ΔΝΤ: Προειδοποιητικά «σήματα» για τη σύσφιξη της Fed

10 Ιανουαρίου 2022, 09:59 | Διεθνής Οικονομία

Προειδοποιητικό «σήμα» κυρίως για τις αναδυόμενες οικονομίες έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας τις να είναι προετοιμασμένες για τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Στην ανακοίνωσή του Ταμείου σήμερα Δευτέρα, υπογραμμίζεται ότι τυχόν ταχύτερες από το αναμενόμενο κινήσεις της Fed, θα μπορούσαν να κλονίσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να προκαλέσουν εκροές κεφαλαίων και υποτιμήσεις στα νομίσματα στις διεθνείς αγορές.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΔΝΤ εκτιμάει ότι η ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επεκταθεί, με τον πληθωρισμό πιθανόν να παρουσιάσει πτωτική τάση αργότερα στη διάρκεια του 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μια καλά προγραμματισμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ πιθανότατα θα έχει μικρό αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές, με την εξωτερική ζήτηση να αντισταθμίζει τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους της χρηματοδότησης.

Ωστόσο, ο ευρείας βάσης πληθωρισμός των μισθών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ή τα συνεχή προβλήματα στην προσφορά, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές περισσότερο από το αναμενόμενο και να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό. Συνθήκες που ενδεχομένως να φέρουν πιο γρήγορα τις αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές περιόδους οικονομικής αναταραχής», σημειώνει το ΔΝΤ, αναφέροντας τους κινδύνους που ενέχουν οι ταχύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, έχει δηλώσει ότι η πρώτη αύξηση θα μπορούσε να έρθει τον ερχόμενο Μάρτιο, αρκετά νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

«Οι ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να κλονίσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να πιέσουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να έρθουν με επιβράδυνση της ζήτησης και του εμπορίου στις ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσουν σε εκροές κεφαλαίων και υποτίμηση των νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές», τονίζουν ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ στην ανακοίνωση.

Οι αναδυόμενες αγορές με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, έκθεση σε ξένο συνάλλαγμα και χαμηλότερα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών είχαν ήδη δει μεγαλύτερες μεταβολές των νομισμάτων τους σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.

Σύμφωνα με το Ταμείο, οι αναδυόμενες αγορές με ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις ή τα ασθενέστερα ιδρύματα θα πρέπει να δράσουν γρήγορα, ενώ παράλληλα προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες να κοινοποιήσουν με σαφήνεια και συνέπεια τα σχέδιά τους για αυστηρότερη πολιτική. Συγχρόνως τονίζει ότι οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους σε ξένα νομίσματα θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τα ανοίγματά τους όπου είναι εφικτό.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν επίσης να ανακοινώσουν σχέδια για την ενίσχυση των δημοσιονομικών πόρων με σταδιακή αύξηση των φορολογικών εσόδων και αναθεωρήσεις στις συντάξεις και τις επιδοτήσεις ή άλλα μέτρα, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πηγή: moneyreview.gr