Ουκρανία, ώρα μηδέν: Συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν σήμερα σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η νέα κρίση

30 Δεκεμβρίου 2021, 10:23 | Διεθνής Πολιτική

Ουκρανία, ώρα μηδέν: Συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν σήμερα σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η νέα κρίση

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια νέα προσπάθεια να σβήσει το φυτίλι που έχει ανάψει στην Ουκρανία και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.

Όπως ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν το απόγευμα της Πέμπτης, με αντικείμενο «τις ερχόμενες διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία». Πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι τη νέα επαφή ζήτησε ο Πούτιν, με τον Μπάιντεν να αποδέχεται, γιατί «όσον αφορά στη Ρωσία, πιστεύει ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για τον απευθείας διάλογο των δύο ηγετών».

Καρότο και μαστίγιο

Πάντως, εκπρόσωπος του Συμβουλίου προσέθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει κοινή γραμμή για την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν με τις χώρες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή, ήτοι τις Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Σλοβακία, που αποτελούν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Σκοπός του τηλεφωνήματος είναι ο Μπάιντεν να συζητήσει με τον Πούτιν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας που θα αρχίσουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά και τις επαφές της Μόσχας με το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 13 του μήνα. Πάντως, η Ουάσινγκτον, εκτός από το «καρότο» των συζητήσεων, κρατά σε εμφανές σημείο και το «μαστίγιο» αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, να υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, πηγές των ΗΠΑ σημειώνουν ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει πλήρης ταύτιση με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Προειδοποιήσεις

Επίσης, οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη και να ενισχύσει το Κίεβο, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσινγκτον καλεί τη Μόσχα να αποσύρει στρατεύματα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και ο διάλογος να φέρει πραγματική πρόοδο. Αξιωματούχος, ωστόσο, επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε κρίση εδώ και καιρό και θα χρειαστεί υψηλό επίπεδο εμπλοκής στο διάλογο για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το κρίσιμο τηλεφώνημα θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, την Τετάρτη γθα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες, ισχυριζόμενη ότι απλώς ενισχύει τα σύνορά της. Ωστόσο, εκτιμάται ότι στόχος είναι εισβολή στην ανατολική Ουκρανία, στις περιοχές όπου κυριαρχεί το ρωσικό στοιχείο και που είναι θέατρα εντάσεων από το 2014 και μετά.

 

Πηγή: economico.gr