Ηλεκτροκίνηση: Στόχο - ορόσημο έπιασε η Northvolt, ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια της Tesla

29 Δεκεμβρίου 2021, 15:15 | Ξένες Εταιρίες

Ηλεκτροκίνηση: Στόχο - ορόσημο έπιασε η Northvolt, ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια της Tesla

Η σουηδική Northvolt ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την παραγωγή του πρώτου κυττάρου μπαταρίας ιόντων λιθίου στο εργοστάσιο της στο Σκέλεφτε, θέτοντας τις βάσεις για τη μαζική παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την επίτευξη ενός στόχου - ορόσημου που είχε θέσει η διοίκηση της εταιρείας, για την έναρξη παραγωγής στο εργοστάσιο του Σκέλεφτε εντός του 2021.

Με εκτιμώμενη αξία στα 12 δισ. δολάρια, η Northlot θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Tesla στην αγορά κατασκευής μπαταριών, ενώ ο CEO της σουηδικής εταιρείας, Πίτερ Κάρλσον, ανέφερε σε σχετική δήλωση του πως «το πρώτο κύταρρο μπαταρίας είναι μόνο η αρχή για εμάς. Τα επόμενα χρόνια θέλουμε η Northvolt να επεκτείνει τις παραγωγικές δυνατότητες της για να επιτρέψει τη μετάβαση της Ευρώπης σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με το CNBC, η Northvolt θέλει να γίνει ένα από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μπαταριών ηλεκτροκίνησης στον κόσμο, κοντράροντας τις ΗΠΑ και την Ασία, που μέχρι σήμερα κατέχουν τα πρωτεία στην εν λόγω αγορά.

Έχοντας ιδρυθεί μόλις πριν από 6 χρόνια, η σουηδική εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαια αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι BMW, Volkswagen, Volvo και Polestar.

Η Northvolt έχει ανακοινώσει πως οι παραδόσεις μπαταριών για εμπορική χρήση θα αρχίσουν το 2022, προσθέτοντας πως οι παραγωγικές δυνατότητες της θα αυξηθούν στα 60 GWh τα επόμενα χρόνια, ενέργεια ικανή να παράξει μπαταρίες για 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα.

 

Πηγή:Insider.gr