Η νέα ελεγκτική υπερ-διεύθυνση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

07 Ιανουαρίου 2022, 17:03 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Το πράσινο φως από τους θεσμούς έχει λάβει το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους φορείς μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το υπ. Οικονομικών θα προχωρήσει στη ψήφισή του από τη Βουλή.

Με το σχέδιο νόμου προσαρμόζεται η εσωτερική λειτουργία της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα πρότυπα των ευρωπαϊκών επιτροπών κεφαλαιαγορών, με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας, ύστερα από την υπόθεση της Folli Follie.

Βασική αλλαγή αποτελεί η σύσταση Διεύθυνσης Αξιολογήσεων, εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των υποθέσεων, που χειρίζονται οι διευθύνσεις ή οι μονάδες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όταν έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά. Αντίστοιχα, υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αξιολογήσεων και οι υποθέσεις για τις οποίες έχει ξεκινήσει διαδικασία ανάκλησης άδειας λειτουργίας εποπτευόμενων φορέων, κατά τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Διεύθυνση Αξιολογήσεων διερευνά τα αποτελέσματα και τα πορίσματα των εισηγήσεων ελέγχου και έναρξης διαδικασίας επιβολής κυρώσεων που της υποβάλλονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις, για τη διαπίστωση παραβάσεων της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς και εισηγείται σχετικά στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Διεύθυνση Αξιολογήσεων εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την επιβολή κυρώσεων ή διοικητικών μέτρων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, η Διεύθυνση υποβάλλει εισήγηση περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης, λόγω μη στοιχειοθέτησης παράβασης. Αντίστοιχες είναι οι διαδικασίες για τις περιπτώσεις ανάκλησης αδείας εποπτευόμενου φορέα, αφού ο τελευταίος ενημερωθεί σχετικά με την έναρξη του ελέγχου και κληθεί σε ακρόαση.

Επίσης, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εξεταζόμενης υπόθεσης, η Διεύθυνση Αξιολογήσεων μπορεί να ζητά από την εκάστοτε αρμόδια διεύθυνση πρόσθετα στοιχεία ή πληροφορίες ή και περαιτέρω έλεγχο της υπόθεσης.

Τριετές στρατηγικό σχέδιο και στοχοθεσία

Μία ακόμα καινοτομία είναι η κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου, με το οποίο καθορίζονται η μακροπρόθεσμη στρατηγική κατεύθυνση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι στρατηγικοί στόχοι της, η αποστολή και οι βασικές αξίες της. Το Στρατηγικό Σχέδιο συντάσσεται σε πενταετή βάση και μπορεί να αναθεωρείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να το δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο  θα καταρτίζει το Ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο με  τα προγράμματα δράσης και τα επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Με το Ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο γίνεται επιμερισμός των στρατηγικών στόχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ετήσιους στόχους, δράσεις και έργα, περιγράφονται τα ορόσημα και οι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας και αναλύεται ο τρόπος, με τον οποίο το Στρατηγικό Σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή, κατά τη διάρκεια του έτους. Με το Ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο καθορίζονται, επίσης, οι ποιοτικοί ή ποσοτικοί στόχοι των υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και οι υποχρεώσεις, οι δράσεις και τα έργα προς υλοποίηση, σε συμφωνία με το Στρατηγικό Σχέδιο. Tο Ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο δημοσιεύεται μέσω του διαδικτυακού τόπου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο νέος Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας, το Στρατηγικό Σχέδιο και το Ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να υποβληθούν με τη μορφή προεδρικού διατάγματος στον υπ. Οικονομικών εντός 12 μηνών από τη ψήφιση του νέου νόμου.

Λεωνίδας Στεργίου

 

Πηγή:capital.gr