A-Quant: Ο υψηλός πληθωρισμός ανακατεύει την επενδυτική τράπουλα

10 Ιανουαρίου 2022, 09:53 | Διεθνείς Αγορές

A-Quant: Ο υψηλός πληθωρισμός ανακατεύει την επενδυτική τράπουλα

Πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις και ανακοινώσεις είδαμε την πρώτη εβδομάδα του 2022.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκαν τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη και η σημαντική είδηση που προέκυψε είναι πως η τράπεζα προτίθεται να κάνει τρεις αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο έτος, νωρίτερα από το αναμενόμενο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας για τον Δεκέμβριο με το αποτέλεσμα των 199 χιλιάδων θέσεων εργασίας να απογοητεύει αφού οι προσδοκίες των αγορών έκαναν λόγο για 400 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ο πληθωρισμός έφτασε στα ιστορικά υψηλά του 5%  τον Δεκέμβριο, δικαιολογώντας απόλυτα την απόφαση της Christine Lagarde πριν μερικές εβδομάδες για ταχεία απομείωση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη.

Η Πανδημία του κορωνοϊού και η μετάλλαξη Omicron είναι επίσης ένας παράγοντας που απασχολεί τις αγορές αυτό τον καιρό. Η εξάπλωση του στελέχους είναι ταχύτατη, οι βαριές νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα αλλά πολλοί αναλυτές ανησυχούν για την εύρυθμη λειτουργία των οικονομιών αφού πολλοί εργαζόμενοι ταυτόχρονα θα λείψουν από τις θέσεις εργασίας τους.

Οι Ευρωπαϊκές αγορές μετοχών είχαν σαφώς καλύτερη εικόνα από τις αντίστοιχες αμερικανικές οι οποίες υπέστησαν σημαντική διόρθωση.

Μετά την πρόθεση της Fed για αύξηση των επιτοκίων, παρατηρείται μεταφορά κεφαλαίων από growth μετοχές σε value μετοχές στις ΗΠΑ. Το δολάριο και το ευρώ παρέμειναν πρακτικά αμετάβλητα ενώ ενίσχυση παρουσίασε η στερλίνα.

Σημαντικές οι απώλειες για τον χρυσό, ισχυρά τα κέρδη για το πετρέλαιο και τέλος, το Bitcoin όπως και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα συνέχισαν την πτωτική πορεία των τελευταίων εβδομάδων. Αξίζει επίσης να τονίσουμε τη μεγάλη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το αμερικανικό δεκαετές άνοιξε την εβδομάδα στο 1.51% και έκλεισε στο 1.76%.

Η τρέχουσα εβδομάδα δεν έχει αντίστοιχη πληθώρα οικονομικών νέων και ανακοινώσεων αλλά σαφώς κυριαρχείται από την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για το Δεκέμβριο με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για το εξωπραγματικό 7.1%. Άλλες σημαντικές ανακοινώσεις είναι η ανεργία και η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός στην Κίνα και το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

SP500

Ισχυρά πτωτικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,667 μονάδες και απώλειες που προσέγγισαν το 2%. Η αγορά μετοχών πλήττεται από την σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed (το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης λήγει τον Μάρτιο) και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις περί αύξησης των επιτοκίων, τρεις φορές μέσα στο 2022. Επιπλέον, είδαμε μεγάλη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά την αντίδραση των αγορών μετά την απογοητευτική ανακοίνωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. Οι αγορές θεώρησαν πως η ανάγκη για σφιχτή νομισματική είναι πιο επιτακτική κι έτσι ο δείκτης την Παρασκευή υποχώρησε κι άλλο. Η Fed με την αύξηση των επιτοκίων που προανήγγειλε, έχει προκαλέσει μεταφορά κεφαλαίων από growth μετοχές σε value μετοχές. Αν η διόρθωση διευρυνθεί κάτω από τις 4,600 μονάδες, θα ενταθούν οι ανησυχίες πως δεν πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο αλλά πως ο SP500 θα μπορούσε να υποχωρήσει και κάτω από τις 4,500 μονάδες.

