Ποιες μεγάλες επενδύσεις στα ακίνητα παίρνουν μπροστά το 2022

05 Ιανουαρίου 2022, 10:24 | Αγορά Ακινήτων

Σημαντικές επενδύσεις δρομολογούνται φέτος στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς εκτός από τα έργα που σχεδιάζουν ιδιώτες, η λίστα των νέων projects περιλαμβάνει και μεγάλες παρεμβάσεις και αναπλάσεις που προέρχονται από το κράτος. Ποια είναι όμως, τα μεγαλύτερα έργα που εάν δεν ξεκινήσουν να υλοποιούνται, εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε προχωρημένο στάδιο, από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων το 2022;

Ένα από τα μεγαλύτερα κτιριακά ΣΔΙΤ, ύψους 250 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων, περιλαμβάνει τους χώρους διοίκησης και ελεύθερων χώρων-αστικού πρασίνου με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης» στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης - Υμηττού.

Ύστερα από την ένταξη του έργου στο καθεστώς του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, η έκταση των 157 στρεμμάτων του δημόσιου περίκλειστου ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ, θα απελευθερωθεί, ώστε το ελληνικό δημόσιο να διενεργήσει διαγωνισμό για την επιλογή της τεχνικής εταιρείας που θα υλοποιήσει το project. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την επιλογή αναδόχου μέσα στο 2023.

Ένα ακόμη μεγάλο ΣΔΙΤ κτιρίων αφορά το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών όπου θα μετεγκατασταθούν οι φυλακές Κορυδαλλού, όπως και τις νέες εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών.

Οι νέες εγκαταστάσεις (φυλακές Κορυδαλλού, και η Διεύθυνση Μεταγωγών), σε ορίζοντα πέντε χρόνων, θα στεγαστούν στο «Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», έκτασης 103 στρεμμάτων, στον Ασπρόπυργο, βάσει του χρονοδιαγράμματος. Ο προϋπολογισμός του project δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, καθώς αυτό βρίσκεται ακόμη στη φάση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στην κατηγορία των ΣΔΙΤ ανήκουν και οι φοιτητικές κατοικίες. Το μεγαλύτερο τέτοιου είδους έργο ύψους 255 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στη φάση του διαγωνισμού, περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνολικά 3.000 φοιτητικών κατοικιών στην Κρήτη (2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο).

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Θράκης «τρέχει» έργο 105 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και διαχείριση για περίοδο 30 ετών, κτιρίων φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών και χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ενός ερευνητικού κέντρου αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη. Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υλοποιεί έργο ΣΔΙΤ ύψους 116 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την αξιοποίηση του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου. Όπως και την κατασκευή στη Λαμία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών.

Ιδιωτικά έργα

Στα μεγάλα ιδιωτικά έργα, ανήκει η ανακατασκευή το πρώην εμπορικού συγκροτήματος Μινιόν, με το κτίριο να περιέρχεται στην κυριότητα της Dimand έναντι 25 εκατ. ευρώ. Tο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και το κτίριο θα έχει μικτή χρήση, καθώς θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα και χώρους φιλοξενίας.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Δημήτρη Ανδριόπουλου έχει ρόλο project manager και στην επένδυση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, της Grivalia Hospitality που έχει ως αντικείμενο την ανάπλαση της έκτασης 272 στρεμμάτων Αστέρια Γλυφάδας. Το συγκρότημα, που βρίσκεται σε έκταση 272 στρεμμάτων και διαθέτει δομήσιμη επιφάνεια 21 χιλ. τ.μ., διαιρείται σε δύο τμήματα.

Στο πεντάστερο ξενοδοχείο και την οικιστική ζώνη και τις πολυτελείς κατοικίες και στο τμήμα που αφορά συνοδές υποδομές, εστιατόρια και χώρους αναψυχής. Το πρώτο τμήμα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2022, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει η υλοποίηση υποδομών και η ανακατασκευή ορισμένων εστιατορίων να έχει ολοκληρωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Δεν αποκλείεται να μπουν μπουλντόζες μέσα στο 2022, στο ακίνητο στην οδό Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Μαρούσι, που φιλοξενούσε μέχρι το 2009 την έδρα της ιστορικής εταιρείας Kodak. Για το ακίνητο, που εκποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, τη μεγαλύτερη προσφορά, ύψους 28,5 εκατ. ευρώ, κατέθεσε η κοινοπραξία της Brook Lane και της Noval του ομίλου Στασινόπουλου. Το ακίνητο θα μετατραπεί σε σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο και θα διαθέτει και χώρους καταστημάτων.

Το 2022 θα πυκνώσουν οι εξελίξεις και για την επένδυση ύψους 160 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κέντρο logistics σε έκταση 588 στρεμμάτων στην περιοχή του Θριασίου Ελευσίνας. Το έργο, για το οποίο εκκρεμεί η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη συνέχεια η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, θα υλοποιήσει η ΘΕΚ Α.Ε., η οποία έχει ως μετόχους την Goldair και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

 

Γιώργος Μίχας

Πηγή: liberal.gr