2021:Το πανόραμα των εξαγορών- Ποιες επιχειρήσεις πέρασαν σε ξένους ομίλους

28 Δεκεμβρίου 2021, 10:47 | Ελληνικές Εταιρίες

Το 2021 αναδείχθηκε η πιο παραγωγική χρονιά από πλευράς εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς τα ξένα funds πρόσφεραν σχεδόν 7 δις ευρώ και απέκτησαν την αφρόκρεμα ελληνικών εταιριών με διεθνές αποτύπωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεύτερη «παραγωγικότερη» χρονιά ήταν το 2008, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2009-10, όπου το συνολικό ύψος των εξαγορών είχε φτάσει τα 8,7 δισ. ευρώ.

Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2012, όπου οι επιχειρηματικές συμφωνίες  δεν ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το 2008 η αξία των αγοραπωλησιών και συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων κυμαίνονταν μεταξύ ενός δισ. και 4,3 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Επομένως, το 2021, εκτός από ρεκόρ ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων, έχουμε σε ετήσια βάση τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών απ’ ό,τι τα προηγούμενα 13 χρόνια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν στόχευσαν σε κλάδους που έχουν μεγάλο δείκτη απόσβεσης αυτών των επενδύσεων όπως για παράδειγμα είναι οι κλάδοι τροφίμων(Chipita, Vivartia), ο φαρμακευτικός κλάδος(Pharmathen), η κινητή τηλεφωνία(Wind  Ελλάς) και ο ασφαλιστικός κλάδος(Metlife, Εθνική Ασφαλιστική).

Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εξαγορές ή συγχωνεύσεις ήταν αυτές της Chipita με τίμημα 1,64 δισ. ευρώ, της Wind με 980 δισ. ευρώ, της Pharmathen με 1,6 δισ. ευρώ, της Vivartia με 600 εκατ. ευρώ και του Ελληνικού, ύψους 915 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν αρκετές ακόμα με μικρότερα αλλά καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Όπως αυτή της MetLife που απέκτησε η NN Group σε Ελλάδα και Πολωνία αντί 548 εκατ. ευρώ και της Εθνικής Ασφαλιστικής που απέκτησε η CVC Capital Partners (όπως και τη Vivartia) αντί 505 εκατ. ευρώ.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές από τις εξαγορές είχαν «κλείσει» από το 2020 ή και νωρίτερα αλλά το 2021 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή.

Τέτοιες περιπτώσεις ήταν της Vivartia, της Telekom Romania αλλά και του Ελληνικού. Επίσης πολλές από τις συμφωνίες αφορούσαν αγοραπωλησίες μετοχών που έφτασαν τα 5,6 δισ. ευρώ.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης των ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών, Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Εγνατίας Οδού, αλλά και ιδιωτικά ντιλ όπως της Wind, της Intrasoft International.

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες εξαγορές

Στην CVC Capital Prtners και η Δωδώνη

Τον Απρίλιο του 2021 ανακατεύτηκε εκ νέου η «τράπουλα» στον χώρο της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, με την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, επίσης από την CVC Capital Partners.

Επρόκειτο για μια κίνηση που έρχεται λίγους μήνες μετά το ‘’κλείσιμο’’ του deal του fund με τη Vivartia και που είχε, κατά τους φορείς της εταιρείας, ως στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στην γαλακτοβιομηχανία, σκοπεύοντας σε ακόμα περισσότερες εξαγωγές και συνέργειες, ιδίως στο εξωτερικό.

Στην ΔΕΛΤΑ η Γκατένιο

Στον κλάδο των γαλακτοκομικών η ΔΕΛΤΑ εξαγόρασε την εταιρεία Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός ΑΕ που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Η Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός ΑΕ είναι από τους βασικούς παίκτες στις πρώτες ύλες του κλάδου στην Ελλάδα και αυτό έπαιξε ρόλο στην απόφαση. Εκτός από την εμπορία πρώτων υλών η εξαγορασθείσα εταιρεία, εισάγει και τυροκομικά προϊόντα όπως είναι το ιρλανδικό Ρεγκάτο.

