Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 27/12/2021

27 Δεκεμβρίου 2021, 16:38 | Διαβάσαμε

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 27/12/2021

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Καθώς η ενεργειακή κρίση εξελίσσεται σε εφιάλτη που απειλεί οικονομίες και νοικοκυριά, οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Τόσο η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου όσο και οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Ενδεικτικές της σοβαρότητας του προβλήματος είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα, ο οποίος προσερχόμενος την περασμένη Δευτέρα στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), δήλωσε ότι εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 350 δισ. ευρώ το 2022 εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ο ίδιος κάλεσε την Ε.Ε. να μην παρακολουθεί αμέτοχη την κατάσταση και επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού σε κεντρικό επίπεδο, για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εδώ.

Τη χειρότερη χρονιά τους από το 1999 κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές ομολόγων, σύμφωνα με τους «Financial Times», έντονα επηρεασμένες από τη συνεχόμενη ανοδική πορεία του πληθωρισμού.Ενδεικτικά, ο συγκεντρωτικός δείκτης διεθνών ομολόγων της Barclays, που παρακολουθεί κρατικά και εταιρικά ομόλογα αξίας 68 τρισ. δολαρίων, παρουσιάζει, λίγο πριν την εκπνοή του 2021, μια αρνητική απόδοση της τάξεως του 4,8%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση για το δείκτη από το 1999, όταν είχε υποχωρήσει κατά 5,2% με φόντο την μαζική έξοδο των επενδυτών από τις αγορές ομολόγων και την στροφή τους στα χρηματιστήρια προκειμένου να εκμεταλλευτούν την τότε έκρηξη των μετοχών dotcom.Η φετινή υποχώρηση αποδίδεται σε δύο περιόδους μαζικών ρευστοποιήσεων κυρίως κρατικού χρέους. Στις αρχές της χρονιάς, οι επενδυτές «ξεφορτώθηκαν» μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα εκτιμώντας πως η ανάκαμψη από την πανδημία θα εισήγαγε μια περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και υψηλού πληθωρισμού. Και έπειτα, το φθινόπωρο, το βραχυπρόθεσμο χρέος σφυροκοπήθηκε από τις ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να αλλάξουν ρότα και να μπουν σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.Πάντως, παρά τις απώλειες της φετινής χρονιάς και τις προοπτικές σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής την ερχόμενη χρονιά από την Federal Reserve και έτερες κεντρικές τράπεζες, έτεροι fund managers κρίνουν πως είναι ακόμη πρόωρη για αρνητική εκτίμηση για τον κλάδο, εδώ.

Τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθώς οι παραγωγοί πρώτων υλών αντιμετώπισαν πιο ήπιες τιμές των εμπορευμάτων.Τα βιομηχανικά κέρδη τον Νοέμβριο αυξήθηκαν 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σχέση με την αύξηση 24,6% τον Οκτώβριο.Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας αυξήθηκαν 38% σε ετήσια βάση.Η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων τον προηγούμενο μήνα, επηρέασε τις αυξήσεις των κερδών για τους παραγωγούς πρώτων υλών, αλλά ταυτόχρονα βοήθησε στην άνοδο των κερδών για τους παραγωγούς καταναλωτικών αγαθών και downstream εξοπλισμού.Οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση κερδών τον Νοέμβριο, χάρη στη σταθερή ανάκαμψη της παραγωγής και στις υψηλότερες τιμές παραγωγής, εδώ.

Ρόλο σε νέους επιστήμονες και ερευνητές στην ανάπτυξη του διαδικτύου τα επόμενα χρόνια θέλει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των προγραμμάτων Next Generation Internet (ΝGI) το οποίο χρηματοδοτεί και προσφέρει καθοδήγηση σε προσπάθειες ανάπτυξης προγραμμάτων και εφαρμογών που συντάσσονται με τις αρχές που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα διαδίκτυο ανοιχτού κώδικα με προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το πρόγραμμα NGI έκλεισε ήδη τρία χρόνια με μια αρχική επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ που έχει υποστηρίξει περισσότερες από 1.000 ερευνητικές ομάδες και επιχειρηματίες σε εκατοντάδες εφαρμογές. Πρόσφατα η Κομισιόν αποφάσισε την ανανέωση του προγράμματος με ακόμη 62 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022 για την υποστήριξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα του διαδικτύου, της αναζήτησης πληροφοριών, της αξιόπιστης διαχείρισης δεδομένων καθώς και των αποκεντρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.Το NGI υποστηρίζει το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης μέχρι το 2030 μέσω ασφαλών και βιώσιμων ψηφιακών υποδομών, ειδικά σε μια εποχή που το ψηφιακό επίπεδο ελέγχεται σε συντριπτικό βαθμό από τις αμερικανικές εταιρείες του λεγόμενου "big tech” (Αlphabet-Google, Amazon, Apple, Meta-Facebook και Microsoft), εδώ.

