Τι είναι το Web3, ποιοι υποστηρίζουν ότι είναι το μέλλον του δικτυωμένου κόσμου και πώς αναμένεται να εξελιχθεί στην πραγματικότητα

27 Δεκεμβρίου 2021, 11:56 | Επιστήμη - Πολιτισμός

Τι είναι το Web3, ποιοι υποστηρίζουν ότι είναι το μέλλον του δικτυωμένου κόσμου και πώς αναμένεται να εξελιχθεί στην πραγματικότητα

Για τους παλίοτερους από εμάς, το διαδίκτυο έχει περάσει από πολλές φάσεις.

Αρχικά, όταν ήταν ακόμα στην… παλαιολιθική εποχή του, το διαδίκτυο έμοιαζε πρωτόγονο σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα: φτωχά γραφικά, σελίδες με μακροσκελή κείμενα, μηχανές αναζήτησης που κυριολεκτικά… σέρνονταν και γενικά ένα περιεχόμενο που έμοιαζε πολύ με απλό κείμενο στην οθόνη του υπολογιστή. Αυτό, οι ειδικοί το ονόμασαν την πρώτη έκδοση του διαδικτύου, ή Web1.

Το διαδίκτυο αλλάζει

To Web2 είναι το διαδίκτυο που έχουμε σήμερα και αναπτύχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (Facebook, Google, Amazon) και με τις πλατφόρμες social media, ενώ, ταυτόχρονα εισαγόταν και η ευρυζωνική τεχνολογία και το mobile internet, δύο τεχνολογικές επαναστάσεις που επέτρεψαν στο διαδίκτυο να γίνει ταχύτερο, πιο άμεσο και πιο διαδραστικό.

Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σήμερα, ωστόσο, κάποιοι -ιδίως όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain που έχει επιτρέψει τη δημιουργία τους- υποστηρίζουν ότι σύντομα το διαδίκτυο θα αλλάξει και θα πάρει τη μορφή Web3, η οποία θα είναι αποκεντρωμένη, λιγότερο ελεγχόμενη από τους τεχνολογικούς κολοσσούς και πιο επικεντρωμένη στον χρήστη και τα προσωπικά του δεδομένα, αλλά όχι όπως το εννοεί, ας πούμε, το Facebook.

Το αποκεντρωμένο δίκτυο

Ενώ σήμερα εταιρείες όπως η Google ή το Facebook «ρουφάνε σα σφουγγάρια» τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και τα μετατρέπουν σε εισόδημα μέσω των διαφημίσεων, οι «οραματιστές» του Web3 υποστηρίζουν ότι στη νέα εκδοχή του διαδικτύου, ο χρήστης θα δημιουργεί ουσιαστιακά από μόνος του το δίκτυό του, μεταφέροντας δεδομένα και εφαρμογές και επικυρώνοντάς τα μέσω blockchain (το οποίο φανταστείτε το ως ένα ψηφιακό κατάστιχο όπου τα πάντα καταγράφονται με σειρά που δεν αλλάζει).

Όσο για τα κρυπτονομίσματα, αυτά θα έρχονται ως παράγωγο της συμμετοχής του κάθε χρήση του Web3 σε ψηφιακές κοινότητες: όσο περισσότερο συμμετέχει κάποιος, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αποκτα ένα αντίστοιχο κρυπτονόμισμα ή ένα NFT (για τη φύση των οποίων δεν επαρκεί ο χώρος της συγκεκριμένης ανάρτησης, οπότε ας πούμε ότι είναι ειδικά και μοναδικά πακέτα δεδομένων και ας το αφήσουμε εκεί για την ώρα).

Η θεωρία και η πράξη

Προς το παρόν, αυτή είναι η θεωρία σχετικά με το Web3, ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι στην πραγματικότητα, η όποια αλλαγή θα είναι εξαιρετικά σταδιακή και θα περιλαμβάνει κομμάτια του Web2 και του Web3. Άλλωστε, ήδη οι μεγάλοι παίκτες του διαδικτύου επενδύουν στην ιδέα του «νέου ίντερνετ», οπότε προφανώς και θα επιδιώξουν να αποκτήσουν κομμάτι της πίτας και λόγο σχετικά με τη διαμόρφωσή του.

Στην ουσία, το Web3 δεν είναι τίποτα άλλο -προς ώρας- παρά άλλη μια έκφανση της δυσαρέσκειας των χρηστών του διαδικτύου για τον τρόπο με τον οποίο οι «μεγάλοι» διαχειρίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα, αλλά και ελέγχουν τη δραστηριότητά τους στο δίκτυο. Ίδωμεν πώς θα εξελιχθεί…

 

Πηγή:economico.gr