Η ΔΕΛΤΑ πουλάει ΜΕΒΓΑΛ

Στις ανακατατάξεις του κλάδου που έφερε η είσοδος του CVC στη Vivartia και οι άλλες εξαγορές που ακολούθησαν (Δωδώνη κλπ) εντάσσεται η μεταβίβαση του 43,2% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, που κατείχε ο όμιλος Vivartia (ΔΕΛΤΑ) προς μέλη της Οικογένειας Χατζάκου, δηλαδή της οικογένειας των μεγαλομετόχων που ασκεί και διοίκηση.. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στο ποσό των 25,863 εκατ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό η οικογένεια Χατζάκου ελέγχει και το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων μετοχών και καθίσταται ο βασικότερος μέτοχος. Ενδιαφέρον για μετοχές της ΜΕΒΓΑΛ έχει εκφράσει ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος με τον οποίο η οικογένεια Χατζάκου ήταν σε διαπραγματεύσεις και τελικά μεταβίβασε ένα μέρος των μετοχών αυτών. Οι συζητήσεις αφορούσαν το 21,6% των μετοχών με την οικογένεια Χατζάκου να διατηρεί το 64% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ.

Το μεγάλο deal Mindelez - Chipita

Παράλληλα, σαν έτοιμη από καιρό ήταν η αγορά να ακούσει την πλήρη επιβεβαίωση του deal της εξαγοράς της Chipita από την πολυεθνική Mondelez, μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που έγινε γνωστή από το 2018, επανήλθε πριν από μερικούς μήνες και έγινε τελικά επίσημη πριν τον Μάιο του 2021, μετά από την οριστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Επί της ουσίας, το εν λόγω deal ήρθε ως επιστέγασμα της πορείας της Chipita στην Ελλάδα, αλλά και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, γεγονός που την είχε βάλει τα τελευταία χρόνια στο… στόχαστρο της πολυεθνικής τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η εξαγορά είχε ως αποτέλεσμα και τη διάσπαση της Chipita, μέσα στον Νοέμβριο, σε δύο εταιρείες με διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία, διαφορετικό μετοχικό κεφάλαιο και διαφορετική διοίκηση, της Chipita Global, στην οποία ανήκει ό,τι εξαγόρασε η Mondelez International και της Chipita Foods, εταιρεία η οποία διατηρεί όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία όπως η αλλαντοβιομηχανία «Π.Γ. Νίκας».

H Chipita, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια, είχε έσοδα περίπου 580 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και διαθέτει αποδεδειγμένο ιστορικό σταθερής, αναπτυξιακής πορείας που προέρχεται από το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο με κρουασάν και προϊόντα ζύμης, συμπεριλαμβανομένων των 7Days, Chipicao και Fineti.

Στη ΜΙΝΕΡΒΑ η Mediterranean Foods

Το καλικάιρι έκλεισε η συμφωνία για την απόκτηση της εταιρίας Mediterranean Foods ΑΕ από τη βιομηχανία τροφίμων ΜΙΝΕΡΒΑ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της τελευταίας για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε περισσότερους κλάδους της αγοράς τροφίμων. Βάσει της συμφωνίας, η ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων έγινε πλειοψηφικός μέτοχος της Mediterranean Foods AE. Με τη νέα εξαγορά, η ΜΙΝΕΡΒΑ ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με προϊόντα αρτυμάτων και δύο εμπορικές μάρκες, τα Brava και Delicia. Επιπλέον αποκτά τη μονάδα παραγωγής της Mediterranean Foods στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, ένα σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 5.200 τ.μ. όπου παράγονται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες και σάλτσες) που απευθύνονται τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά τροφίμων.

