Ο Nayib Bukele και η υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος από το Ελ Σαλβαντόρ

07 Ιανουαρίου 2022, 15:16 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Ο Nayib Bukele και η υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος από το Ελ Σαλβαντόρ

Πριν από τον Ιούνιο του 2021, οι ειδήσεις σχετικά με τον Nayib Bukele, τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, δεν ήταν τόσο συχνές. Οι αναφορές για τον κ. Bukele, συνήθως είχαν να κάνουν με θέματα διαφθοράς, ή για τη δικτατορική συμπεριφορά του, στη διακυβέρνηση της χώρας του.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Bitcoin 2021 στο Μαϊάμι, ο κ. Bukele κέρδισε τη διεθνή προσοχή ανακοινώνοντας ότι σχεδίαζε να υιοθετήσει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα της χώρας του. Μέσα σε μια εβδομάδα, το νομοθετικό σώμα της χώρας -που ελέγχει ο κ. Bukele- ψήφισε το “Νόμο του Bitcoin”, υποχρεώνοντας όλες τις επιχειρήσεις να αποδέχονται το “κρυπτονόμισμα” ως νόμιμο τρόπο πληρωμής, παράλληλα με το δολάριο ΗΠΑ.

Ο κ. Bukele, είναι τακτικότατος χρήστης του Twitter, απ’ όπου ενημερώνει για τις συναλλαγές του (για λογαριασμό του κρατικού ταμείου της χώρας του) στην αγορά του Bitcoin. Από το Twitter ανακοίνωσε και την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας από τα ηφαίστεια της χώρας για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Σε τοπικό επίπεδο, η αντίθεση στον νόμο περί Bitcoin ήταν μικρή -άλλωστε η αντίθεση στον Πρόεδρο είναι επικίνδυνη στο Ελ Σαλβαντόρ- και εκδηλώθηκε με τη μορφή δημόσιων δηλώσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς και με χαμηλής έντασης διαμαρτυρίες από ομάδες συνταξιούχων, βετεράνων και εργαζομένων, που πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα, για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αστάθεια του κρυπτονομίσματος, το οποίο  θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τα εισοδήματά τους.

Ξένοι παράγοντες και αξιωματούχοι εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με τα σχέδια του κ. Bukele. Τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ παρότρυναν το Ελ Σαλβαδόρ να ερευνήσει κατά πόσο το Bitcoin ήταν «καλά ρυθμισμένο», «διαφανές» και μη-επιρρεπές σε κακοήθεις παράγοντες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε τη δική του προειδοποίηση τον Ιούλιο, λέγοντας ότι οι συνέπειες μιας χώρας που υιοθετεί το Bitcoin ως εθνικό νόμισμα «μπορεί να είναι τρομερές».

Παράλληλα, ο κ. Bukele προώθησε τις προσπάθειες για την κατασκευή της υποδομής που είναι απαραίτητη για τους εμπόρους και τους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ, για τη χρήση του Bitcoin. Στη χώρα, έχει ήδη δημιουργηθεί η Bitcoin Beach, μια περιοχή στο χωριό El Zonte, όπου όλοι μπορούν να χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα για να πληρώσουν οτιδήποτε, από λογαριασμούς κοινής ωφέλειας μέχρι tacos. Επίσης, έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες ΑΤΜ Chivo, επιτρέποντας στους κατοίκους του Ελ Σαλβαδόρ να κάνουν ανάληψη μετρητών 24 ώρες την ημέρα χωρίς να πληρώνουν προμήθειες για τα κρυπτονομίσματα τους.

Ωστόσο, μια ανακοίνωση που πιθανότατα θα ξεχωρίσει ως το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια του κ. Bukele κατά το 2021, ήταν η δημιουργία του Bitcoin City, του οποίου, η αρχική χρηματοδότηση, αναμένεται να προέλθει από το ομόλογο σε Bitcoin που θα εκδώσει η χώρα. Το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Bitfinex και Blockstream έχουν ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζουν να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία, μέσα από την οποία, ο κ. Bukele, υπόσχεται μηδενικούς φόρους κεφαλαιακών κερδών, εισοδήματος, περιουσίας ή μισθοδοσίας.

Βέβαια, όλα αυτά εξακολουθούν να είναι σχέδια και υποσχέσεις. Τα μέχρι στιγμής γεγονότα είναι ότι, η αστυνομία καταπνίγει κάθε αντίδραση για την υιοθέτηση του Bitcoin. Τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από αρκετές διαμαρτυρίες κατά των πολιτικών του κ. Bukele, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις, ισχυριζόμενη ότι οι ενέργειές της αποσκοπούσαν στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού- ωστόσο, εξακολουθεί να επιτρέπει την πραγματοποίηση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στα τέλη του 2021, ήταν ακόμα ασαφές εάν ο μέσος πολίτης του Ελ Σαλβαδόρ ωφελήθηκε από την υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμής. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι, οι αγορές που πραγματοποιεί ο κ. Bukele, στις συναλλαγές του στην αγορά του κρυπτονομίσματος, είναι, με βάση τις σημερινές τιμές, ζημιογόνες -βέβαια, ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι, το Bitcoin θα φτάσει στα 100.000 δολάρια, μέσα στο 2022. Όπως επίσης είναι σαφές ότι, το Ελ Σαλβαντόρ, παραμένει μία από τις πιο φτωχές χώρες της περιοχής και του κόσμου.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καρατζάς

Με στοιχεία από το cointelegraph.com (εδώ)