Η μετάλλαξη Όμικρον και τα νέα περιοριστικά μέτρα απειλούν τις αγορές της Ευρώπης, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα Bank of America (BofA). H ίδια υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη το 2022 θα εξασθενήσει, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν και τα πιστωτικά περιθώρια θα διευρυνθούν, γεγονός που δημιουργεί «συνθήκες» για τις μετοχές να περιορίσουν κάποια από τα πρόσφατα κέρδη τους, εκτιμά η BofA Global Research για το 2022.Η εξάπλωσή της Όμικρον είναι πιθανό να επιβαρύνει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων καθώς μια ταχεία αύξηση των λοιμώξεων αυξάνει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και όταν τα ποσοστά νοσηλείας παραμένουν χαμηλά, προκαλώντας ανάγκη για περιοριστικά μέτρα και πιο προσεκτική συμπεριφορά των καταναλωτών.Ο στόχος της για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 για το τέλος του 2022 τοποθετείται στις 430 μονάδες ή 10% χαμηλότερα και βρίσκεται στο κάτω μέρος του εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι αναμένουν 6% άνοδο, ενώ το πάνω εύρος των εκτιμήσεων είναι οι 530 μονάδες και 11% άνοδος.Η αύξηση των κερδών το 2022 θα είναι ισχυρή, αλλά αυτό έχει ήδη τιμολογηθεί, εκτιμούν οι αναλυτές της. Συγκεκριμένα, μετά την αύξηση των κερδών ανά μετοχή του Stoxx 600 κατά 60%+ φέτος, οι εκτιμήσεις των αναλυτών (consensus) αναμένει αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 8% το 2022. Ωστόσο, αυτό συμπεριλαμβάνεται ήδη στην τιμολόγηση, εκτιμά η BofA, εδώ.

Οι βασικές εργοδοτικές ενώσεις της γερμανικής οικονομίας βλέπουν πολλούς κινδύνους για την οικονομία.Η κρίση του κορωνοϊού αναστέλλει τρομερά την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), Peter Adrian, στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), σύμφωνα με την Handelsblatt.Ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), Siegfried Russwurm, δήλωσε στο dpa ότι το θέμα των ελλείψεων υλικών θα απασχολήσει τη βιομηχανία και τους καταναλωτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.Τα επίμονα προβλήματα που σχετίζονται με παράδοσης με τις πρώτες ύλες παρεμπόδισαν τη γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη.Βελτίωση δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.Ο Adrian από πλευράς του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) είπε πως "σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ο κορωνοϊός μας κόστισε στη Γερμανία τα έτη 2020 και 2021 μαζί σχεδόν 400 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική παραγωγή. Με καθαρά μαθηματικούς όρους, δηλαδή σχεδόν 5.000 ευρώ ανά κάτοικο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι μπορούμε να προλάβουμε γρήγορα τη νέα χρονιά".Ο Πρόεδρος του BDI. Russwurm θεωρεί ότι η κατάσταση στους οικονομικούς τομείς είναι ετερογενής. Ορισμένοι τομείς έχουν τεράστια προβλήματα, εδώ.

Η πανδημία τερμάτισε την πλεονάζουσα παραγωγή αυτοκινήτων μετά από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Ελλείψεις σε ημιαγωγούς, διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και έξαρση του κόστους πρώτων υλών οδήγησαν σε καθυστερήσεις στην παραγωγή, με αποτέλεσμα πολύμηνες αναβολές στις παραδόσεις νέων οχημάτων στους καταναλωτές. Ενώ το 2019 πουλήθηκαν στην Γερμανία 3,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα, το 2020, πρώτη χρόνια της πανδημίας, διατέθηκαν 2,9 εκατομμύρια. Το κέντρο έρευνας Center Automotive Research (CAR) τοποθετεί τις πωλήσεις φέτος σε μόλις 2,69 εκατομμύρια.Μετά το δύσκολο 2020 το πρώτο εξάμηνο του 2021 έφερε διακοπές στην παραγωγή αυτοκινήτων στη Γερμανία.Την ίδια στιγμή όμως αγορές όπως εκείνες στις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Βραζιλία βρέθηκαν το εν λόγω διάστημα σε ανοδική τροχιά.Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 16%, (αναλυτές υπολογίζουν ότι μόνο λόγω των ελλείψεων σε ημιαγωγούς, δεν κατασκευάστηκαν 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα) 13 κατασκευαστές πούλησαν λιγότερα οχήματα από ό,τι την περίοδο πέρυσι και οι 16 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν ελαφρώς περιορισμένο τζίρο, φθάνοντας τα 371 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές αύξησαν τα κέρδη τους, τοποθετώντας τα λιγοστά μικροτσίπ σε ακριβότερα μοντέλα που απέδωσαν περισσότερα κέρδη, εδώ.