Η εταιρία Mediterranean Foods ΑΕ ιδρύθηκε το 1987 και σήμερα διαθέτει περίπου 100 κωδικούς προϊόντων σε συσκευασίες retail και food service, με την επωνυμία BRAVA και DELICIA, ενώ η παραγωγή της ανέρχεται σε 1.600 τόνους. Οι πωλήσεις της το 2019 ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 400.000 ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε το 2019 σε 28,58% και το περιθώριο EBITDA σε 12,94%.

Η Pharmaten στην Partners Group

Eνα, επίσης, μεγάλο deal, ήρθε τον Ιούλιο, στον φαρμακευτικό κλάδο αυτή τη φορά, καθώς μετά από 6 χρόνια μετά την εξαγορά της από το fund BC Partners, η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen πωλήθηκε πάλι, με τίμημα περίπου 240% υψηλότερο.

Οπως τόνισε τότε η BC Partners, συμφώνησε να πουλήσει το 100% των μετοχών της Pharmathen στη διεθνή επενδυτική εταιρία Partners Group, η οποία ενεργεί για λογαριασμό πελατών της έναντι του ποσού των 1,6 δις. ευρώ.

Η Vivartia και στις ζύμες

Την ίδια στιγμή, σε εξαγορά ποσοστού γνωστών εταιριών ζύμης προχώρησε η Vivartia, εξακολουθώντας να αναζητά ευκαιρίες σε επιχειρήσεις που συνδέονται με το χώρο της εστίασης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. και η θυγατρική της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ Α.Β.Ε.Ε. προχώρησαν στην υπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου με τον Μιχαήλ Αραμπατζή για την απόκτηση μετοχών του, που θα οδηγήσει στην αύξηση του συνολικού ποσοστού τους στις εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ Α.Ε. και ΑΛΕΣΙΣ Α.Β.Ε.Ε., από 49% και 51% αντίστοιχα, σε 75%.

Κατά κύκλους της εταιρείας, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής του ομίλου VIVARTIA για ενίσχυση της θέσης του στον κλάδο των κατεψυγμένων ζυμών δια της αύξησης της συμμετοχής του στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ Α.Ε., τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον χώρο αυτό.

Η SwitzGroup στους Κουλουράδες

Ο Όμιλος SwitzGroup του Ινδού δισεκατομμυριούχου επενδυτή Taizoon Khorakiwala, ο οποίος έχει προχωρήσει στην εξαγορά των Κρητών Apros, Olympic Food, και CSM Hellas, απέκτησε το 70% της αλυσίδας «Κουλουράδες».

Στο πλαίσιο της εξαγοράς έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία καταστήματος σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας μέσα στην επόμενη τριετία (αυτή την στιγμή τα 100 από τα 147 σημεία είναι στην Αττική). Επίσης έχει ήδη δρομολογηθεί και η επέκταση στο εξωτερικό, με το πρώτο κατάστημα εκτός συνόρων να ανοίγει σύντομα στην Βαλένθια της Ισπανίας. Θα ακολουθήσει κατάστημα στο Σίδνει της Αυστραλίας, σε συνεργασία με ομογενή επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο των ζαχαροπλαστείων και επόμενος στόχος είναι η Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Παράλληλα η αλυσίδα, που αναπτύσσεται κυρίως μέσω franchise, ξεκινά ένα νέο εκπαιδευτικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσει ένα ακόμη στο Ηράκλειο της Κρήτης, με στόχο να μπορεί να καλύψει εκπαιδευτικά όλη την επικράτεια.