DAX40

Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,945 μονάδες, και κέρδη της τάξης του 0.70%. Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών απέδωσαν καλύτερα από τις αντίστοιχές αμερικάνικες μιας και ακόμη δε διαφαίνεται μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, όπως στις ΗΠΑ. Τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Γερμανία ήταν επίσης θετικά: οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0.6% το Νοέμβριο, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3.7% τον ίδιο μήνα ενώ η ανεργία τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο 5.2%. Ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 5.3% και αυτό αποτελεί φυσικά το μεγαλύτερο θέμα αυτήν την εποχή σε όλες τις οικονομίες. Ο δείκτης δεν έχει ακόμα κάνει την υπέρβαση πάνω από τις 16,000 μονάδες κι αν αυτό συμβεί, πολλοί θα κυνηγήσουν τα υψηλά όλων των εποχών, κοντά στις 16,300 μονάδες. Κάτω από τις 15,840 μονάδες ίσως δούμε εντονότερες διορθωτικές πιέσεις.

FTSE100

Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,431 μονάδες και κέρδη κοντά στο 1.30%. Η μετάλλαξη Omicron δε φαίνεται να πτοεί τους επενδυτές παρότι τα κρούσματα ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ, με πολλές φωνές επιστημόνων και στοιχεία να κάνουν λόγο για ήπια νόσηση και ταχεία αποκλιμάκωση μετά από μερικές εβδομάδες. Οι μόνες σημαντικές ανακοινώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την εβδομάδα, είναι την Παρασκευή: το ΑΕΠ, η βιομηχανική παραγωγή και το εμπορικό ισοζύγιο του Νοεμβρίου και έτσι οι ειδήσεις γύρω από τον COVID-19 θα επηρεάσουν μέχρι τότε περισσότερο την αγορά. Οι τιμές του δείκτη είναι ήδη σε υψηλά 2 ετών περίπου και πολλοί αγοραστές στοχεύουν στις 7,665 μονάδες.

Χρυσός

Ισχυρά διορθωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,796 και απώλειες πάνω από 1.80%. Η σφιχτή νομισματική πολιτική που ήδη ακολουθεί η Fed και πολλές ακόμη κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των επιτοκίων που αναμένονται, δεν ευνοούν τον χρυσό. Οι αποδόσεις των ομολόγων που αποτελούν το παραδοσιακό αντίπαλο δέος, είχαν την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλη άνοδο κι αυτό είναι άλλο ένα επιβαρυντικό στοιχείο. Κομβικής σημασίας αποτελεί η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη αφού τυχόν αποκλιμάκωσή του, θα απομακρύνει περισσότερους επενδυτές από λύσεις άμυνας στις πληθωριστικές πιέσεις, όπως ο χρυσός. Τα $1,752 είναι η σημαντικότερη στήριξη σε τυχόν συνέχιση της πτωτικής τάσης.

Πετρέλαιο

Έντονα ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $78.87, εμφανίζοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 4.50%. Όλη η εβδομάδα ήταν ανοδική για τις τιμές του πετρελαίου, με εξαίρεση την Παρασκευή. Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε νέα αύξηση της παραγωγής την περασμένη Τρίτη ενώ σταθερή παραμένει η ζήτηση παρ’ όλη την επέλαση της μετάλλαξης Omicron. Τα σημαντικά γεγονότα των ημερών όμως έχουν να κάνουν με το Καζακστάν που είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Οι εντάσεις που σημειώνονται στη χώρα έχουν πλήξει την παραγωγή και τη μεταφορά πετρελαίου. Επίσης παροδική μείωση της παραγωγής σημειώθηκε και στη Λιβύη λόγω συντήρησης των αγωγών. Αυτές οι εξελίξεις πάντως ίσως εκληφθούν από τις αγορές ως παροδικά προβλήματα και έτσι μπορεί να δούμε την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ να πιέζει τις τιμές του πετρελαίου. Επόμενες στηρίξεις, τα $77.40 και τα $74.25.

