Τέσσερις λόγοι που κάνουν ελκυστικά τα κρυπτονομίσματα

11 Ιανουαρίου 2022, 10:03 | Η Άποψη των ΜΜΕ

Ο βασικός σκοπός των κρυπτονομισμάτων είναι να λύσουν τα προβλήματα που έχουν τα παραδοσιακά νομίσματα τοποθετώντας την δύναμη και την ευθύνη στα χέρια του ανθρώπου που τα έχει.

Γιατί θα έπρεπε να σε νοιάζουν τα κρυπτονομίσματα;

Ένα κρυπτονόμισμα είναι μία ψηφιακή μορφή χρημάτων και ένα πολύ ασφαλές μέσο συναλλάγματος.

Η βασική ιδέα πίσω από τα κρυπτονομίσματα είναι ότι οι συναλλαγές είναι δημόσιες, μη αναστρέψιμες και δύσκολο να χακαριστούν. Έτσι, οι χρήστες και τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία είναι πιο προστατευμένοι.

Ακολουθούν τέσσερις λόγοι που ο κόσμος έχει αρχίσει να ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα ανήκουν στον οποιοδήποτε

Τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν όπως όλα τα παραδοσιακά νομίσματα, με κάποιες, όμως, κρίσιμες διαφορές:

Τα παραδοσιακά νομίσματα δημιουργούνται και ρυθμίζονται από ένα κυβερνητικό σώμα, συνεπώς, όλα αντιπροσωπεύουν τώρα οφειλές. Όποιος έχει νομίσματα μίας χώρας έχει και μία «υπόσχεση πληρωμής» η οποία έχει εκδοθεί από την αντίστοιχη χώρα.

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι οφειλές. Αντιπροσωπεύουν τον εαυτό τους και η αξία τους αποφασίζεται από το ποσό που είναι ο κόσμος διατεθειμένος να δώσει για αυτά.

Το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα είναι αποκεντρωμένα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο πως καθορίζεται η τιμή των κρυπτονομισμάτων. Δεν ανήκουν σε κανέναν και κανένας δεν τα ρυθμίζει.

Η αξία τους δεν καθορίζεται από μία κεντρική τράπεζα. Εφόσον είναι αποκεντρωμένα, τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν σε ένα διανεμημένο λογιστικό βιβλίο ή σε μία λίστα συναλλαγών που έχει μοιραστεί.

Τα κρυπτονομίσματα είναι σχεδόν αδύνατο να πλαστογραφηθούν

Τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν με βάση ένα blockchain, το οποίο είναι το διανεμημένο λογιστικό βιβλίο. Η τεχνολογία των blockchain είναι το κλειδί στη δύναμη των κρυπτονομισμάτων.

Τα «block» αποτελούνται από κομμάτια κωδικοποιημένων δεδομένων. Το «chain» είναι η δημόσια βάση δεδομένων όπου αποθηκεύονται τα «block» και σχετίζονται διαδοχικά μεταξύ τους.

Κάθε «block» στο blockchain έχει έναν συγκεκριμένο κωδικό που το διαφοροποιεί από άλλα «block» που υπάρχουν.

Το λογιστικό βιβλίο ή η βάση δεδομένων των «block» στο «chain» είναι διανεμημένη ταυτοχρόνως παγκοσμίως και απλώνεται ανάμεσα σε χιλιάδες ή εκατομμύρια κομπιούτερ.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να πλαστογραφήσει ένα «block»  δεδομένων στο «chain». Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να παραποιήσουν όλα τα «block» από ένα σημείο και έπειτα και να ενημερώσουν όλα τα κομπιούτερ που έχουν αντίγραφα του λογιστικού βιβλίου του blockchain.

Θεωρητικά αυτό είναι εφικτό, αλλά η δύναμη και το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για να γίνει αυτό επιτυχώς κάνει αυτές τις προσπάθειες πρακτικά αδύνατες.

Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων είναι συνήθως απόρρητες

Με τα παραδοσιακά νομίσματα που εκδίδονται από κυβερνήσεις, μπορείς να πληρώσεις ιδιωτικά για κάτι από κοντά χρησιμοποιώντας φυσικά μετρητά.

Τα φυσικά χρήματα είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού όλων των παραστατικών χρημάτων που κυκλοφορούν. Μεγάλες αναλήψεις φυσικών μετρητών ελέγχονται από κεντρικές αρχές όπως κυβερνήσεις ή ρυθμιστές των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Τα κρυπτονομίσματα είναι διαφορετικά. Βασίζονται σε καλά σχεδιασμένα μαθηματικά τα οποία παρακολουθούν τις συναλλαγές μεταξύ δύο ανθρώπων ή εταιρειών. Αυτό συμβαίνει κυρίως ανώνυμα. Ενώ το λογιστικό βιβλίο ή η λίστα των συναλλαγών είναι δημόσια διαθέσιμη παγκοσμίως, τα μέλη που ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα είναι κρυφά. Τα κρυπτονομίσματα διατηρούνται ηλεκτρονικά σε ψηφιακά χαρτοφυλάκια. Ο ιδιοκτήτης είναι ο κάτοχος του ιδιωτικού κλειδιού για το χαρτοφυλάκιο. Τα νομίσματα ανταλλάσσονται ψηφιακά από ανώνυμα χαρτοφυλάκια.

Η ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος και μεγαλώνει η αξία των κρυπτονομισμάτων

Ένας χάκερ πρέπει να ελέγχει το 50% των κομπιούτερ που αποτελούν το «ομόφωνο δίκτυο». Αυτό το δίκτυο είναι όλα τα κομπιούτερ που δέχονται αντίγραφα του blockchain ή του διανεμημένου λογιστικού βιβλίου. Για πιο γνωστά κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και το Ethereum, αυτά τα δίκτυα είναι τόσο μεγάλα που είναι αδύνατο να τα χακάρει κάποιος. Όσο πιο μικρό είναι το δίκτυο, τόσο πιο εύκολο είναι να το χακάρει κάποιος.

 

Πηγή: reporter.gr