Το 42,34% της Δίρφυς ΑΕ στη λουξ

Το 42,34% των μετοχών της εταιρίας εμφιάλωσης Νερού Δίρφυς ΑΕ απέκτησε η ελληνική εταιρεία αναψυκτικών και χυμών Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ. Οι μετοχές που μεταβιβάστηκαν είχαν περιέλθει στον πλειστηριασμό από τον προηγούμενο ιδιοκτήτης της την εταιρεία Νίκας. Η μεταβίβαση των μετοχών έγινε έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Δίρφυς εφαρμόζει επιχειρηματικό σχέδιο που περιλαμβάνει αύξηση της παραγωγικής ικανότητας με σεβασμό στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ανάπτυξη των πωλήσεων και σχεδιασμό νέων προϊόντων με έμφαση στην ποιότητα και στην καινοτομία. Θα μοιραστούμε το όραμα μας για την Δίρφυς με τον νέο μέτοχο, προσβλέποντας σε στενή συνεργασία μαζί του. Δυναμικά εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για τη ΔΙΡΦΥΣ, καθώς πλέον η ΛΟΥΞ αποτελεί στρατηγικό επενδυτή της».

H Ζήρεια περνά στη Χήτος ABEE

Τον περασμένο Μάιο η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ προχώρησε στην εξαγορά του 100% της εταιρείας εμφιάλωσης νερού, ΖΗΡΕΙΑ ΕΠΕ, η οποία εμφιαλώνει το φυσικό μεταλλικό νερό «ΖΗΡΕΙΑ». Η εν λόγω εξαγορά εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πλάνο της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, ύψους 25 εκατομμυρίων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το περασμένο έτος και θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τριετίας.

Το πλάνο, εκτός των άλλων περιλαμβάνει τη λειτουργία νέων γραμμών παραγωγής, στις υφιστάμενες αλλά και στις καινούργιες εγκαταστάσεις, αλλά και τη δημιουργία νέων σημείων logistics πανελλαδικά. Στο πλαίσιο αυτό, στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι ο εκσυγχρονισμός της μονάδας στη Ζήρεια, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα κορυφαία περιβαλλοντικά και παραγωγικά πρότυπα που έχει θέσει και ακολουθεί η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ.

Η Μέλλισσα Κίκκιζας αποκτά την Terra Creta

Στον κλάδο των τροφίμων και η επόμενη εξαγοράς. Η κρητική εταιρεία TERRA CRETA εξαγοράστηκε από τη ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ. H Terra Creta, με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων, δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και διαθέτει ένα υπερσύγχρονο καθετοποιημένο συγκρότημα ελαιοτριβείου και εμφιαλωτηρίου. Ενα από τα προϊόντα της, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Terra Creta Grand Cru ποικιλίας Κορονέικη, κατατάχθηκε το 2020 μεταξύ των δέκα καλύτερων ελαιόλαδων παγκοσμίως και ως το Νο 1 πολυβραβευμένο ελληνικό ελαιόλαδο στον κόσμο.

Το 17,22% της Premia στην Fastighets AB Balder

Ενας μεγάλος παίκτης του real estate στη Σουηδία η εταιρεία FASTIGHETS AB BALDER. απέκτησε το 17,22% των μετοχών της εταιρείας Premia Properties. Η είσοδος έγινε μέσω της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε η ελληνική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα. Πρόκειται για σουηδικό κολοσσό του real estate, που κάνει δυναμική είσοδο για πρώτη φορά στην αγορά της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην Premia Properties. Η FASTIGHETS AB BALDER εδρεύει στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην εξαγορά, ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιό της είναι αξίας περί των 16,3 δισ. ευρώ.

Εξαγορά με άρωμα αθλητικό

Άλλη σημαντική εξέλιξη στον τομέα των εξαγορών ήταν η είσοδος στην ελληνική αγορά ενός εκ των κορυφαίων Sportwear & Outdoor Retail Groups στον κόσμο, JD Sports Fashion μέσω της εξαγοράς της γνωστής αλυσίδας Cosmos Sport τον περασμένο Οκτώβριο.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία EOS, αποκλειστικός διαχειριστής του EOS Hellenic Renaissance Fund υπέγραψε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 δεσμευτική συμφωνία πώλησης του σύνολού της μειοψηφικής συμμετοχής (30%) που κατείχε στην εταιρία Cosmos Sport.

