Τζιρακιάν: Εμφαση στη μείωση του ενεργειακού κόστους

10 Ιανουαρίου 2022, 09:54 | Εισηγμένες Εταιρίες

Τζιρακιάν: Εμφαση στη μείωση του ενεργειακού κόστους

Παρά την αδυναμία που σημείωσε η ζήτηση στην εγχώρια αγορά κατά τον τελευταίο 1,5 μήνα της χρονιάς, το 2021 έκλεισε για τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν με διψήφιο ποσοστό αύξησης στους όγκους των πωλήσεων, με εκτίναξη του κύκλου εργασιών και με απρόβλεπτα υψηλή κερδοφορία.

Στο εννεάμηνο του 2021 η εισηγμένη εμφάνισε άνοδο του κύκλου εργασιών της από τα 12,26 στα 22,38 εκατ. ευρώ και προ φόρων κερδών από τα 193 χιλ. στα 2,5 εκατ. ευρώ! Η απρόσμενα υψηλή κερδοφορία προήλθε τόσο από το μεγαλύτερο ύψος των πωλήσεων σε όγκο, όσο και από την εκτόξευση της διεθνούς τιμής του χάλυβα, καθώς πωλούνταν σε υψηλές τιμές αποθέματα που είχαν αποκτηθεί με σαφώς χαμηλότερο κόστος.

Κατά το τελευταίο τέταρτο του 2021 και ιδίως από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, η εγχώρια ζήτηση επηρεάστηκε αρνητικά τόσο από το όλο περιβάλλον αβεβαιότητας σχετικά με τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, όσο και από την αναβολή σειράς επενδύσεων από πελάτες των εταιρειών του κλάδου, εξ’ αιτίας της εκτόξευσης του κόστους που προκάλεσε η άνοδος της τιμής του μετάλλου.

Επιπρόσθετα, αφ’ ενός η τιμή του χάλυβα άρχισε ως ένα βαθμό να υποχωρεί (διατηρούμενη σε υψηλά επίπεδα), αφ’ ετέρου οι εταιρείες πωλούσαν πλέον αποθέματα που είχαν αποκτήσει σε ιστορικά υψηλό κόστος.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τζιρακιάν έκλεισε το 2021 με περίπου διπλάσιο ή και υπερδιπλάσιο κύκλο εργασιών σε σχέση με εκείνον του 2019 (14,5 εκατ. το 2019, 17,46 εκατ. το 2020) χωρίς ωστόσο να μπορούν να εκτιμήσουν το εάν κατά πόσο κερδοφόρο ήταν το τελευταίο τρίμηνο σε προ φόρων επίπεδο για την εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εισηγμένη έκλεισε τη χρονιά με μια απρόβλεπτα υψηλή κερδοφορία και με πολύ αυξημένα ίδια κεφάλαια, τα οποία ενισχύθηκαν τόσο από το καθαρό αποτέλεσμα της οικονομικής χρήσης, όσο και από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιήθηκε το περυσινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το 2022 προβλέπεται να εξελιχθεί για τον κλάδο ως μια χρονιά με υψηλότερο όγκο εργασιών, αλλά χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Η επανάληψη των τόσο υψηλών περυσινών κερδών φαίνεται να αποτελεί δύσκολο στοίχημα, από την άλλη πλευρά ωστόσο πιθανολογείται βάσιμα ότι φέτος θα έχουμε την υλοποίηση τόσο κάποιων περυσινών projects που είχαν αναβληθεί, όσο και οφέλη που θα προκύψουν από τις αυξημένες εργασίες στα μέτωπα των κατασκευών, της οικοδομής και των επενδύσεων γενικότερα.

Γενικότερα, η Τζιρακιάν -όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου- αναμένεται να ευνοηθούν κατά τα επόμενα χρόνια από την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων, όσο και από την επίδραση που έχει στην οικονομία η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το περιθώριο κέρδους της φετινής χρονιάς θα επηρεαστεί και από την πορεία του χάλυβα στις διεθνείς αγορές, με άλλους αναλυτές να εκτιμούν ότι η τρέχουσα πλαγιοκαθοδική κίνηση του μετάλλου θα συνεχιστεί και άλλους να πιστεύουν ότι η τιμή του χάλυβα πολύ πιθανόν να ανακάμψει εκ νέου, στο βαθμό που θα μπορέσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να λύσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στο μέτωπο της εφοδιαστικής αλυσίδας και να αρχίζουν να εξυπηρετούν την μη εξυπηρετούμενη σημερινή ζήτηση.

Ενεργειακό κόστος

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη για τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν ήταν πέρυσι το ξεκίνημα των επενδυτικών ενεργειών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά την παραγωγική διαδικασία και τον περιορισμό του αποτυπώματος της εισηγμένης στο περιβάλλον.

Ήδη, οι κινήσεις αυτές που έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς (μείωση της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας ανά μονάδα προϊόντος), θα συνεχιστούν μέσα στο 2022 και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως και τα μέσα του 2023.

Στόχος της εταιρείας μέσα από την μείωση του παραγωγικού κόστους και την αύξηση του μεριδίου αγοράς της είναι να μπορεί να επιτυγχάνει αξιοσημείωτη κερδοφορία ακόμη και σε δυσμενείς περιόδους για τον κλάδο, με δεδομένο ότι δραστηριοποιείται σε μια εν γένει κυκλική δραστηριότητα.

Στέφανος Kοτζαμάνης

 

Πηγή:euro2day.gr