Χρονιές χωρίς υποχώρηση του Γενικού Δείκτη

10 Ιανουαρίου 2022, 10:40 | Χ&Α - 236

Χρονιές χωρίς υποχώρηση του Γενικού Δείκτη

 

 

 

 

 

 

Χρονιές χωρίς υποχώρηση του Γενικού Δείκτη

Το να υπάρξει μια χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Γενικός Δείκτης να μην υποχωρήσει ποτέ, ούτε και ενδοημερήσια, κάτω από την τιμή από την οποία (δηλαδή κάτω από το κλείσιμο της τιμής του Δείκτη την τελευταία μέρα του προηγούμενου χρόνου), είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Και προσδιορίζει μία πολύ “δυναμική” χρονιά.

Από το 1988, μέχρι και σήμερα (δηλαδή κατά τη διάρκεια λειτουργίας του παρόντος Γενικού Δείκτη), το φαινόμενο αυτό έχει συμβεί, μόνο τρεις φορές: Κατά το 1990, το 1999 και το 2005. Στις χρονιές αυτές, ο Γενικός Δείκτης, ουδέποτε διακυμάνθηκε κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς. Και βεβαία, δεν είναι σύμπτωση ότι, οι αποδόσεις των ετών αυτών, ήταν ιδιαίτερα θετικές: +102,9% για το 1990, +102,2% για το 1999 και +31,5% για το 2005.

Δίνουμε αρκετές πιθανότητες, να συμβεί κάτι παρόμοιο και κατά το 2022. Αυτό, δε συνιστά πρόβλεψη. Απλά, είναι μία εντύπωση που σχηματίζεται από την εξέταση της πορείας του Γενικού Δείκτη κατά τα προηγούμενα χρόνια, από τη δυναμική κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αλλά και την προοπτική που, υπό κανονικές συνθήκες, έχει η ελληνική οικονομία: Πρόβλεψη για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, ισχυρή μερισματική απόδοση των επιχειρήσεων με βάση τα κέρδη του 2021, ικανοποιητικές προοπτικές κερδοφορίας για το 2022 και -κυρίως- επαναφορά του τραπεζικού κλάδου σε (σχεδόν) κανονικές συνθήκες λειτουργίας, με σημαντικά μειωμένο το “βάρος” από τις -επί σειρά πολλών ετών- προβλέψεις για την κάλυψη των απωλειών από τα “κόκκινα δάνεια”.

Βεβαίως, δεν ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο, κατά την οποία θα ξεκινήσει ο περιορισμός (ή και ο τερματισμός) των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων.

Προς το παρόν, παρά την ανησυχία στις αγορές, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημεία φόβου. Ο Γενικός Δείκτης, δείχνει να ξεκίνησε ικανοποιητικά. Παραμένουμε αισιόδοξοι και παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Στον παρακάτω πίνακα, δείτε τα σχετικά στατιστικά στοιχεία για την περίοδο από το 1988 έως και σήμερα.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