Η JD Sports Fashion εξαγόρασε το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport, ενώ τα μέλη της οικογένειάς Τσικνάκη, που αποτελούσαν τους ιδρυτές και τους κύριους μέτοχους της εταιρείας μέχρι εκείνη τη στιγμή, ενώ παρέμειναν σε αυτή διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%.

Υπενθυμίζεται ότι η Cosmos Sport, ιδρύθηκε το 1982 από τον Φ. Τσικνάκη, ξεκινώντας από ένα κατάστημα στη Χερσόνησο της Κρήτης και έχει φτάσει σήμερα να λειτουργεί 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, κάτω από 4 omnichannel retail brands (Cosmos Sport, Sneaker10, Slamdunk, Sportsfactory) διαγράφοντας σημαντική αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια.

Στην efood πέρασε η Kioskys του ομίλου Μούχαλη

Στην εξαγορά του δικτύου μικρής λιανικής με την επωνυμία Kioskys, του ομίλου Μούχαλη προχώρησε η γερμανική Delivery Hero, μητρική εταιρείας της πλατφόρμας διανομής φαγητού αλλά και εσχάτως ειδών σούπερ μάρκετ, e-food.gr. Συγκεκριμένα, η Delivery Hero απέκτησε τις εταιρείες Άλφα διανομές, ΙΝΚΑΤ, delivery.gr ΙΚΕ και την e-table.gr

Η efood είχε νωρίτερα προχωρήσει επίσης σε εξαγορές πλατφορμών εξυπηρέτησης διανομής φαγητού, όπως η deliveras.gr και η clickdelivery.gr, προχωρώντας σε άμεση μεγέθυνση της κρίσιμης μάζας και του μεριδίου της.

Στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου πλειοδότησε στους δύο διαγωνισμούς που που έγιναν για το στρατιωτικό σκέλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και την εξαγορά των ακινήτων της ΕΤΑΔ, προσφέροντας συνολικό τίμημα άνω των 62,2 εκατ. ευρώ. Ο εφοπλιστής για προσέφερε για τα «Ελληνική Ναυπηγεία ΑΕ» ποσό 25 εκατ. ευρώ ενώ για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ η προσφορά του ήταν 37,2 εκατ. ευρώ έναντι των 30 εκατ. ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης.

Είναι από τις εξαγορές που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει. Να σημειωθεί πως ο εφοπλιστής όταν πλειοδότησε έστειλε στους εργαζόμενους το ακόλουθο μήνυμα: «Πράγματι οι εταιρείες που εκπροσωπούμε είναι οι πλειοδότες των διεξαχθέντων διαγωνισμών. Η ταχεία αδειοδότηση των σχεδιαζόμενων χρήσεων θα είναι καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και χρειάζεται πολλή δουλειά απ' όλους».

Η United Group απέκτησε και την Wind μετά τη Forthnet

Στις τηλεπικοινωνίες μεγάλος πρωταγωνιστής αναδείχθηκε η United Group. Μετά την εξαγορά της Forthnet το 2020, η United Group συμφώνησε να εξαγοράσει τη Wind από τη μητρική της εταιρεία Crystal Almond Holdings Limited. Η United Group ελέγχεται από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων BC Partners και πραγματοποιεί επέκταση στα βαλκάνια στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Πρόκειται για μία μεγάλη κίνηση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών - μια συμφωνία, η οποία έκλεισε στα 960 εκατ. ευρώ - που οδηγεί στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτετου ομίλου μετά τον ΟΤΕ σε υπηρεσίες τηλεφωνίας, συνδρομητικής τηλεόρασης και ίντερνετ.

BC Partners - Pet City

Mε στόχο το άνοιγμα της στο εξωτερικό μετά από 33 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Pet City και των θυγατρικών της από την BC Partners τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόκειται για ένα deal, το οποίο κλείστηκε μετά από συζητήσεις αρκετών μηνών, ενώ το ποσοστό με το οποίο μπήκε το fund στην ελληνική εταιρεία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό και δεν θα γίνει, προτού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για το τελικό κλείσιμο της συνεργασίας τους επόμενους μήνες.

