Το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια το 2022

27 Δεκεμβρίου 2021, 12:35 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά το 2022, δύο χρόνια νωρίτερα του αναμενόμενου, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR).

Το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα λάβει ώθηση από την ανάκαμψη από την πανδημία, ωστόσο αν ο πληθωρισμός επιμείνει θα είναι δύσκολο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να γλιτώσουν τις οικονομίες τους από την ύφεση, σύμφωνα με το λονδρέζικο think tank.

«Το σημαντικό ζήτημα για τη δεκαετία του 2020 είναι το πώς οι παγκόσμιες οικονομίες θα διαχειριστούν τον πληθωρισμό», σχολιάζει ο Douglas McWilliams, αναπληρωτής Πρόεδρος του CEBR. «Ελπίζουμε ότι μια ήπια προσαρμογή θα θέσει υπό έλεγχο τα στοιχεία που έχουν εκτροχιαστεί. Εάν όχι, ο κόσμος θα χρειαστεί να προετοιμαστεί για μια ύφεση το 2023 ή το 2024».

Η εκτίμηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ υπολογισμένο σε δολάρια και σε τρέχουσες τιμές θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια το 2022.

Το CEBR προβλέπει επίσης:

- Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2030, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι προβλεπόταν πριν από ένα χρόνο.

- Η Ινδία θα ανακτήσει την έκτη θέση από τη Γαλλία το επόμενο έτος και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία το 2031, ένα χρόνο αργότερα από αυτό που αναμενόταν.

- Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε τροχιά για να είναι 16% μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας το 2036 παρά το Brexit.

- Η Γερμανία θα ξεπεράσει την ιαπωνική οικονομία το 2033.

- Η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο έως το 2036, καθώς οι εταιρίες μετακυλίουν το κόστος της απανθρακοποίησης.

 

Πηγή: bloomberg.com (εδώ)