Η “επενδυτική βαθμίδα” θα αργήσει. Και ουδείς γνωρίζει πόσο.

10 Ιανουαρίου 2022, 12:50 | Χ&Α - 236

Η “επενδυτική βαθμίδα” θα αργήσει. Και ουδείς γνωρίζει πόσο.

ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η “επενδυτική βαθμίδα” θα αργήσει. Και ουδείς γνωρίζει πόσο.

 

 

 

 

Η δυναμική που είχε λάβει η ελληνική οικονομία μετά το 2017, έδειχνε ότι, τα ελληνικά ομόλογα θα ξέφευγαν γρήγορα από την κατηγορία των “κερδοσκοπικών επενδύσεων” (speculative investment) και ότι θα μπορούσαν να ανακτήσουν την “επενδυτική βαθμίδα”, ίσως και εντός του 2021. Τουλάχιστον αυτό ήταν το “σενάριο” το οποίο κυριαρχούσε παλαιότερα στον ελληνικό και το διεθνή οικονομικό Τύπο, αλλά και στις μελέτες των επενδυτικών οίκων.

 

Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Από το φθινόπωρο του 2019, η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, ανά οίκο αξιολόγησης, έχει μειώσει ταχύτητα:

α)  S&P: από το ΒΒ- του Οκτωβρίου 2019, η αξιολόγηση έχει ανέβει μόλις μία βαθμίδα, σε ΒΒ (Απρίλιος 2021) - Απέχει 2 βαθμίδες από την “επενδυτική βαθμίδα”.

β) Moody’s: από το Β1 του Μαρτίου 2019, η αξιολόγηση ανέβηκε μόλις κατά μία βαθμίδα, σε Ba3 (Νοέμβριος 2020)  - Απέχει 3 βαθμίδες από την “επενδυτική βαθμίδα”.

γ) Fitch: από το ΒΒ- του Αυγούστου 2018, ανέβηκε στο ΒΒ τον Ιανουάριο 2020.  - Απέχει 2 βαθμίδες από την “επενδυτική βαθμίδα”.

δ) DBRS: από το BB(low) του Μαΐου 2019, ανέβηκε μία μόλις βαθμίδα, στο ΒΒ, το Σεπτέμβριο του 2021.  - Απέχει 2 βαθμίδες από την “επενδυτική βαθμίδα”.

 

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

Δείτε το εύρος των βαθμίδων αξιολόγησης κάθε οίκου και τη θέση της Ελλάδας, σ' αυτά.

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

Δείτε την εξέλιξη της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από τους τέσσερις βασικούς διεθνείς οίκους, από τη δημιουργία της Ευρωζώνης, έως και σήμερα.

 

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

Οι ημερομηνίες των αξιολογήσεων κατά το 2022, είναι:

14/1/2022: Fitch Ratings
18/3/2022
: Moody's
18/3/2022
: DBRS
22/4/2022
: Standard & Poor's
8/7/2022
: Fitch Ratings
16/9/2022
: Moody's
16/9/2022
: DBRS
7/10/2022
: Fitch Ratings
21/10/2022:
Standard & Poor's

 

 

Θα μπορέσει, η χώρα, να καλύψει εντός του 2022, έστω και σε έναν οίκο αξιολόγησης, το χάσμα των 2 βαθμίδων που τη χωρίζει από το να χαρακτηρίζονται τα ομόλογά της, ως “επενδύσιμα”;

Σήμερα, η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι.

 

Οι λόγοι για την αδυναμία αυτή, είναι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί.

Ως αντικειμενικούς λόγους, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά τα προσεχή χρόνια, αλλά και την αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη του δημοσίου χρέους. Βεβαίως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μειώθηκε σημαντικά, όμως ουδείς μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα, για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν αυτές οι ευνοϊκές επιτοκιακές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, πάλι λόγω της πανδημίας, η δημοσιονομική πολιτική “χαλάρωσε”, τα ελλείμματα αυξήθηκαν και το χρέος εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα.

Ως “υποκειμενικούς” λόγους, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και το γεγονός ότι, η χώρα, εισέρχεται πλέον σε εκλογική τροχιά, για την οποία ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει, αλλά και ποιό θα είναι το πολιτικό σκηνικό στο τέλος της. Δεν είναι τυχαίο ότι, η αγορά υποχώρησε σημαντικά, στα τέλη Νοεμβρίου, μετά την πρώτη εσωτερική εκλογή στο ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, ένας ακόμη -σοβαρός κατά την άποψή μας- υποκειμενικός λόγος που οι οίκοι αξιολόγησης είναι και θα παραμείνουν επιφυλακτικοί απέναντι στη χώρα μας, είναι τα …greek statistics, δηλαδή, τα ψευδή οικονομικά στοιχεία που, δημοσίευε η χώρα, κατά την περίοδο 2005-2009. Κάποιοι, θα θυμούνται ότι, την περίοδο μετά την αποκάλυψη της απάτης (2010), οι οίκοι αξιολόγησης κατηγορήθηκαν για την αξιολόγηση που, επί χρόνια, έδιναν στη χώρα, γεγονός που οδήγησε επενδυτές απ’ όλο το κόσμο, σε σημαντικές ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα. Οι οίκοι δεν ξεχνούν. Μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους με επαγγελματισμό και προσπαθούν να μένουν ανεπηρέαστοι από υποκειμενικές καταστάσεις, όμως, πάντα λαμβάνουν υπόψη τους -και οφείλουν να λαμβάνουν- το παρελθόν μιας χώρας.


Θα μπορούσε όμως να αξιολογηθεί η χώρα, στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, κατά το 2023; Μπορεί να αξιολογηθεί. Όμως, μπορεί και όχι. Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι η οικονομία θα επιβεβαιώσει τις θετικές προβλέψεις που διατυπώνονται, η απάντηση στο ζήτημα της επενδυτικής αξιολόγησης, θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις. Οι οίκοι αξιολόγησης είναι -κατά παράδοση- επιφυλακτικοί, απέναντι στα κράτη που εμφανίζουν χαμηλό βαθμό θεσμικής λειτουργίας. Και η Ελλάδα, δυστυχώς, ανήκει σ’ αυτή τη κατηγορία κρατών.