγες ημέρες πριν τα δεύτερα Χριστούγεννα της πανδημίας.Οι λοιμώξεις με Όμικρον πολλαπλασιάζονται ανά την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, όπου ένα και μόνο σύμπλεγμα κρουσμάτων Covid-19 σε μια στρατιωτική βάση είχε φτάσει σε τουλάχιστον 180 κρούσματα.Στο μεταξύ, ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην «υγεία» των οικονομιών της Δύσης, που έχουν περάσει πολλές «θύελλες» από τις αρχές του 2020.Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα προκαλέσει προβλήματα σε εργοστάσια και λιμάνια και θα προκαλέσει αναταραχές στη λειτουργία επιχειρήσεων και στις αλυσίδες προμηθευτών, που έχουν συμβάλει στην άνοδο των τιμών. Επίσης, είναι άγνωστο εάν οι πολίτες θα κλειστούν στα σπίτια τους και πάλι και θα δαπανούν λιγότερα για υπηρεσίες όπως εστιατόρια, συναυλίες, ξενοδοχεία κλπ, ή πώς θα επηρεαστούν τα σχέδια επιστροφής στους χώρους εργασίας.Τέλος, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η Όμικρον να μην μπορέσει να επιβραδύνει αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως ισχυρή ανάκαμψη μετά από μια σύντομη μα έντονη ύφεση λόγω της πανδημίας, εδώ.


Εκτός κάθε λογικής κινούνται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, συμπαρασύροντας σήμερα και την εγχώρια αγορά στην ξέφρενη άνοδο που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα 48ωρο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.Την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας καταλαμβάνει και σήμερα η Γαλλία (452,94 €/MWh), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (428,24 €/MWh) και την Κροατία (427,09 €/MWh). Μάλιστα, καμία χώρα δεν κινείται κάτω από τα 340 ευρώ, με φθηνότερη την Πολωνία (343,9 €/MWh). Σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, το «τσουνάμι» ακρίβειας συνδυάζεται με ένα εξίσου εφιαλτικό άλμα στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια αερίου στο Ολλανδικό hub (TTF) για τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο να καταγράφουν νέο ρεκόρ. Έτσι, κατέρριψαν το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 162,13 ευρώ ανά Μεγαβατώρα της 6ης Οκτωβρίου, φτάνοντας στα επίπεδα των 180 ευρώ, με ημερήσιο άλμα κατά πάνω από 22%, εδώ.

 

 

21/12/2021

 

Ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος διαψεύδονται.Σήμερα, με την επίσημη έναρξη του χειμώνα και την είσοδο στο χειμερινό ηλιοστάσιο, οι τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται σε επίπεδα πάνω από 400 ευρώ τη μεγαβατώρα.Τιμές που προκαλούν πλέον δέος, καθώς προεξοφλείται η ανεξέλεγκτη πορεία τους, όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες και αυξάνεται η ζήτηση.Οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι μια προοπτική την οποία ήδη βλέπει η Ευρώπη, σε μια περίοδο που τα αποθέματά της είναι περιορισμένα, το γεωστρατηγικό σκάκι με τη Ρωσία προκαλεί ανατριχίλα, οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ και η Γαλλία έχει περιορίσει κατά 10% την πυρηνική παραγωγή της. Αποτέλεσμα, σήμερα «να κόβει το νήμα» στις τιμές της Ευρώπης με 442,88 ευρώ/MWh.Όσο οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αναγκασμένες να ρίχνουν περισσότερο φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα τους για να καλύψουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, τόσο οι χονδρεμπορικές τιμές θα συνεχίζουν το ράλι τους, εκτιμούν στην αγορά, εδώ.

 

Στο πιο υψηλό των τελευταίων δύο μηνών εκτινάσσονται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω μιας βασικής διαδρομής αντιστράφηκαν.Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κάνουν άλμα 9,2%, πλησιάζοντας το ρεκόρ του Οκτωβρίου, καθώς το ρωσικό αέριο ρέει ανατολικά από τη Γερμανία προς στην Πολωνία, σύμφωνα με τον πάροχο δικτύου Gascade. Η αλλαγή στις ροές πιθανότατα αντανακλά χαμηλότερες παραγγελίες από Γερμανούς αγοραστές λόγω της εορταστικής περιόδου, δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.Οι χαμηλότερες προμήθειες στη Γερμανία θα αναγκάσουν την Ευρώπη να συνεχίσει να αποσύρει φυσικό αέριο με υψηλούς ρυθμούς από τις ήδη εξαντλημένες αποθήκες της. Καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες εξαπλώνονται σε όλη την ήπειρο αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το τεράστιο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης δεν μπορεί να καλύψει το κενό, με τη γερμανική αιολική παραγωγή να φτάνει στο πιο χαμηλό πέντε εβδομάδων, εδώ.

