Πρώτη άνοδος του Δείκτη πάνω από τις 900 κατά το 2022 - "Εντός αγοράς" όλες οι παραλλαγές του "απόλυτου συστήματος συναλλαγών"

04 Ιανουαρίου 2022, 16:14 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Δώδεκα φορές ξεπέρασε, κατά το 2021, το όριο των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Και οι δώδεκα ήταν αποτυχημένες. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την 14/4/2021 και η τελευταία την 1/11/2021.

Όμως, όπως είχαμε αποδείξει με τη χρήση στατιστικών στοιχείων (δείτε εδώ), κατά την τελευταία 4ετία, σημειώνεται μία διαρκής “ώθηση” του Γενικού Δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα, έστω και χωρίς μεγάλη παρουσία ξένων επενδυτών στην αγορά μας.

Όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει, η αγορά, “ωθείται” ανοδικά, από τις βελτιωμένες προοπτικές της οικονομίας και -κυρίως- από τα επιτευχθέντα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές των εισηγμένων εταιριών.

 

Η τελευταία απόπειρα υπέρβασης και σταθεροποίησης σε επίπεδα πάνω από τις 900 μονάδες, εξελίσσεται σήμερα, 4 Ιανουαρίου 2022.

 

Η σημερινή εξέλιξη, εάν διατηρηθεί και κατά τις επόμενες μέρες, θα διαχωρίσει την κίνηση του Γενικού Δείκτη, σε σχέση με τον Κινητό Μέσο Όρο του, 200 ημερών.

Κατά το τελευταίο διάστημα, όπως είχαμε προβλέψει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταγράφονται συνεχείς ανοδικές και πτωτικές διασπάσεις μεταξύ του Γενικού Δείκτη και της καμπύλης του ΚΜΟ-200. Ήδη, μέσα στο μήνα Δεκέμβριο, υπάρξαν 5 πτωτικές και 5 ανοδικές διασπάσεις.

Το “πρόβλημα” αυτό, γνωστό στα συστήματα που ακολουθούν την τάση (“τασικά” συστήματα) σε περιόδους “πλάγιας” κίνησης ενός δείκτη (χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση), το ξεπεράσαμε, με επιτυχία, με τη 2η τροποποίηση των κανόνων του “απόλυτου συστήματος” (πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι, σε μετρήσεις που κάναμε για το “απόλυτο σύστημα”, από το 1988, ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκαν 5 συνεχείς διασπάσεις, σε διάστημα ενός μηνός).

 

 

Όμως, η άνοδος της αγοράς, χθες και σήμερα, προκαλεί εξελίξεις, μάλλον ευχάριστες.

 

Δείτε τον πίνακα σημάτων πράξεων, του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” (εδώ).

 

Μετά τη χθεσινή άνοδο του Γενικού Δείκτη στις 898,84 μονάδες, σημειώθηκαν τα εξής:

α) Διατήρηση, για δεύτερη συνεχή μέρα, το ΓΔ πάνω από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών.

β) “Είσοδο” στην αγορά της παραλλαγής του “Φίλτρου μίας μέρας”.

γ) “Είσοδο” στην αγορά της παραλλαγής “ΚΜΟ-200 με Υψηλό/Χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών”, αφού χθες σημειώθηκε και “υψηλό κλείσιμο 20 ημερών” (στις 898,84 μονάδες).

 

Σήμερα, εάν επιβεβαιωθεί η άνοδος της αγοράς (στις 4:15 μμ, ο δείκτης βρισκόταν στις 905,83 μονάδες), θα έχει σημειωθεί νέο Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών, ενώ θα υπάρξει “σήμα εισόδου” στην αγορά, της παραλλαγής του “φίλτρου δύο ημερών”.

 

Σε γενικές γραμμές, το 2022, ξεκίνησε ανοδικά, βοηθούμε από την συνέχιση της ανοδικής φάσης στις αγορές των ΗΠΑ και, κατ’ επέκταση και σε όλο το κόσμο.

 

Διατηρούμε την εκτίμησή μας ότι, αν επιτευχθούν, έστω και κατά προσέγγιση οι στόχοι της οικονομίας για το τρέχον έτος (ανάπτυξη μεταξύ 3,5% και 4,5%), ο Γενικός Δείκτης, δε μπορεί να παραμένει στα παρόντα επίπεδα, ακόμη και χωρίς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην “επενδυτική βαθμίδα” και συνεπώς, ακόμη και χωρίς την έλευση κεφαλαίων από μεγάλους διεθνείς επενδυτές. Ο ΓΔ θα συνεχίσει να ωθείται προς τα πάνω.

 

Τέλος, διατηρούμε την επιφύλαξη -και αυτό είναι το σοβαρότερο εμπόδιο σε μία μεγάλη άνοδο της αγοράς- για το χρόνο που η χώρα θα λάβει την αξιολόγηση της “επενδυτικής βαθμίδας”. Δεν θα γίνει το 2022, ενώ, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και το χρόνο των εκλογών, δίνουμε σοβαρές πιθανότητες να μην επιτευχθεί ούτε και κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2023. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι άσχημο για την ελληνική επενδυτική κοινότητα.

 

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά είναι θετική, θα παραμείνει θετική και, κατά τα φαινόμενα, οι επιδόσεις του 2022, θα είναι υψηλότερες αυτών του 2021.

Ο δικός μας στόχος, όπως εξηγήσαμε και στο χθεσινό δημοσίευμά μας (εδώ), είναι, αφ’ ενός μεν να συνεχίσουμε να μην κάνουμε λάθη στις εκτιμήσεις μας για την πορεία της αγοράς (κάτι που αναμφισβήτητα έχουμε πετύχει από την επανέκδοση του περιοδικού μας, το 2018), η διατήρηση του “σωστού συγχρονισμού” (timing) και, ειδικά για φέτος, η ακόμη πιο μεγάλη διαφοροποίηση της απόδοσης του χαρτοφυλακίου μας, σε σχέση με την απόδοση της ευρύτερης αγοράς και του Γενικού Δείκτη.

Ήδη, κατά τα πρώτα 2 έτη και 10 μήνες λειτουργίας του χαρτοφυλακίου (από 26/2/20219, μέχρι χθες 3/1/2022), η απόδοση του χαρτοφυλακίου μας είναι +72,36%, έναντι απόδοσης +30,88% του Γενικού Δείκτη.

 

Παράλληλα, ο “ποσοτικός” στόχος μας, είναι η διατήρηση της μέσης ετήσιας απόδοσής μας (σε σχέση με το ποσό της έναρξης του χαρτοφυλακίου στις 26/2/2019), μεταξύ του 20,0% και του 25,0%. Σε περίπτωση που ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται κάθε χρόνο, το ποσό του χαρτοφυλακίου, σε διάστημα 15ετίας, μπορεί να φτάσει σε πολύ σημαντικά ύψη (εδώ).

 

Δείτε την ανα έτος συγκριτική απόδοση των Χαρτοφυλακίων του eurocapital.gr (εδώ).

Δείτε την ανά μήνα συγκριτική απόδοση των Χαρτοφυλακίων του eurocapital.gr (εδώ).

Δείτε την καθημερινή συγκριτική απόδοση των Χαρτοφυλακίων του eurocapital.gr (εδώ).

 

Γιάννης Σιάτρας