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας στο 1.1367 και κλείνοντας στο 1.1360. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν έντονα μέχρι την Παρασκευή αλλά η ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδυνάμωσε το δολάριο και έτσι ισοτιμία έκλεισε την εβδομάδα με πολύ μικρές απώλειες. Η απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές μέσα στο 2022 οπωσδήποτε αποτελεί ένα ενισχυτικό στοιχείο για το δολάριο αλλά και η ευρωζώνη πλήττεται από υψηλό πληθωρισμό χωρίς ωστόσο ακόμα να ακούγεται κάτι για αύξηση των επιτοκίων από την ECB. Ενισχυτικό στοιχείο για το δολάριο αποτελεί επίσης η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που έχουν αγγίξει τα υψηλά δύο ετών. Η περιοχή τιμών του 1.1180 συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο στόχο των πωλητών της ισοτιμίας αφού είναι μία ισχυρή στήριξη και χαμηλή τιμή 1.5 έτους περίπου. Πάνω από το 1.14, η ανοδική αντίδραση θα αποκτήσει περισσότερες πιθανότητες. Κομβικό σημείο για την εβδομάδα θα αποτελέσει η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, την προσεχή Τετάρτη.

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD (3η κατά σειρά), που άνοιξε στο 1.3521 και έκλεισε στο 1.3589. Η στερλίνα έχει ευνοηθεί τελευταία λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας αλλά και το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις από τη Fed, τα επιτόκια θα αυξηθούν και Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι οι δείκτες PMI που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς. Επίσης στη χώρα, παρότι τα κρούσματα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, οι βαριές νοσήσεις και οι θάνατοι παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και αυτό δίνει έναν επιπλέον τόνο αισιοδοξίας για την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Η τάση της ισοτιμίας είναι σαφώς ανοδική και υπάρχουν πολλοί αναλυτές που βλέπουν ακόμα και τιμές κοντά στο 1.40 αλλά σε τυχόν ενίσχυση του δολαρίου θα υπάρξει καθοδική στροφή η οποία θα ενισχυθεί περισσότερο κάτω από το 1.3490.

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY (5η κατά σειρά) που άνοιξε στο 115.05 και έκλεισε στο 115.54. Η ισοτιμία  ευνοήθηκε πάρα πολύ από τη μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αλλά η άνοδος ήταν μικρότερη του αναμενομένου για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον το συναίσθημα αποφυγής ρίσκου σε μεγάλη μερίδα των επενδυτών λόγω της μετάλλαξης Omicron, στρέφει κεφαλαία προς το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο του ιαπωνικού νομίσματος. Δεύτερον η ισοτιμία κινείται σε υψηλά επίπεδα πέντε περίπου ετών και είναι λογικό να κάνουν την εμφάνισή τους πωλητές. Η τάση είναι ισχυρά ανοδική εδώ και ένα χρόνο περίπου και είναι δύσκολο κάνεις να την κοντράρει αλλά σε αυτά τα τόσο υψηλά επίπεδα οι διορθώσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν. Αν υπάρξει πάντως καθαρή διάσπαση του 116 μπορεί να δούμε περαιτέρω άνοδο.

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

Ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για το EURJPY (3η κατά σειρά) που άνοιξε στο 130.75 και έκλεισε στο 131.26. Συνεχίστηκε η άνοδος για την ισοτιμία, με το ευρώ να έχει ισχυροποιηθεί μετά την απόφαση για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη και λήξη του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο και το γιεν να αποδυναμώνεται αφού ο χαμηλός πληθωρισμός (ανακοινώθηκε στο 0.8% το Νοέμβριο), επιτρέπει τη χαλαρή νομισματική πολιτική στην Ιαπωνία, τουλάχιστον για λίγο καιρό ακόμα. Η ισοτιμία έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το 130 και έχει ελπίδες να "παλέψει" για την αντίσταση κοντά στο 133.50.

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8395 και έκλεισε στο 0.8355. Η στερλίνα είναι ιδιαιτέρως ισχυρή αυτήν την περίοδο, μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και έτσι είδαμε πέντε στη σειρά πτωτικές εβδομάδες για την ισοτιμία που πλέον έχει πλησιάσει πολύ στην περιοχή τιμών του 0.8275 που αποτελεί χαμηλό 5.5 περίπου ετών. Μέχρι αυτά τα επίπεδα, η ισοτιμία είναι ικανή να φτάσει αν συνεχιστεί η παρούσα εικόνα άλλα κάπου εκεί, πολλοί επενδυτές θα θεωρήσουν ως ευκαιρία τις θέσεις αγοράς και ίσως προκύψουν ανοδικές αντιδράσεις.