Κύκλοι της αγοράς μιλούσαν για ένα σημαντικό deal στο χώρο των προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν τα κατοικίδια ζώα, ο οποίος συνιστά έναν κλάδο με ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα, καθώς ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ.

Στη Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Εκτός από τις εξαγορές επιχειρήσεων που ανήκαν στον ιδιωτικό τομέα το 2021 υλοποιήθηκαν αρκετές αποκρατικοποιήσεις. Η μεγαλύτερη ήταν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ στην εταιρεία διαχειρισης κεφαλαίων Macquarie. Στον διαγωνισμό είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και άλλα μεγάλα funds όπως η CVC Capital, η KKR και η First Sentier.

Το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς ξεπέρασε κάθε προσδοκία Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.

To CVC αποκτά το 9% της ΔΕΗ

Αμέσως μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, ακολούθησε η αύξηση κεφαλαίου της ίδιας της ΔΕΗ μέσω της οποίας μειώθηκε η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου από το 51% στο 34,12%. Μέσω αυτής της απόλυτα επιτυχημένης αύξησης κεφαλαίου από την οποία η εταιρεία έβαλε στο ταμείο της 1,35 δισ. ευρώ, η εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων CVC έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας μετά το ελληνικό δημόσιο με συμμετοχή 10%. Από πλευράς σημασίας η μετοχοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ήταν οι δύο πιο σημαντικές συναλλαγές του 2021.

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 υπεγράφη σήμερα η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ, και τα Ελληνικά Πετρέλαια στην Italgas SpA έναντι συνολικού τιμήματος 733 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020 σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ). Αποστολή της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα μέσω των ΕΔΑ και της ΔΕΔΑ, διασφαλίζοντας την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.

Η SingularLogic μεταβιβάστηκε σε EPSILON NET ΑΕ και SPACE HELLAS ΑΕ από τη MIG

Η SingularLogic, μετά από πολυετή ένταξη στο άρμα της MIG και την πτώση που γνώρισε η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής της χώρας, μεταβιβάστηκε στην κοινοπραξία των εταιρειών Epsilon Net και Space Hellas.

Το συνολικό αντάλλαγμα για την εξαγορά του 99,61% της SINGULAR LOGIC ανήλθε στο ποσό των 18,05 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε πως η Epsilon Net με αυτή την εξαγορά έκανε άλμα ανάπτυξης αφού προηγουμένως είχε εδραιώσει τη θέση της στον τομέα του λογιστικού λογισμικού με την εξαγορά της Data Comminication.

Στη Netcompany η Intrasoft International

Μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής - τεχνολογίας ήταν της Intrasoft International του Ομίλου INTRACOM HOLDINGS, η οποία μεταβιβάστηκε στην δανέζικη εταιρεία Netcompany Group.

Με βάση τη συμφωνία η NETCOMPANY απέκτησε το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, εκ των οποίων ποσοστό 91,74% ανήκει στην INTRACOM TECHNOLOGIES, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ανώτατα και ανώτερα στελέχη της INTRASOFT INTERNATIONAL.

Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε €235 εκατ. για το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, και η καταβολή του τιμήματος που ανέρχεται σε €184,8 εκατ., περιλαμβάνει συνδυασμό μετρητών και μετοχών της ως άνω αγοράστριας.

Ειδικότερα, για το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, προβλέπεται, καταβολή μετρητών ύψους €166,8 εκατ. και μεταβίβαση μετοχών της αγοράστριας εταιρείας αξίας €18 εκατ.

To 45% της Softone σε Βερέμη και fund

Τον Οκτώβριο του 2021 ανακοινώθηκε ότι το 45% των μετοχών της εταιρείας Softone πέρασε στον Μάρκο Βερέμη και σε ένα διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Franck Cohen.

