Ο Ερντογάν κάνει πίσω στο σχέδιο για αποζημιώσεις σε ομόλογα

07 Ιανουαρίου 2022, 15:09 | Διεθνής Οικονομία

Ο Ερντογάν κάνει πίσω στο σχέδιο για αποζημιώσεις σε ομόλογα

Η Τουρκία εγκαταλείπει το σχέδιό της να χρησιμοποιήσει ομόλογα - αντί μετρητών- για να καλύψεις τις πιθανές ζημίες των τραπεζών από το κρατικό σχέδιο στήριξης της λίρας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου που είχε ανακοινωθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το υπουργείο Οικονομικών σκόπευε να εκδώσει ειδικά ομόλογα με τα οποία θα πλήρωνε τις τράπεζες εάν έχαναν χρήματα από το σχέδιο προστασίας καταθέσεων σε λίρα. Εάν το σχέδιο αυτό εφαρμοζόταν οι τράπεζες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να αποζημιώνουν με ομόλογα αντί για μετρητά τους κατόχους των καταθέσεων σε περίπτωση υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Η προοπτική αυτή είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του AKP, Τσεμάλ Οζτούρκ, η σχετική πρόβλεψη αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο, που συζητείται αυτές τις ημέρες στην Επιτροπή Σχεδιαμού και Προϋπολογισμού της Βουλής. Μιλώντας στο Bloomberg ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται το κράτος να εκδώσει ομόλογα για την κάλυψη των ζημιών και στόχος είναι να «απομακρύνει την όποια αβεβαιότητα» σχετικά με τη μορφή της πληρωμής τραπεζών και καταθετών.

Να θυμίσουμε ότι στον αποήχο του σχεδίου του Ερντογάν για την προστασία των καταθέσεων σε λίρες ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από το 36%, την ώρα που ο επίσημος στόχος της κεντρικής τράπεζας ήταν 5%.

 

Πηγή: naftemporiki.gr