Γιατί ανεβαίνει σήμερα το Χρηματιστήριο; (έκτακτη δημοσίευση)

10 Ιανουαρίου 2022, 12:35 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Γιατί ανεβαίνει σήμερα το Χρηματιστήριο; (έκτακτη δημοσίευση)

Το να καταγράφει, ο Γενικός Δείκτης, άνοδο κατά 1,75%, δύο ώρες μετά από το άνοιγμα της αγοράς και μάλιστα με όγκο € 35,7 εκατομμύρια, δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Το να καταγράφει, ο Γενικός Δείκτης, άνοδο, σε μία μέρα που οι ευρωπαϊκές αγορές είναι, έστω και ελαφρά, πτωτικές και σε μία μέρα όπου τα διεθνή ΜΜΕ αναφέροντα στο πρόγραμμα αύξησης των επιτοκίων από τη FED και -ενδεχομένως- και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι κάτι σπάνιο.

Άλλωστε, όπως είδαμε και στο άρθρο μας της 28/12/2021, με τίτλο “Οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη και οι “νευρικές” χρηματιστηριακές περίοδοι” (εδώ), ας μην ξεχνάμε ότι, κατά τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση το 2020), οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη πάνω από το +/- 1,0% είναι αρκετά σπάνιες.

Τότε, γιατί ανεβαίνει σήμερα ο Γενικός Δείκτης;

 

Αν διαβάσατε τα ΜΜΕ (κυρίως τα κυβερνητικά) κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα διαπιστώσατε ότι, το “σενάριο” που έπαιζε ήταν ότι: “Η πανδημία τελειώνει, ο Μητσοτάκης πάει σε εκλογές”.

 

Σε προηγούμενα δημοσιεύματα έχουμε αναφερθεί (και ίσως ήμασταν οι μόνοι που αναφερθήκαμε σ’ αυτό) ότι, μετά την πρώτη εσωτερική εκλογή στο ΚΙΝΑΛ, τη Δευτέρα 26/11/2021, ο Γενικός Δείκτης κατέρρευσε κατά 4,45%. Η πτώση, οφείλονταν και στην εμφάνιση της Όμικρον, όμως ο κύριος λόγος ήταν η εμπλοκή που επερχόταν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, μετά την επανεμφάνιση μίας πολιτικής δύναμης, η οποία θα μπορούσε να “ανακατέψει” το πολιτικό σκηνικό.

 

Παράλληλα, έχουμε αναφερθεί στην “εμπλοκή” που υπάρχει με τους οίκους αξιολόγησης που, λογικά, αν η χώρα πάει σε εκλογές στη συνταγματική προθεσμία του καλοκαιριού του 2023, τότε είναι πιθανό να μπλέξει σε μία σειρά επαναληπτικών εκλογών, με αποτέλεσμα την πολιτική αστάθεια και την ακυβερνησία.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ουδείς οίκος αξιολόγησης θα αναβαθμίσει τη χώρα στην “επενδυτική βαθμίδα” (διαβάστε εδώ) και έτσι, ούτε χρήματα θα μπορέσουν να έρθουν, ούτε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να επιλέγονται από την ΕΚΤ και ούτε το χρηματιστήριο θα ανέβει. Έτσι, θα κινδυνεύει να πάει στράφι όλο το αφήγημα Μητσοτάκη, η φήμη του οποίου έχει τρωθεί, από την κάκιστη διαχείριση της πανδημίας.

 

Το Χρηματιστήριο, δεν πολυνοιάζεται για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Ενδεχομένως, προτιμά μια συντηρητική κυβέρνηση, όμως, αυτό για το οποίο κυρίως νοιάζεται είναι να μην υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα και ακυβερνησία. Έτσι ώστε, να μπορέσει πλέον να λειτουργήσει κανονικά και να μπορεί να προσελκύσει τα κεφάλαια που μπορεί και που δικαιούται να προσελκύσει.

 

Η σημερινή άνοδος του Χρηματιστηρίου, “δίνει πόντους” στην άποψη που εκφράζουμε ότι, είναι πολύ πιθανό, κατά τη φετινή χρονιά, ο Γενικός Δείκτης να μη βρεθεί ποτέ σε “αρνητική περιοχή”, δηλαδή κάτω από τις 893 μονάδες της 31/12/2021.

 

Παράλληλα, ίσως μας οδηγήσει στο να επισπεύσουμε τις αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό μας.

Έχουμε αναφέρει ότι, επιθυμία μας φέτος είναι να εντάξουμε μία τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό μας. Πιθανότατα την ΑΛΦΑ.

Ίσως το κάνουμε κατά τις αμέσως επόμενες μέρες.

Υποψήφιες για ρευστοποίηση, στην περίπτωση αυτή, είναι είτε η ΕΧΑΕ, είτε η ΜΥΤΙΛ.

Επίσης, εξακολουθεί να μας αρέσει η ΦΡΛΚ, για την οποία εκτιμούμε ότι έχει μπροστά της μία πολύ καλή διετία.

Επί αυτών όμως, θα επανέλθουμε.

 

Γιάννης Σιάτρας