Δείκτης ανάκαμψης – Αυξητική τάση για τρίτη εβδομάδα

27 Δεκεμβρίου 2021, 09:59 | Ελληνικοί Δείκτες

Δείκτης ανάκαμψης – Αυξητική τάση για τρίτη εβδομάδα

Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκε ελαφρώς κατά την εβδομάδα έως την 19η Δεκεμβρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 88,9 μονάδες από τις 88,5 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή αυξήθηκαν οι επιδόσεις του υποκλάδου της υγείας (κατά 1 μονάδα), της κινητικότητας (κατά 0,9 μονάδες) και της ζήτησης / κατανάλωσης (κατά 0,5 μονάδες) ενώ από την άλλη μεριά μειώθηκε ο υποδείκτης της αγοράς εργασίας (κατά 2,1 μονάδες).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης της υγείας παρουσιάζει βελτίωση εξαιτίας της μείωσης του μέσου όρου του ημερήσιου πλήθους κρουσμάτων από covid-19 κατά την εβδομάδα αυτή (4456 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, από 5236 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα), της μείωσης των ημερήσιων θανάτων λόγω της πανδημίας (από 93,3 κατά μέσο όρο κάθε μέρα σε 91,9 κατά μέσο όρο κάθε μέρα), και λόγω μικρής μείωσης του δείκτη θετικότητας.

Η αύξηση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα είναι αποτέλεσμα α) της ανάκαμψης μετά από τη μεγάλη μείωση που σημείωσε ο δείκτης κατά το τελευταίο τρίμηνο και β) της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας που συνδέεται με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

 

Προβλέψεις για την Ευρωζώνη

Για την Ευρωζώνη, της οποία τα στοιχεία προέρχονται από την Oxford Economics, ο δείκτης συνέχισε την πτωτική του τροχιά στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας, η επαναφορά περιορισμών και η εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση επηρέασαν τη δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης έπεσε από τις 85,5 μονάδες στις 82 μονάδες κατά την εβδομάδα έως τις 28 Νοεμβρίου και στις 80,5 μονάδες κατά την εβδομάδα έως τις 5 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ένδειξη από το Μάιο του 2021. Όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες, η μείωση οφείλεται στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Επιπλέον, οι οικονομικές συνθήκες παρουσίασαν απότομη πτώση λόγω της αυξημένης αστάθειας λόγω της παραλλαγής Omicron. Υπάρχουν όμως και θετικά σήματα, καθώς η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη φαίνεται να παραμένει ανθεκτική, ενώ ταυτόχρονα η βιομηχανία / παραγωγή παρουσιάζει συνεχή σημάδια βελτίωσης.

Πανδημία και Οικονομία

Η εικόνα παραμένει αβέβαιη για το μέλλον. Ενώ το τρέχον κύμα της πανδημίας έχει κορυφωθεί στις χώρες της Ευρωζώνης, η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron σε όλη την Ευρώπη – σε συνδυασμό με αυξημένες οικογενειακές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων – ενέχει σαφή κίνδυνο αύξησης των λοιμώξεων και επαναφορά των περιορισμών τον Ιανουάριο.

Προβλέψεις ΑΕΠ έως το 2024

Στις νέες της προβλέψεις για τον Ιανουάριο, η Focus Economics εκτιμά ότι ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,8% το 2021 (από 7,3% που προέβλεπε το Δεκέμβριο), ενώ για τα έτη 2022 και 2023 οι εκτιμήσεις της παραμένουν αμετάβλητες στο 4,4% και 3,5% αντίστοιχα.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί μια ακόμα θετική περίπτωση αναθεώρησης του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2021 που εκτιμάται πλέον ότι θα ισορροπήσει αρκετά πιο υψηλά από αυτό που αναμενόταν λίγους μήνες νωρίτερα.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις