Alpha: 3+1 δεσμευτικές προσφορές για κυπριακά NPEs 2,2 δισ.

04 Ιανουαρίου 2022, 09:35 | Τράπεζες

Alpha: 3+1 δεσμευτικές προσφορές για κυπριακά NPEs 2,2 δισ.

Τρεις συν μία δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα κυπριακά δάνεια, που έχει βγάλει προς πώληση (project Sky), δέχθηκε η Alpha Bank, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κάποιες εξ αυτών κινούνται εντός των προσδοκιών της τράπεζας.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει στεγαστικά (53%), μεγάλα εταιρικά (35%), δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (7%) καθώς και κάποια καταναλωτικά δάνεια. Έχει τμηματοποιηθεί, δε, σε δύο υποχαρτοφυλάκια: το πρώτο περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ και το άλλο δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 0,9 δισ. ευρώ.

Οι δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν παραμονή Χριστουγέννων και σύμφωνα με εκτιμήσεις αφορούν και στα δύο υποχαρτοφυλάκια. Ονόματα δεν έχουν διαρρεύσει, αλλά Cerberus, Apollo και το σχήμα Bain-Fortress αποτελούν τους πιθανούς διεκδικητές, βάσει της ζήτησης πληροφοριών/διευκρινίσεων, κατά τη διάρκεια του Virtual Data Room. Όπως επίσης και η PIMCO, η οποία φημολογείται ότι ενδιαφέρεται μόνο για το ένα από τα δύο τμήματα του χαρτοφυλακίου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι εστιασμένο στα δάνεια κυπριακών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, που περιλαμβάνουν οι δύο «φέτες» του χαρτοφυλακίου. Πρόκειται, κυρίως, για δάνεια, που δόθηκαν για την ανάπτυξη συγκροτημάτων με τουριστικές κατοικίες και έχουν ως εξασφάλιση τη γη. Επιπρόσθετα, στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται στεγαστικά δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν σε Κύπριους ή ξένους, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αγορά κατοικιών.

Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Alpha λειτουργεί η Alantra. Η τράπεζα εκτιμά ότι η ζημιά από την πώληση θα είναι μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ.

Η αρχική κατεύθυνση, που είχε δοθεί στους επενδυτές, ήταν ότι η συναλλαγή επρόκειτο να ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου του 2022, αποφασίστηκε, όμως, να επιταχυνθεί η διαδικασία. Αν υπογραφεί SPA εντός Ιανουαρίου, η Alpha θα κατατάξει το χαρτοφυλάκιο στα διαθέσιμα προς πώληση και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( NPE ratio) θα υποχωρήσει στις 31/12/2021 σε 13%.

Χρήστος Κίτσιος

 

Πηγή:euro2day.gr