ΚΥΚΛΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: Γιατί θα πρέπει να προσέχουμε τις τιμές των διεθνών εμπορευμάτων;

10 Ιανουαρίου 2022, 11:30 | Χ&Α - 236

ΚΥΚΛΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: Γιατί θα πρέπει να προσέχουμε τις τιμές των διεθνών εμπορευμάτων;

 

 

 

 

 

 

ΚΥΚΛΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Γιατί θα πρέπει να προσέχουμε τις τιμές των διεθνών εμπορευμάτων;

Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, των κυκλικών εταιριών, των οποίων τα προϊόντα και η γενικότερη δραστηριοποίηση, βασίζονται άμεσα σε συγκεκριμένα εμπορεύματα, επηρεάζεται άμεσα από την εξέλιξη των τιμών των εμπορευμάτων που τους αφορούν, στις διεθνείς αγορές.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του έτους 2021, υπήρξε, η πολύ μεγάλη άνοδος των τιμών, σχεδόν κάθε εμπορεύματος. Η μεταβολή στην τιμή συγκεκριμένων εμπορευμάτων και η εξέλιξή της, ανά μήνα, εμφανίζεται στον παρακείμενο πίνακ

Στα πλαίσια αυτού του άρθρου, εξετάζουμε την εξέλιξη της τιμής των εμπορευμάτων, που επηρεάζουν συγκεκριμένες εταιρίες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας: Αλουμίνιο (BIO, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ), Χαλκός (BIO, ΕΛΧΑ, CENER, ΜΥΤΙΛ), Πετρέλαιο (ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και σε κάποιο βαθμό τις ΡΕΒ, ΕΛΙΝ), Χάλυβας (ΕΛΣΤΡ, ΚΟΡΔΕ, ΣΙΔΜΑ, ΤΖΚΑ) και Δικαιώματα CO2 (κυρίως τη ΔΕΗ και σε κάποιο βαθμό, τη ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ). Παράλληλα, μία σειρά άλλων εταιριών, επίσης επηρεάζονται από τις τιμές των εμπορευμάτων, έστω και δευτερογενώς  (ΑΛΜΥ, ΓΕΒΚΑ, κατασκευαστικές, κλπ).

Για τον λογιστικό υπολογισμό των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων, η αποτίμηση των αποθεμάτων των εταιριών αυτών σε διαπραγματευόμενα εμπορεύματα (πρόκειται κυρίως για τα “λειτουργικά αποθέματα”, δηλαδή αυτά που συνήθως έχει μία εταιρία για την κανονική λειτουργία της -σε μερικές περιπτώσεις όμως υπάρχουν και επιπλέον αποθέματα για την εκμετάλλευση της ανοδικής τάσης), έγινε με την τιμή του εμπορεύματος στην ημερομηνία 31/12/2020.

Δεν εξετάζουμε το πώς επέδρασαν οι τιμές της 31/12/2020, στα αποτελέσματα του 2020, επειδή αυτά είναι πλέον ιστορικά μεγέθη και τα γνωρίζουμε. Προσπαθούμε να δούμε πώς επέδρασε η τιμή της 31/12/2020, στα μεγέθη κάθε τριμήνου του 2021, αλλά και πώς θα επιδράσει στα συνολικά αποτελέσματα του 2021, που θα δημοσιευθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.Επίσης, για τις ανάγκες του άρθρου, δεν εξετάζουμε τους λόγους των μεταβολών που παρατηρούνται. Μας ενδιαφέρει μόνον ότι, οι μεγάλες μεταβολές του 2021, είχαν σοβαρότατες επιδράσεις στα οικονομικά μεγέθη των εταιριών, που η δραστηριότητά τους, συσχετίζεται με εμπορεύματα.

Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται παραπάνω, εντός του 2021, επωφελήθηκαν από την αυξημένη ζήτηση, που δημιουργήθηκε για τα προϊόντα τους, ενώ παράλληλα οι αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων, επηρέασαν θετικά την κερδοφορία τους, καθώς η αποτίμηση των αποθεμάτων των εταιριών αυτών, στα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους, πραγματοποιήθηκε σε πολύ υψηλές τιμές.

Εάν οι τιμές της 31/12/2021, παραμένουν υψηλές, ή εάν είναι υψηλότερες από την τιμή του γ’ τριμήνου (30/9/2021), τότε, η εταιρία, στα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου (και του έτους) θα επηρεαστεί ελαφρά ή και πολύ θετικά.

Αν όμως η τιμή της 31/12/2021, έχει υποχωρήσει, σε σχέση με την τιμή του γ’ τριμήνου, τότε, είναι πολύ πιθανό, η εταιρία να εμφανίσει έκτακτες ζημιές (από την αποτίμηση των αποθεμάτων) στο δ’ τρίμηνο και πιθανότατα θα επηρεαστούν και τα αποτελέσματα του έτους. Τέτοια είναι η περίπτωση στον χάλυβα.

Συνεπώς, ένας επενδυτής, που ασχολείται με αυτού του τύπου τις εταιρίες, θα πρέπει πάντα να παρακολουθεί τις τιμές των εμπορευμάτων που επηρεάζουν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας που εξετάζει. Σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, θα μπορεί να αντιληφθεί τον “κύκλο της τιμής” και να αντιληφθεί τον τρόπο που ο κύκλος αυτός επιδρά στα αποτελέσματα μιας εταιρίας.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