Το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης, δεν είναι ούτε στιγμιαίο, ούτε μπορεί να ξεπεραστεί με ευκολία. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική είναι δομημένη με λάθος τρόπο.Η πρώτη παραδοχή, ότι θα μειωθεί η ζήτηση για ενέργεια λόγω της νέας «πράσινης» αντίληψης για την προστασία του περιβάλλοντος από τους πολίτες αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς η ζήτηση για ενέργεια ακολουθεί ανοδική πορεία.Η δεύτερη παραδοχή και επιλογή για την απομάκρυνση από την ατομική ενέργεια, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς οι ατομικοί αντιδραστήρες παραμένουν μια αξιόπιστη και αδιάλειπτη πηγή ενέργειας, που προσφέρει ομαλή και συνεχή λειτουργία στο σύστημα.Η τρίτη παραδοχή, δηλαδή η πρόσδεση της Ευρώπης στο ενεργειακό άρμα της Ρωσίας, κυρίως με ευθύνη και πάλι της Γερμανίας, αποδείχθηκε επικίνδυνη και εξίσου λανθασμένη.Η τέταρτη παραδοχή για την ταχεία πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη, αποδεικνύεται επιπόλαιη. Όπως φαίνεται το κόστος της μετάβασης είναι τεράστιο.Η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της αποστολής πλοίων εφοδιασμού για την βελτίωση της ενεργειακής κρίσης είχε τα εξής αποτελέσματα. Το πρώτο που κατάφερε, ήταν την απομάκρυνση 10.000 Ρώσων στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία. Το δεύτερο ήταν να δρομολογήσει την τροφοδότηση της Ευρώπης με αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG), που μεταφέρεται μέσω ειδικών πλοίων, δημιουργώντας έτσι την προσδοκία στις αγορές ότι θα ξεπερασθεί το πρόβλημα της χαμηλής παροχής αερίου από τη Ρωσία, εδώ.

Ο κόσμος αναμένεται να καταναλώσει μέσα στο 2022 περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη χρονιά.Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια ανέκαμψε ισχυρά μέσα στο 2021, καθώς τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού χαλάρωσαν. Και πρόκειται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο μέσα στο 2022.Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,3 εκατ. βαρέλια, στα 99,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022. Αυτό σημαίνει ότι θα φτάσει στο ρεκόρ του 2019, δηλαδή της τελευταίας «κανονικής» χρονιάς πριν από την πανδημία.Και η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να εκτροχιάζει την ανάκαμψη της ζήτησης για ενέργεια.Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η ζήτηση για καύσιμα και πετροχημικά στον τομέα των οδικών μεταφορών θα συνεχίσει να εμφανίζει υγιή ανάπτυξημοναδική εξαίρεση είναι ο τομέας των αερομεταφορών, όπως η IEA υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κατανάλωση καυσίμων αεροπλάνων, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις κατά της εξάπλωσης της Όμικρον.Ο ΟΠΕΚ, πάντως, δεν αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου του 2022 στην έκθεσή του για τον Δεκέμβριο, εδώ.

Κατά 8,5% αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου, η οποία υπολογίζεται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έκθεση της Mastercard που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή. Όπως αναφέρει η εταιρία επεξεργασίας ηλεκτρονικών αγορών, η αύξηση αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη κινητικότητα που καταγράφηκε στις ηλεκτρονικές αγορές.Οι εν λόγω πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 11% τη φετινή εορταστική περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση Mastercard SpendingPulse, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο της πανδημίας στη μεταστροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο.Οι ηλεκτρονικές αγορές στην περίοδο των εορτών αποτέλεσαν το 20,9% των συνολικών δαπανών για φέτος, με τον κλάδο να συνεχίζει να παρουσιάζει ανάπτυξη καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν την ευκολία της περιήγησης στο διαδίκτυο από την άνεση του σπιτιού τους.Αγορές όπως των κοσμημάτων και των ηλεκτρονικών συνέχισαν να παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης, με τις πωλήσεις των κοσμημάτων να αυξάνονται κατά 32% και οι πωλήσεις ηλεκτρονικών να κατά 16,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, εδώ.