Στη Softone έχει επενδύσει ο όμιλος Olympia του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού καθώς και ο Αντώνης Κυριαζής. Πωλητές για τη συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν οι μειοψηφούντες μέτοχοι Γ. Καρατζίκος, Δ. Βαλαχής, Ν. Αρενίκης και Σ. Βογλίτσης. Ο Μάρκος Βερέμης είναι συνιδρυτής και Πρόεδρος της Upstream, καθώς και εταίρος στην BigPi Venture Capital.

Η Entersoft στον κλάδο του eCommerce

Η Entersoft A.E. ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2021 την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Wedia E.Π.E. Το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα ανήλθε σε 500.000 ευρώ. Η Wedia ΕΠΕ εξειδικεύεται στην ανάπτυξη απαιτητικών Web και eCommerce εφαρμογών, καθώς και υπηρεσιών digital marketing, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Η εξαγορά αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής της Entersoft για την πλήρη υποστήριξη μετασχηματισμού των επιχειρήσεων με αξιοποίηση του eCommerce, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αναγκαία λογισμικά της εφοδιαστικής αλυσίδας σε omnichannel επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2020, η Wedia είχε έσοδα περί τα 1,4 εκ ευρώ και θετικό καθαρό ταμείο.

Η Qualco αγόρασε δύο εταιρείες της Neurosoft

Η εταιρεία πληροφορικής Qualco που ειδικεύεται στην επεξεργασία στοιχείων στον χρηματοοικονομικό κλάδο και δραστηριοποιείται και στην είπσραξη καθυστερημένων απαιτήσεων τρίτων εξαγόρασε το 100% των μετοχών της "TensorFin Single Member SA" καθώς και τo 100% της "Daedalus Technologies FZE", οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του Supply Chain Finance και παρέχουν ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις, συνδυάζοντας την παραγωγή εξειδικευμένου λογισμικού με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καλύπτοντας όλα τα διαμορφωμένα μοντέλα χρηματοδότησης τιμολογίων και εισπρακτέων από Τράπεζες και Χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μέση Ανατολή, Ασία και Βόρεια Αφρική, και προέκυψαν έπειτα από την απόσχιση του εμπορικού τομέα ‘Fintech & Analytics’ της εταιρείας Neurosoft, θυγατρικής του ΟΠΑΠ.

Στη Euronet Worldwide ο κλάδος των πιστωτικών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς

Στον τραπεζικό κλάδο που προσπαθεί να ξαναβρεί το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης έγιναν αρκετές συναλλαγές εξυγίανσης. Μία από αυτές ήταν η πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών στην εταιρεία Worldwide. Οι δύο εταιρείες σύναψαν και μακροπρόθεσμης αποκλειστικής συνεργασία πωλήσεων και διανομής, για αρχική περίοδο διάρκειας 10 ετών. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε €300 εκατ. Η Euronet Worldwide λειτουργεί ως αποκλειστικός μακροπρόθεσμος στρατηγικός εταίρος της Τράπεζας Πειραιώς για την παροχή υπηρεσιών αποδοχής καρτών σε πελάτες της Τράπεζας.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς θα λαμβάνει επίσης προμήθειες για μελλοντικά καθαρά έσοδα που θα δημιουργούνται από τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών αποδοχής καρτών.

Στην ιταλική Nexi η πλειοψηφία του κλάδου των πιστωτικών καρτών της Alpha Bank

Η Alpha Bank μεταβίβασε στην ιταλική Νexi S.p.A. το 51% του κλάδου αποδοχής συναλλαγών καρτών έναντι 157 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες σύναψαν και συμφωνία μακροχρόνιας διανομής, η οποία θα παρέχει στη νέα εταιρεία πρόσβαση στο δίκτυο της Alpha Bank, με σκοπό τη διανομή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών αποδοχής συναλλαγών καρτών σε επιχειρηματικούς πελάτες της τράπεζας στην Ελλάδα.