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

Με σταθεροποιητικές τάσεις κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDCAD, το οποίο άνοιξε και έκλεισε κοντά στην περιοχή τιμών του 1.2630. Η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά αλλά από την Τετάρτη και μετά, η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, έφεραν την ισοτιμία κοντά στο άνοιγμα της εβδομάδας. Επίσης, ο Καναδάς είχε σαφέστατα καλύτερη εικόνα στην αγορά εργασίας τον Δεκέμβριο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 5.9% και τις νέες θέσεις εργασίας να υπερβαίνουν σε νούμερο τις προσδοκίες των αγορών. Η κρίσιμη στήριξη στο 1.26 θα κρίνει εν πολλοίς αν η διορθωτική κίνηση θα έχει συνέχεια αλλά αν το αμερικανικό νόμισμα ενισχυθεί (με βάση τη σφιχτή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ) τότε ίσως δούμε τιμές ακόμα και πάνω από το 1.28.

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

Ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9105 και το κλείσιμο στο 0.9183. Η ισοτιμία ενισχύθηκε περισσότερο απ’ ότι ενισχύθηκε το δολάριο, με τον πληθωρισμό στην Ελβετία να ανακοινώνεται στο 1.5% τον Δεκέμβριο, κάτω από τις εκτιμήσεις των αγορών. Η ανεργία υποχώρησε στο 2.4% ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5.8% και αυτά τα θετικά νέα για την οικονομία της Ελβετίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, έβαλαν ένα μικρό φρένο στην ανοδική πορεία που είχε το USDCHF. Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας όμως, η άνοδος έχει επανέλθει και ο πρώτος στόχος πολλών αγοραστών, είναι το 0.93.

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7255 και έκλεισε στο 0.7181. Η Fed σφίγγει τη νομισματική πολιτική και προαναγγέλλει άνοδο των επιτοκίων αλλά από την Τράπεζα της Αυστραλίας δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη θέση, με πολλές φωνές να κάνουν λόγο πως τα επιτόκια στην Αυστραλία δε θα αυξηθούν πριν το 2024. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αυστραλίας επίσης, η μετάλλαξη Omicron είναι σαφώς μια απειλή αλλά δε θα επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι δείκτες PMI που ανακοινώθηκαν πάνω από τις προσδοκίες, επιβεβαιώνουν πως η οικονομία της χώρας είναι σε αναπτυξιακή τροχιά. Παρ’ όλη την πτώση που είδαμε, η ισοτιμία επιχειρεί μια ανοδική αντίδραση από τις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία για να επιβεβαιωθεί, πρέπει να δούμε ανοδική διάσπαση πάνω από το 0.7280. Κάτω από το 0.7080 πάντως, μάλλον αυτή η αντίδραση θα λάβει παροδικό χαρακτήρα.

Bitcoin

Έντονα πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $41,876 και απώλειες που ξεπέρασαν το 11.50%. Οι αναταραχές στο Καζακστάν, με διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην παροχή ίντερνετ, έχουν μειώσει την εξόρυξη του Bitcoin, με το hash rate  να πέφτει κατά 15%. Επίσης η πρόθεση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια και να σφίξει τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει επιθετικά τον πληθωρισμό, αποτρέπει μερίδα επενδυτών να στραφεί στα κρυπτονομίσματα που πολλοί τα θεωρούν αντίβαρο στις πληθωριστικές πιέσεις. Ας μην ξεχνάμε πως και ο χρυσός που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, υπέστη επίσης σημαντικές απώλειες την εβδομάδα που μας πέρασε. Τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης είναι κοντά στα $39,500 γιατί κάτω από αυτά, όσο και να φαίνεται υπερβολικό, δεν υπάρχει εμφανές μαξιλάρι μέχρι τα $28,800.

H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

 

Πηγή:capital.gr