Brexit ή Covid; Ποιο είναι το σοβαρότερο «πλήγμα» για τη Βρετανία

07 Ιανουαρίου 2022, 09:50 | Διεθνής Οικονομία

Brexit ή Covid; Ποιο είναι το σοβαρότερο «πλήγμα» για τη Βρετανία

Στο επίκεντρο τόσο του κορωνοϊού όσο και του Brexit βρίσκεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson. Ο Βρετανός ηγέτης συνεχίζει το αφήγημα της ιστορικής αλλαγής ρότας της χώρας του τη στιγμή που οι συνεχόμενες κρίσεις της έλλειψης εργατικού δυναμικού, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της πανδημίας συνεχίζουν να πλήττουν την εικόνα της «Παγκόσμιας Βρετανίας».

Για τον Johnson, η πανδημία και το Brexit μεταμορφώνονται σε μία χίμαιρα η οποία απειλεί την κυβερνησή του.

Ένα χρόνο μετά την επίσημη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι κλήθηκαν σταματήσουν τη χρήση του όρου «Brexit». Τώρα, η ηγεσία του Johnson απειλείται από τους συντηρητικούς Brexiteers του ίδιου του του κόμματος οι οποίοι υποσκάπτουν την πρωθυπουργία του.

Παράλληλα, αρκετοί Βρετανοί φαίνεται να έχουν μετανιώσει την επιλογή τους. Σε πρόσφατο γκάλοπ της Deltapoll, μόλις το 10% των ψηφοφόρων υπέρ του Brexit πιστεύουν πως η έξοδος ήταν επιτυχημένη. Το 67% εξ αυτών ελπίζουν πως κάποια στιγμή το Brexit θα αποδώσει.

Η ΥΠΕΞ Liz Truss και κύριο φαβορί για τη μελλοντική ηγεσία του κόμματος, ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία της πως «η Βρετανία είναι η καλύτερη χώρα του κόσμου. Έφτασε η ώρα να γίνουμε περήφανοι για το ποιοί είμαστε και για το τί πιστεύουμε». Παρόμοια, υπέρ του Brexit, ήταν και η ομιλία της Υπουργού Εμπορίου της χώρας Penny Mordaunt στο αμερικανικό Carter Institute.

H κυβέρνηση των ΗΠΑ, όμως, έχει ήδη δώσει την απάντησή της στον Johnson. Ο Joe Biden υπενθύμισε στον Βρετανό πρωθυπουργό πως η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ έχει, πια, περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Η μετά-πανδημική Βρετανία θα κληθεί να απαντήσει σε αρκετά ερωτήματα. Ο Johnson, ο οποίος παραλίγο να πεθάνει από κορωνοϊό το 2020, πρόκειται να λογοδοτήσει για το πως μια τόσο ανεπτυγμένη χώρα είχε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων. Από την άλλη, η επιτυχημένη εμβολιαστική καμπάνια της χώρας «έσωσε» προς το παρόν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ευρύτερο βρετανικό πληθυσμό.

Παρά τα προβλήματα, η Βρετανία έχει -ακόμα- αρκετή διπλωματική δύναμη στη διεθνή σκηνή. Η πρόσφατη συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο αποτελεί σημείο υπερηφάνειας της συντηρητικής κυβέρνησης αν και προκάλεσε τρομακτικές διπλωματικές τριβές με τη Γαλλία.

Για τους Γάλλους διπλωμάτες, ο Johnson προσπαθεί, μέχρι τώρα ανεπιτυχώς, να βρει αποδιοπομπαίο τράγο για τις αποτυχίες της κυβέρνησής του, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο. Συνεχίζει να προσφέρει άρτο και θεάματα στους πολίτες, να τους κρατά σε καθεστώς μόνιμης ανησυχίας, τρόμου και μήνης έτσι ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για τα πολιτικά του ατοπήματα.

Στη Βρετανία δεν υπάρχει επιβολή μάσκας, ενώ οι πολιτικοί διστάζουν να επιβάλλουν νέα lockdowns, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Λόγω των λαθών του Johnson κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπάρχει, λοιπόν, μεγάλη πιθανότητα πως ο πάλαι ποτέ φαν των τσιτάτων και των λογίδριων δεν πρόκειται να παραμείνει στο θώκο της πρωθυπουργίας για πολύ, παρά την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Πρόσφατο παράδειγμα, η ανάγκη ψήφων από την αντιπολίτευση για τα νέα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας, όταν περίπου 100 βουλευτές του ίδιου του του κόμματος «επαναστάτησαν».

 

Πηγή: newmoney.gr