Ομολογιακές εκδόσεις: Ρεκόρ το 2021 με άντληση 1,42 δισ.

07 Ιανουαρίου 2022, 12:53 | Εισηγμένες Εταιρίες

Ομολογιακές εκδόσεις: Ρεκόρ το 2021 με άντληση 1,42 δισ.

Χρονιά-ρεκόρ αποτέλεσε το 2021 για τις ομολογιακές εκδόσεις των επιχειρήσεων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συνολικά πέρυσι, επτά επιχειρήσεις άντλησαν κεφάλαια ύψους 1,42 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, αφού ποτέ το σύντομο παρελθόν των ομολογιακών εκδόσεων μέσω του ΧΑ δεν είχαν σημειωθεί οι παραπάνω επιδόσεις.

Η αμέσως επόμενη πιο σημαντική χρονιά σε αριθμό εκδόσεων Κοινών Ομολογιακών Δανείων (ΚΟΔ) ήταν το 2017 με συνολικά πέντε εκδόσεις (ΟΠΑΠ, Sunlight, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και MLS), ενώ σε ότι αφορά το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων η πιο σημαντική χρονιά ήταν το 2020, όπου μέσω τριών ΚΟΔ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ΟΠΑΠ) αντλήθηκαν 1,02 δισ. ευρώ.

Οι ομολογιακές εκδόσεις μέσω διαπραγματεύσιμων τίτλων στο ΧΑ ξεκίνησαν το 2016 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 25 ομολογιακές εκδόσεις από τις οποίες αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 3,87 διs. ευρώ. Τον μεγαλύτερο αριθμό ΚΟΔ έχει εκδώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία σε τρεις διαδοχικές εκδόσεις έχει αντλήσει 920 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία έκδοση που έλαβε χώρα μέσω του ΧΑ είναι η τρίτη κατά σειρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν λίγες ημέρες και μέσω της οποίας κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ και με ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο.

  • Motor Oil: Η πρώτη έκδοση ΚΟΔ της χρονιάς ήταν εκείνη της MotorOil, η οποία κατάφερε να αντλήσει μέσω του ΧΑ κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η έκδοση έγινε «ανάρπαστη» με τη ζήτηση να διαμορφώνεται σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερκάλυψη πάνω από πέντε φορές. Οι όροι δε της έκδοσης ήταν ιδιαιτέρως ελκυστικοί, αφού τόσο το επιτόκιο όσο και η συνολική απόδοση των ομολογιών διαμορφώθηκε κάτω από 2%, και συγκεκριμένα στο 1,90%. Ήταν η καλύτερη, από πλευράς επιτοκίου έκδοση της περασμένης χρονιάς.
  • Costamare: Η επιτυχής έκδοση της MotorOil, δεν άργησε να βρει μιμητές. Δύο μήνες αργότερα προχωρά στη έκδοση ΚΟΔ η Costamare Participations, θυγατρική εταιρεία της CostamareInc. που ελέγχεται από τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου. Η εταιρεία αναζήτησε 100 εκατ. ευρώ και η ζήτηση για τις ομολογίες της οδήγησε σε υπερκάλυψη πάνω από έξι φορές. Η έκδοση αυτή έχει ειδικό ενδιαφέρον. Είναι η έκδοση με την μεγαλύτερη υπερκάλυψη φέτος και ταυτόχρονα είναι η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία που αναζητά κεφάλαια στην ελληνική κεφαλαιαγορά, παρά το γεγονός ότι μετοχές της διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).
  • Prodea: H εταιρεία πραγματοποίησε το περασμένο καλοκαίρι, μια από τις πιο μεγάλες εφετινές εκδόσεις ΚΟΔ, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Πέτυχε δε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους έκδοσης, αφού τόσο το επιτόκιο, όσο και η απόδοση του δανείου διαμορφώθηκε σε 2,3%. Συνολικά 7.851 επενδυτές ζήτησαν ομολογίες της εταιρείας.
  • CPLP Shipping: Είναι η δεύτερη ναυτιλιακή εταιρεία που αντλεί φέτος κεφάλαια από το ΧΑ μέσω ΚΟΔ. Η εταιρεία αναζήτησε και τελικά άντλησε 150 εκατ. ευρώ με στόχο να χρηματοδοτήσει την εξαγορά τριών ναυτιλιακών επιχειρήσεων διαχείρισης LNG Carriers, ενδυναμώνοντας τη θέση της στη συγκεκριμένη αγορά. Η έκδοση ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη αφού συγκέντρωσε προσφορές ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν υπερ-πενταπλάσια της προσφοράς. Τόσο η έκδοση της CPLP, όσο κι εκείνη της Costamare, εκτιμάται ότι ανοίγουν το δρόμο σε περισσότερες ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οι δραστηριότητες των οποίων εκτείνονται ανά τον πλανήτη, να αναζητήσουν φθηνά κεφάλαια στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
  • ElvalHalcor: Τον Νοέμβριο ακολούθησε η έκδοση της ElvalHalcor η οποία προχώρησε στην έκδοση κοινών ομολογιών ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία επιδιώκει με τα κεφάλαια που άντλησε τη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, την ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης και την αγορά ακινήτων που θα επεκτείνουν την παραγωγική της δραστηριότητα.
  • Noval: Την σκυτάλη στη συνέχεια έλαβε η εταιρεία ακινήτων του ομίλου Viohalco, Noval. Η εταιρεία άντλησε 120 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,65% και τα κεφάλαια θα αξιοποιεί στην απόκτηση νέων ακινήτων.
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τέλος, στη εκπνοή του έτους, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε τηντρίτη κατά σειρά ομολογιακή έκδοση, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το ειδικό ενδιαφέρον εδώ έχει να κάνει με το ότι η 7ετής αυτή έκδοση , είναι η πρώτη που γίνεται στη χώρα με ρήτρα αειφορίας. Η εταιρεία, εφόσον δεν επιτυγχάνει τους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ετησίως, θα «τιμωρείται» μέσω αύξηση της απόδοσης των ομολογιών της κατά 20 μονάδες βάσης.

Ο λόγος που πύκνωσαν φέτος οι εκδόσεις ΚΟΔ έχει να κάνει αφενός μεν με την υψηλή ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά και η οποίααποτυπώνεται  στην αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες και  αφετέρου δε  με την εμπιστοσύνη που αρχίζει να εμπεδώνεται στην αγορά για τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις βρήκαν ένα φθηνό τρόπο χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων, αλλά και οι επενδυτές πετυχαίνουν μια καλύτερη απόδοση των κεφαλαίων τους που σε άλλη περίπτωση θα λίμναζαν με μηδενικά επιτόκια στις τράπεζές.

Το μέσο επιτόκιο δανεισμού (και η μέση απόδοσή) των εκδόσεων ΚΟΔ φέτος έχει διαμορφωθεί, μετά και την τελευταία έκδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο 2,38%, έναντι 2,75% που ήταν το 2020 και 3,48% που ήταν στο 2019.

Βαγγέλης Μανδραβέλης

 

Πηγή:powergame.gr