Στη Wordline o κλάδος καρτών της Eurobank

Στη Worldline πουλήθηκε και το 80% του κλάδου αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών της Eurobank με την τελευταία να διατηρεί το 20%. Επίσης οι δύο εταιρείες σύναψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη διανομή των προϊόντων στην Ελλάδα μέσω του δικτύου της Eurobank. Η συμφωνία αποτιμά το 100% της υπό σύστασης εταιρείες σε 320 εκατ. ευρώ, τίμημα το οποίο υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής. Οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή εντός του δεύτερου τριμήνου του 2022.

Στη Eurobank το 10% της Ελληνικής Τράπεζας

Αν και οι προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών ήταν οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων η Eurobank έκανε μία μικρή εξαγορά. Τον Ιούλιο ανακοίνωσε την απόκτηση 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λτδ («Ελληνική Τράπεζα»). Επιπλέον, συμφώνησε τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών («SPA») με τη Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P., για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%. Ετσι η Eurobank αποκτά το 12,6% της κυπριακής τράπεζας.

Το 100% του ομίλου Ηρων επιστρέφει στη ΓΕΚ Τέρνα

Η ΓΕΚ Τέρνα ήρθσε σε συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ (ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.) με τους Ομίλους ENGIE και Qatar Petroleum, οι οποίοι συνολικά κατείχαν την πλειοψηφία των μετοχών ήτοι το 75% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η ΗΡΩΝ Α.Ε. ιδρύθηκε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πριν από 20 χρόνια κι ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που προχώρησε στην επένδυση και λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ Ι) στην Ελλάδα το 2004. Το 2009, εισήλθε στη μετοχική σύνθεση η ENGIE (πρώην GDF Suez), ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Επιπλέον, το Μάρτιο του 2014, ολοκληρώθηκε η είσοδος και της QATAR PETROLEUM (μέσω της εταιρείας QPI GAS & POWER OPC.), μίας ακόμη παγκόσμιας ηγετικής δύναμης στον ενεργειακό χάρτη, στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ.

Η ΗΡΩΝ διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην περιοχή της Βοιωτίας (ΗΡΩΝ Ι και ΗΡΩΝ ΙΙ), η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε περίπου 600 MW.

Στα ξενοδοχεία η Attica Group

Η Attica Group,, η οποία δραστηριοποιείται στην ακτοπλοϊα πραγματοποίησε είσοδο στον κλάδο των ξενοδοχείων εξαγοράζοντας μέσω της νεοσύστατης θυγατρικής της της Attica Blue Hospitality την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Naxos Resort Beach Hotel που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Νάξου, έναντι τιμήματος €6,5 εκατ., το οποίο χρηματοδοτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 8.166,92 τ.μ., διαθέτει 88 δωμάτια με δυνατότητα ανέγερσης επιπλέον 1.300 τ.μ. Η μονάδα διαθέτει πισίνα, εστιατόρια, μπαρ, αίθουσα συνεδριάσεων, γυμναστήριο, spa, και χώρο πάρκινγκ. Η Attica Blue Hospitality θα προχωρήσει στην αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου.

Στην CRIF η ICAP

Τέλος, στην εκπνοή της χρονιάς, η CRIF με έδρα το Δουβλίνο (Ιρλανδία), ηγέτιδα παγκόσμια εταιρεία που εξειδικεύεται σε credit bureau και επιχειρηματική πληροφόρηση, καθώς και σε προηγμένες ψηφιακές λύσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την ανοιχτή τραπεζική ανακοίνωσε την εξαγορά της ICAP - του μεγαλύτερου ομίλου B2B υπηρεσιών στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία και στις Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο.

Η ICAP ιδρύθηκε το 1964, ενώ το 2007 το South Eastern Europe Fund, της Global Finance, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο, με την Coface, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων και παροχής υπηρεσιών.

 

Πηγή: reporter.gr