Jerome Powell - Τα πρώτα στοιχεία της κατάθεσης του επικεφαλής της Fed στη Γερουσία

11 Ιανουαρίου 2022, 13:15 | Διεθνής Οικονομία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αποτρέψει την παγίωση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η οικονομία μετά την πανδημία μπορεί να φαίνεται διαφορετική από τον προηγούμενο αναπτυξιακό κύκλο. Αναφέρθηκε επίσης στην εικόνα της αμερικανικής οικονομίας πριν από την πανδημία και πώς άλλαξαν όλα σε μία νύχτα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία και μια ισχυρή αγορά εργασίας και να αποτρέψουμε την παγίωση υψηλότερου πληθωρισμού», αναφέρει ο Πάουελ σε μια σύντομη δήλωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από την κατάθεσή του ενώπιον Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανεκλογής για μία ακόμα θητεία.

«Μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε ότι η οικονομία μετά την πανδημία είναι πιθανό να είναι διαφορετική από ορισμένες απόψεις. Η επιδίωξη των στόχων μας θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτές τις διαφορές», αναφέρει χαρακτηριστικά λίγα ώρες πριν από την ακρόαση της Τρίτης.

Ο Πάουελ προτάθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να υπηρετήσει για δεύτερη τετραετή θητεία ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η Λαέλ Μπρέιναρτν επιλέχθηκε για να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος και θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής την Πέμπτη. Διαδέχεται τον Ρίτσαρντ Κλαρίντα,, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει από την εξουσία στις 14 Ιανουαρίου, δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη λήξη της θητείας του.

Η αποχώρησή του αφήνει τρεις κενές θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Fed στην Ουάσιγκτον και ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα μια λίστα υποψηφίων για την κάλυψη αυτών των θέσεων.

Ο Πάουελ στις παρατηρήσεις του επαίνεσε το έργο εποπτείας και χρηματοοικονομικής εποπτείας της Fed τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν κάθισα ενώπιον αυτής της επιτροπής, λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν τις μεγάλες προκλήσεις που σύντομα θα γίνονταν δικές μας να αντιμετωπίσουμε» τονίζει και προσθέτει:

«Την παραμονή της πανδημίας, η αμερικανική οικονομία απολάμβανε τον 11ο χρόνο ανάπτυξής της, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί. Η ανεργία βρισκόταν στα χαμηλά 50 ετών. Καμία προφανής χρηματοπιστωτική ή οικονομική ανισορροπία δεν απειλούσε τη συνεχιζόμενη επέκταση. Αλλά αυτή η ελκυστική εικόνα μετατράπηκε ουσιαστικά σε μια νύχτα καθώς ο ιός σάρωσε σε όλο τον κόσμο».

«Στην Federal Reserve χρησιμοποιήσαμε όλο το φάσμα των εργαλείων πολιτικής που είχαμε στη διάθεσή μας. Κινηθήκαμε γρήγορα για να αποκαταστήσουμε τις ζωτικές ροές πιστώσεων προς τα νοικοκυριά, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις και να σταθεροποιήσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Πηγή: ot.gr