Η ώρα για το σπάσιμο των “φουσκών”;

10 Ιανουαρίου 2022, 13:20 | Χ&Α - 236

Οι “φούσκες” που δημιουργήθηκαν σε διάφορες χρηματοοικονομικές αγορές, κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας πάμφθηνου χρήματος και εξαιρετικά μεγάλης ρευστότητας, ήδη έχουν αρχίσει να σπάνε. Οι προειδοποιήσεις, από τις κεντρικές τράπεζες, για περιορισμό των μέτρων “ποσοτικής χαλάρωσης” και για έναρξη ενός κύκλου αύξησης επιτοκίων, οδηγούν τους επενδυτές να απορρίπτουν τα χρηματοοικονομικά στοιχεία αυξημένης διακύμανσης και κινδύνου από τα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό πλέον είναι εμφανές παντού: Μετά από μία σειρά ετών συνεχών ανατιμήσεων στις τιμές τους, ένα μεγάλο μέρος μετοχών του Nasdaq, που ανήκουν σε μη κερδοφόρες εταιρίες τεχνολογίας, ήδη καταγράφουν απώλειες έως και 50%  (εδώ). Ένας αριθμός ETF που ειδικεύονται σε εταιρίες τεχνολογίας, αντιμετωπίζουν εξόδους κεφαλαίων και πτώση στις τιμές τους. Ο δείκτης βιοτεχνολογίας του Nasdaq  (εδώ), που συμπεριλαμβάνει πανίσχυρες και αναπτυσσόμενες εταιρίες όπως τη Amgen Inc (εδώ) και την Gilead Sciences Inc. (εδώ), κατέγραψε απώλειες 6,5% κατά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, επίδοση που δεν είχε επαναληφθεί από τα μέσα του Μαρτίου του 2020. Ακόμη και ETF τα οποία επενδύουν σε όλο το φάσμα των εταιριών “πράσινης” ενέργειας, τα οποία πέτυχαν εντυπωσιακές αποδόσεις κατά τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αρχίσει να καταγράφουν σημαντικές εκροές από κεφάλαια και πτώση στην τιμή τους. Ξεκάθαρη υποχώρηση καταγράφουν πολλά από τα εμπορεύματα, καταδεικνύοντας ότι, έχουν πλέον πετύχει τα υψηλά επίπεδα αυτής της φάσης (εδώ).

Βέβαια, όπως αναμένονταν, ένας από τους μεγάλους χαμένους κατά το σπάσιμο της “φούσκας του κινδύνου”, είναι ο τομέας των “κρυπτονομισμάτων”. Το Bitcoin υποχωρεί κατά περίπου 38% από το υψηλό των 68.200 δολαρίων, που είχε πετύχει το Δεκέμβριο, ενώ αντίστοιχες απώλειες έχουν και πολλά ακόμη από τα θεωρούμενα ως “κρυπτονομίσματα υψηλής αξίας”.

Πολλοί περίμεναν ότι, κάποια στιγμή, αυτό θα συμβεί. Όμως, τί θα μπορούσε να γίνει στη συνέχεια; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια. Δε γνωρίζουμε σε ποιά φάση “ξεφουσκώματος” βρισκόμαστε, εάν αυτό που συμβαίνει είναι προσωρινό ή εάν θα υπάρξει ανάκαμψη, αλλά ούτε και αν οι εξελίξεις αυτές παρασύρουν το σύνολο των χρηματιστηριακών και -γενικότερα- των χρηματοοικονομικών αγορών. Προς το παρόν, οι εξελίξεις είναι αργές και δείχνουν να μη δημιουργούν μία γενικευμένη τάση ανησυχίας ή υποχώρησης.

Σε κάθε περίπτωση, η λογική και η αρχή της “συντηρητικότητας” λένε ότι, κάποιος δε θα πρέπει να εμπλέκεται σε παρόμοια χρηματοοικονομικά ή συναλλακτικά μέσα, υψηλού κινδύνου, σε τέτοιες περιόδους. Ας μην ξεχνάμε ότι, πάντα, οι ζημιές, πάντα “πονάνε” πιο πολύ, από τα ισόποσα κέρδη.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