 

20/12/2021

 

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, Δευτέρα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης.Οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο καθώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή, θα ενισχύσουν σήμερα τη ζήτηση.Ένας συνδυασμός ψυχρότερου καιρού, χαμηλών ανέμων, διακοπών σε πυρηνικά εργοστάσια και βέβαια του συνεχιζόμενου ράλι στο φυσικό αέριο, οδήγησε τις ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία να εκτινάσσονται σε ρεκόρ, ενώ στη Γαλλία να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από μια σπάνια κορύφωση το 2009.Με σημείο αναφοράς το φυσικό αέριο οι τιμές είναι επτά φορές υψηλότερες από ό,τι στην αρχή του έτους λόγω των χαμηλότερων προμηθειών από τη Ρωσία, την ώρα που οι έμποροι προετοιμάζονται για ακόμη υψηλότερες τιμές τους ερχόμενους και πιο κρύους χειμερινούς μήνες, εδώ.


Παρά το δυσχερές γενικότερο οικονομικό περιβάλλον το 2020, οι επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση(Ε.Ε.) έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους, που διοχετεύουν στην έρευνα και στην ανάπτυξη (Ε&Α), στους τομείς της υγείας και των υπηρεσιών ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας), σύμφωνα με τη νέα έκδοση του πίνακα επιδόσεων της Ε.Ε. για τις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ε&Α, ο οποίος δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.Αξίζει να αναφερθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων σε πράσινα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τεχνολογίας υψηλής αξίας και σε πράσινα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, γεγονός που αποτυπώνει τη μετάβασή της προς την κλιματική ουδετερότητα και τον εκμηδενισμό των ρύπων.Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις με έδρα την Ε.Ε. αύξησαν τις επενδύσεις τους στην Ε&Α στους τομείς της υγείας (10,3%) και των υπηρεσιών ΤΠΕ (7,2%),αν και με βραδύτερο ρυθμό από τις επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ και την Κίνα.Ωστόσο, για πρώτη φορά μέσα σε 10 χρόνια, οι συνολικές επενδύσεις στην Ε&Α των επιχειρήσεων της Ε.Ε. μειώθηκαν κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης της Ε&Α στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροδιαστημικής και της άμυνας, εδώ.


17/12/2021

 

Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων συρρικνώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα, με τις ταξινομήσεις να διαμορφώνονται σε ιστορικό χαμηλό για τον μήνα Νοέμβριο αντικατοπτρίζοντας το πόσο αργά η βιομηχανία απεγκλωβίζεται από τα βάθη της κρίσης στην αλυσίδα προσφοράς.Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων υποχώρησαν 17% στις 864.119, στη χειρότερη επίδοση για τον μήνα από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1993. Στο 11μηνο οι ταξινομήσεις έχουν αυξηθεί κατά μόλις 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.Οι παραδόσεις βελτιώθηκαν τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ η ετήσια μείωση ήταν πιο ήπια σε σχέση με αυτή των προηγούμενων τεσσάρων μηνών. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη των αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen, που έχουν προβλέψει κάποια βελτίωση στις προμήθειες ημιαγωγών κατά το τέταρτο τρίμηνο.Οι ταξινομήσεις  αναμένεται να βελτιωθούν το πρώτο τρίμηνο καθώς μειώνονται οι περιορισμοί στην προσφορά, εκτίμησε σε σημείωμα ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Michael Dean. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία συνέχισαν να επιταχύνονται καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες κυνηγούν τους στόχους χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έγραψε, εδώ

 

14/12/2021


Η συνεδρίαση του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) την Πέμπτη θα είναι μία από τις κρίσιμες καθώς αναμένεται να προσδιορίσει το χρονικό τέλος της έκτακτης πολιτικής στήριξης που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Το ερώτημα που έχουν κατά νου οι αγορές είναι πόση στήριξη θα αφήσει η ΕΚΤ μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον υψηλό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.Η ΕΚΤ έχει πει ότι θα επανεπενδύσει τα έσοδα από τις λήξεις ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP(Pandemic Emergency Purchase Program) στην αγορά χρεογράφων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.Είναι πιθανό να επιμηκύνει την επιλογή αυτή αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, εδώ.

