Πού θα επενδύσει 700 εκατ. ευρώ η Eurobank

10 Ιανουαρίου 2022, 11:54 | Τράπεζες

Πού θα επενδύσει 700 εκατ. ευρώ η Eurobank

Την επικαιροποίηση των ετήσιων στόχων για το 2022 και για το τριετές πλάνο ολοκλήρωσε η διοίκηση της Eurobank. Στους ετήσιους στόχους περιλαμβάνεται η στήριξη στις επιχειρήσεις του τουρισμού με 750 εκατ. ευρώ, η καθαρή χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με 1,5-2 δισ. ευρώ, πλέον του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να είναι εμπροσθοβαρής (α’ εξάμηνο) και το 60% να αφορά δάνεια λιανικής. Στην τριετία, οι νέες εκταμιεύσεις θα ανέλθουν σε 5,5 δισ. ευρώ, με στόχο της αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 20% και απόκτηση μεριδίου 30%.

500 εκατ. σε ακίνητα

Σύμφωνα με το τριετές πλάνο, 500 εκατ. ευρώ επενδύονται στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Eurobank, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 6.000 ακίνητα αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται τα κεφάλαια που αφορούν στην επένδυση στο Ελληνικό. Ο τομέας των ακινήτων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες κερδοφορίας του Ομίλου που τροφοδοτείται και από τη συμμετοχή στην Grivalia Hospitality με 25%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το καθαρό αποτέλεσμα των 298 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021, τα ακίνητα συνέβαλαν με 29 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τα ετήσια έσοδα από ενοίκια σε 92 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις που αγγίζουν το 8% προέρχονται από logistics, big boxes, γραφεία και χώρους ειδικής χρήσεως. Το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου της Eurobank (Ελλάδα και εξωτερικό) αποτελείται από 6.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει επενδυτικά ακίνητα αξίας 1,3 δισ. ευρώ, ιδιοχρησιμοποιούμενα (350 εκατ), ακίνητα εξωτερικού (350 εκατ.) και ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο περίπου 4.500 ακινήτων που προέρχονται από αγορές που κάνει τράπεζα ή από πλειστηριασμούς για τη δημιουργία υποχαρτοφυλακίων προς αξιοποίηση και πώληση.

200 εκατ. σε τεχνολογία

Τα 200 εκατ. ευρώ στην τριετία έχουν ήδη αρχίσει να επενδύονται στην τεχνολογία, η οποία περιλαμβάνει τόσο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας, όσο και την υποστήριξη του νέου τραπεζικού μοντέλου "Physical” και την ανάπτυξη του private banking. To τελευταίο προβλέπει τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών private banking και wealth management σε κάθε χώρα από κάθε θυγατρική του Ομίλου, μέσω της πλατφόρμας Temenos. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει τον Global Relation Manager, ο οποίος ακολουθεί τον πελάτη σε κάθε χώρα που μπορεί να βρίσκεται, παρέχοντας υπηρεσίες από όλες τις θυγατρικές. Ήδη, το μοντέλο αυτό έχει ξεκινήσει με τη θυγατρική του Λουξεμβούργο και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να ενταχθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες από τις θυγατρικές του Λονδίνου και της Κύπρου. Μέχρι το 2024 αναμένεται να έχει ενταχθεί και η Βουλγαρία. Η στοχοθεσία προβλέπει αύξηση των assets κατά 20% και της κερδοφορίας κατά 15%.

Οι υπηρεσίες private banking και οι διεθνείς δραστηριότητες συμμετέχουν με άνω του 30% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου. Στο εννεάμηνο, η συμβολή μόνο των θυγατρικών στο εξωτερικό ήταν 110 εκατ. ευρώ στα 298 εκατ. καθαρά κέρδη συνολικά.

Λεωνίδας Στεργίου

 

Πηγή:capital.gr