Μινιόν – Στόχος να επαναλειτουργήσει στο τέλος του 2023 με επένδυση 60 εκατ. ευρώ

24 Δεκεμβρίου 2021, 10:34 | Αγορά Ακινήτων

Μινιόν – Στόχος να επαναλειτουργήσει στο τέλος του 2023 με επένδυση 60 εκατ. ευρώ

«Αποκτώντας το Μινιόν και κάνοντας αυτή τη δουλειά με την ανάπλαση των κτηρίων πολλά χρόνια τώρα, νομίζαμε ότι αποκτήσαμε άλλο ένα κτίριο. Αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μας έκαναν να καταλάβουμε ότι έχουμε «αποκτήσει» ένα κομμάτι της ιστορίας των Αθηναίων και όχι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας των περισσότερων Ελλήνων».

Η δήλωση ανήκει στον κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand, η οποία με τίμημα λίγο πάνω από τα 26 εκατ. ευρώ για το ιστορικό ακίνητο σκοπεύει να το αναμορφώσει, το συντομότερο δυνατό, θέτοντας τώρα ως πρώτο στόχο επαναλειτουργίας το τέλος του 2023 με το φιλόδοξο έργο της ανακατασκευής του σε ένα πρότυπο βιοκλιματικό κτίριο με μικτές χρήσεις, γραφειακούς, εμπορικούς χώρους κ.α..

Αφορμή στάθηκε η φωταγώγηση του εμβληματικού κτιρίου, προσδίδοντάς του κάτι από την παλιά του αίγλη, παρουσία και του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος οι ηλικίες άνω των 35 ετών, «έχουν έντονες αναμνήσεις από το ιστορικό πολυκατάστημα, τα Χριστούγεννα, με την οικογένεια τους, έχουν αναμνήσεις χαράς. Αυτό που μας κινητοποιεί και θα επιδράσει πολύ στον σχεδιασμό μας είναι ότι θέλουμε να αναβιώσουμε παλιές, ευχάριστες και γιορτινές αναμνήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε νέες παραστάσεις για τη νέα γενιά. Αυτός ο τσιμεντένιος σκελετός, που ‘’στέκεται΄΄ εδώ, πένθιμα, από το 1998, θα μετατραπεί σε ένα πράσινο βιοκλιματικό κτήριο και θα είναι ό,τι πιο μοντέρνο θα έχει το κέντρο της Αθήνας και η πλατεία της Ομόνοιας τον Νοέμβριο του 2023. Εκτός απροόπτου, τα σχέδια μας είναι, το τέλος του 2023 να βρει πάλι το κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ σε πλήρη λειτουργία. Εδώ, λοιπόν, σε αυτά τα άψυχα μπετά που βλέπετε, θα υπάρχει ένα κτήριο, το οποίο θα έχει 50% χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τα υφιστάμενα κτίρια. Επίσης, θα φωτίσει όλο το οικοδομικό τετράγωνο και ελπίζουμε να καλωσορίζει πάλι τον Αθηναίο επισκέπτη που περπατώντας την Πατησίων, θα κατευθύνεται προς μία καινούργια Ομόνοια».

Η συνολική επένδυση θα αγγίξει τα 60 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τους επιτελείς της Dimand, δεν είναι μόνο η υπεραξία που θα δοθεί σε αυτό το κτίριο, στους χρήστες του και στους επισκέπτες. «Το κτίριο θα αναβαθμίσει την περιοχή, τουλάχιστον σε μια ακτίνα 2 ή και 3 οικοδομικών τετραγώνων και θα αυξήσει τις αξίες των κτίρίων και της γης. Περισσότερο, όμως, θα ενισχύσει τον τζίρο των υφιστάμενων επιχειρήσεων που τα τελευταία 25 χρόνια ταλαιπωρούνται και υποφέρουν».

Επιπλέον, το κτήριο και η λειτουργία του θα δώσει ένα τεράστιο επιπλέον έσοδο στο δήμο της Αθήνας μέσα από τα δημοτικά τέλη, αλλά και τις υπόλοιπες χρήσεις.

Ο  δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το ΜΙΝΙΟΝ που έχει ταυτιστεί με την ιστορία της πόλης, που φέρει τα συναισθήματα, τα βιώματα γενεών και γενεών Αθηναίων, ξαναγεννιέται και μαζί έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία για όλη την ευρύτερη περιοχή, τον άξονα της Πατησίων, έναν ιστορικό άξονα της πόλης, ο οποίος μπορεί και πρέπει να ξανανιώσει».

Δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, το κτήριο που στέγαζε το ιστορικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, έλαμψε και πάλι, δημιουργώντας γιορτινή ατμόσφαιρα σε μια ιδιαίτερα πολυσύχναστη περιοχή της Αθήνας. Το πρώην πολυκατάστημα των 16.000 τ.μ., που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των Αθηναίων και τώρα η εντυπωσιακή φωταγώγηση έφερε ξανά τα Χριστούγεννα στον αγαπημένο προορισμό των παιδικών χρόνων των Αθηναίων.

Σε αυτό συνέβαλε και το έργο που φρόντισε να σχεδιάσει στους τοίχους περιμετρικά του κτιρίου ο καλλιτέχνης γκράφιτι, Soteur. «Το εικαστικό και φωτιστικό έργο, «Childhood dreams build the future», ήρθε να ζεστάνει αυτές τις γιορτινές μέρες τις καρδιές όλων των επισκεπτών στο κέντρο της πόλης», όπως ανέφερουν οι συντελεστές του.

Στόχος είναι μόλις ολοκληρωθεί το φιλόδοξο έργο της ανακατασκευής του σε ένα πρότυπο βιοκλιματικό κτήριο γραφειακών και εμπορικών χώρων, να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό που θα συμβάλλει στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και στην αναβίωση της Πατησίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών.

Στεφανία Σούκη

 

Πηγή:newmoney.gr