Η “παράδοση” των προβλέψεων

10 Ιανουαρίου 2022, 14:00 | Χ&Α - 236

Η “παράδοση” των προβλέψεων

Για μία ακόμη χρονιά, θα αποφύγουμε να συμμετάσχουμε στη διαδικασία των “προβλέψεων”, μία διαδικασία που, για τα περισσότερα οικονομικά και χρηματιστηριακά έντυπα, θεωρείται κάτι σαν “υποχρέωση” στην παρούσα περίοδο. Η εμπειρία μας λέει ότι, ενώ οι προβλέψεις διατυπώνονται εύκολα, τελικά πετυχαίνουν πολύ δύσκολα. Ιδίως αυτές που αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό εύρος.

Καθώς διανύουμε τον 32ο χρόνο της χρηματιστηριακής μας διαδρομής, αντιλαμβανόμαστε -και κάθε χρόνο που περνά το αντιλαμβανόμαστε όλο και πιο καθαρά- ότι, οι συνθήκες στις κοινωνίες, στις οικονομίες και τις αγορές, αλλάζουν πολύ γρήγορα για να μπορεί ένας -έστω καλός- αναλυτής, να πετύχει το χρονικό συγχρονισμό (timing) που είναι πάντα ένα απαραίτητο συστατικό μιας πρόβλεψης.

Από την πλευρά μας, προτιμούμε να ερευνούμε τις τάσεις. Όχι τις τάσεις των μετοχών -αυτές προκύπτουν δευτερογενώς- αλλά τις τάσεις στις κοινωνίες, στις οικονομίες και την επιστήμη. Έτσι μπορούμε να επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε το περιβάλλον των επομένων ετών στις οικονομίες και τις αγορές. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε διαρκώς και προσπαθούμε να εκπαιδεύουμε τους αναγνώστες μας, να μη βασίζονται τόσο στις προβλέψεις -απλά να τις γνωρίζουν- αλλά για το τί θα πρέπει να κάνουν και με ποιό τρόπο θα το κάνουν, όταν οι συνθήκες στις αγορές αλλάζουν. Με γνώμονα -πάντα- την ασφάλεια του κεφαλαίου τους και της ψυχολογικής τους κατάστασης. Και, μέχρι στιγμής, εκτιμούμε ότι το πετυχαίνουμε αρκετά καλά.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