Η Tesla επενδύει στο «πράσινο» νικέλιο

11 Ιανουαρίου 2022, 09:33 | Ξένες Εταιρίες

Την πρώτη της συμφωνία προμήθειας νικελίου στις ΗΠΑ, υπέγραψε η Tesla, επιλέγοντας το ορυχείο Tamarack της Talon Metals στη Μινεσότα. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο των σχεδίων της Tesla να έχει στις μπαταρίες των οχημάτων της νικέλιο που θα παράγεται με τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, έρχεται καθώς η ζήτηση για νικέλιο αναμένεται να εκτιναχθεί την επόμενη δεκαετία, καθώς τα ηλεκτρικά ηλεκτρικά οχήματα γίνονται mainstream.

Το νικέλιο ενισχύει την αποθήκευση ενέργειας στις μπαταρίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επεκτείνοντας έτσι την εμβέλειά τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, είχε καλέσει το 2020 τη βιομηχανία εξόρυξης να παράγει περισσότερο νικέλιο «με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο». Ο Μασκ χλεύασε επίσης την παραγωγή νικελίου στις ΗΠΑ ως «αντικειμενικά πολύ χλωμή».

Με την προμήθεια από το έργο Talon’s Minnesota, μια κοινοπραξία με τη Rio Tinto που αναμένεται να ανοίξει έως το 2026, ο Μασκ εξασφαλίζει μια βασική πηγή μετάλλου στις ΗΠΑ για τα εργοστάσια μπαταριών Tesla στο Τέξας και τη Νεβάδα, ενώ παράλληλα μειώνει τις γραμμές εφοδιασμού της εταιρείας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία υπέγραψε πέρυσι συμφωνίες προμήθειας νικελίου με την BHP στην Αυστραλία και από τη Νέα Καληδονία .

Η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο, αλλά οι ανθρακωρύχοι εκεί χρησιμοποιούν συνήθως τεχνολογία έντασης ενέργειας για την εξαγωγή του μετάλλου και την ανάπτυξη αμφιλεγόμενων πρακτικών διάθεσης απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης αποβλήτων πετρωμάτων σε υδάτινες οδούς.

Η Talon Metals σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνολογία που ελπίζει ότι θα της επιτρέψει να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το δεσμεύει χημικά – και έτσι να το αποθηκεύει μόνιμα – σε βράχους που βρίσκονται μέσα στο έργο Tamarack στη βόρεια Μινεσότα. Η διαδικασία, η οποία εξακολουθεί να δοκιμάζεται, θα επέτρεπε ουσιαστικά στην Talon να εμπορεύεται το νικέλιο ως ουδέτερο άνθρακα, μια τεράστια πρόκληση για τον Μασκ και την Tesla.

Η Tesla σχεδιάζει να αγοράσει 75.000 τόνους νικελίου σε διάστημα έξι ετών, καθώς και μικρότερες ποσότητες κοβαλτίου και σιδηρομεταλλεύματος, σε τιμές που αναφέρονται στο London Metals Exchange. Δεν ήταν αμέσως σαφές πού θα διυλίσει η Tesla το συμπύκνωμα νικελίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν διυλιστήριο νικελίου.

«Η Talon είναι ενθουσιασμένη που υποστηρίζει την αποστολή της Tesla να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Henri van Rooyen, Διευθύνων Σύμβουλος της Talon.

 

Πηγή:ot.gr