Τους μήνες μετά την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας και Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για τις μετά το Brexit συναλλαγές, η πανδημία συγκάλυψε το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που προκάλεσε στη βρετανική οικονομία η έξοδος από την Ε.Ε. Καθώς, όμως, παρατείνεται η πανδημία, αρχίζει να γίνεται αισθητό το κόστος και οι ψηφοφόροι το αντιλαμβάνονται.Το Brexit έχει αποβεί εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας. Είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η γραφειοκρατία στις εμπορικές σχέσεις της με τις μεγαλύτερες και πλησιέστερες αγορές και να χαθεί μια μεγάλη δεξαμενή από εργατικά χέρια προερχόμενα από την Ε.Ε.Ο συνδυασμός οδήγησε σε μεγάλες ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην εκτόξευση του πληθωρισμού και στη πτώση του εμπορίου.Μέχρι τον Οκτώβριο το εμπόριο προϊόντων με την Ε.Ε. ήταν κατά 15,7% μειωμένο σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν εάν η Βρετανία είχε παραμείνει μέλος της Ε.Ε. και της τελωνειακής ένωσης. Αυτό εκτιμά ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης με το όνομα Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων (CER), που παράλληλα επισημαίνει ότι το ποσοστό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τις άλλοτε προβλέψεις της βρετανικής κυβέρνησης από το 2018 για μείωση των εμπορικών συναλλαγών μόνον κατά 10%.Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, προτού ακόμη ολοκληρώσει η Βρετανία την απόσχισή της από την Ε.Ε., στο τέλος του περασμένου έτους,  το Brexit είχε μειώσει το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας κατά περίπου 1,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR), εδώ.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά το 2022, δύο χρόνια νωρίτερα του αναμενόμενου, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR).Το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα λάβει ώθηση από την ανάκαμψη από την πανδημία, ωστόσο αν ο πληθωρισμός επιμείνει θα είναι δύσκολο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να γλιτώσουν τις οικονομίες τους από την ύφεση, σύμφωνα με το λονδρέζικο think tank.«Το σημαντικό ζήτημα για τη δεκαετία του 2020 είναι το πώς οι παγκόσμιες οικονομίες θα διαχειριστούν τον πληθωρισμό», σχολιάζει ο Douglas McWilliams, αναπληρωτής Πρόεδρος του CEBR. «Ελπίζουμε ότι μια ήπια προσαρμογή θα θέσει υπό έλεγχο τα στοιχεία που έχουν εκτροχιαστεί. Εάν όχι, ο κόσμος θα χρειαστεί να προετοιμαστεί για μια ύφεση το 2023 ή το 2024».Η εκτίμηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ υπολογισμένο σε δολάρια και σε τρέχουσες τιμές θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια το 2022, εδώ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρουμανία πιθανότατα θα οδηγηθεί χαμηλότερα του στόχου αυτό το έτος, καθώς τα αυξημένα έσοδα και οι περιορισμένες δαπάνες έχουν βοηθήσει στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Adrian Caciu.Αφού ανακοίνωσε έλλειμμα 4,7% στην οικονομική παραγωγή στο τέλος Νοεμβρίου, η Ρουμανία έχει "καλές πιθανότητες” να ολοκληρώσει το έτος με έλλειμμα κάτω από τον στόχο του 7,13%, ανέφερε ο Caciu σε συνέντευξη του στο Bloomberg News.Τα έσοδα αυξήθηκαν σχεδόν 18%, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν 6% στο 11μηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία."Προσπαθούμε να επιτύχουμε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και οι συνθήκες είναι θετικές”, ανέφερε ο Caciu. "Όπως έχουμε δηλώσει στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, μία από τις προτεραιότητες της σχεδιαζόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης, είναι η εξάλειψη της δημοσιονομικής υπερβολής και ο περιορισμός του ελλείμματος”.Η Ρουμανία δεσμεύτηκε να μειώσει το έλλειμμα της πιο κοντά στο όριο του 3% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2024. Η βουλή της χώρας προσφάτως ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2022 με στόχο για το έλλειμμα το 5,8% του ΑΕΠ, εδώ.

Το ήδη επιβαρυμένο οικονομικό κλίμα της Ιταλίας χειροτέρεψε με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού.Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα δημόσια χρέη του κόσμου και η πανδημία αύξησε το χρέος αυτό κατά 5.000 ευρώ, στα 46,400 ευρώ ανά κάτοικο.Μεταξύ του Μαρτίου 2020 και του Ιουλίου 2021, το δημόσιο χρέος στην Ιταλία, αυξήθηκε με μέσο μηνιαίο ρυθμό 342 ευρώ, ενώ προ πανδημίας η μέση μηνιαία αύξηση ήταν στα 59 ευρώ.Από τον Ιούλιο, αυτή η επιβάρυνση έχει αρχίσει να συρρικνώνεται λόγω αύξησης του πληθωρισμού και μείωσης των ενισχυτικών κυβερνητικών μέτρων που «εκτόξευσαν» το δημόσιο χρέος στα ύψη, εδώ.

Δείτε πίνακα με το καθημερινό κλείσιμο διεθνών δεικτών, σε περιβάλλον excel εδώ.