 

Σε 299,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,2% του ΑΕΠ , ανήλθαν το 2020 τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση(ΕΕ), όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.Για το πρώτο έτος κρίσης της COVID-19 του 2020, η πλειονότητα των χωρών ανέφερε σημαντικές μειώσεις στους ενεργειακούς φόρους σε σύγκριση με το 2019. Το τυπικό εύρος μείωσης ήταν μεταξύ 5% και 15%.Οι περιβαλλοντικοί φόροι της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 5,4% των εσόδων από φόρους και κοινωνικές εισφορές το 2020.Το μερίδιο αυτό διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η Σλοβενία ​​(12,3%), η Λετονία (10,1%), η Βουλγαρία (9,9%) και η Ελλάδα (9,1%) κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ, ενώ η Γερμανία (4,1%), η Σλοβακία (4,0%) και το Λουξεμβούργο (3,5%) τα μικρότερα, εδώ.

 

Μετά την επιτυχή έναρξη της δανειοληψίας για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU τον Ιούνιο του 2021, και σύμφωνα με τη στρατηγική της για ανοικτή και διαφανή επικοινωνία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της για την έκδοση χρεογράφων με σκοπό την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο πλαίσιο του NextGenerationEU για το πρώτο εξάμηνο του 2022.Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων της ΕΕ ύψους 50 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022, τα οποία θα συμπληρωθούν από βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της ΕΕ.Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα συνεχίσει να είναι σε θέση να καλύπτει όλες τις πληρωμές στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και όλα τα άλλα προγράμματα στο πλαίσιο του μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU κατά την εν λόγω περίοδο, εδώ.

 

13/12/2021

 

Χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ με νέα μορφή και σχέδιο, θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη μέχρι το 2024. Μάλιστα, μέλος της επιτροπής, που θα συμβουλεύσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νέα όψη των χαρτονομισμάτων είναι ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και γλύπτης Κώστας Βαρώτσος.Ο κ.Βαρώτσος,εξήγησε πως υπήρχαν λόγοι, για τους οποίους στην πρώτη τους εκδοχή οι εικονογραφήσεις στα νομίσματα, που τώρα θα αλλάξουν, ήταν συμβολικές, αφού στην εισαγωγή του στη ζωή μας, το νέο νόμισμα ήταν «ένα εντελώς καινούργιο εγχείρημα που στόχος ήταν και να μην δημιουργήσει “τριγμούς” εθνικιστικούς κ.ο.κ.».Εστίασε, παράλληλα, και στην πολιτική- ιστορική σημασία του εγχειρήματος.Ο κ. Βαρώτσος τονίζει πως βασικός στόχος των μελών της ειδικής θεματικής συμβουλευτικής ομάδας που δημιουργήθηκε είναι να αποφασιστεί η φιλοσοφία- θεμέλιο πάνω στην οποία θα δημιουργηθούν τα νέα ευρώ, εδώ.


Η ανάπτυξη το 2022 θα εξασθενήσει, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν και τα πιστωτικά περιθώρια θα διευρυνθούν, γεγονός που δημιουργεί «συνθήκες» για τις μετοχές να περιορίσουν κάποια από τα πρόσφατα κέρδη τους, εκτιμά η BofA για το 2022. Σύμφωνα με την ετήσια στρατηγική της BofA Global Research, ο στόχος για το τέλος του 2022 στον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 είναι στις 430 μονάδες ή 10% χαμηλότερα και βρίσκεται στο κάτω μέρος του εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι αναμένουν 6% άνοδο, ενώ το πάνω εύρος των εκτιμήσεων είναι οι 530 μονάδες και 11% άνοδος.Η ομοφωνία βλέπει τις μετοχές να υποστηρίζονται από την ανάπτυξη πάνω από την τάση, καθώς και από τις χαμηλές πραγματικές αποδόσεις και τα πιστωτικά spreads, αλλά, όπως αναφέρει, είναι ο ρυθμός μεταβολής που έχει σημασία, και αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν και τα πιστωτικά περιθώρια θα διευρυνθούν, εξηγεί η BofA.Τέλος για την μετάλλαξη Όμικρον αναφέρει πως είναι πιθανό να παραμείνει ένας οριακός καθοδικός κίνδυνος, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