100 δισ. δολάρια σε εταιρικά ομόλογα με την έναρξη του 2022

11 Ιανουαρίου 2022, 13:45 | Διεθνής Οικονομία

100 δισ. δολάρια σε εταιρικά ομόλογα με την έναρξη του 2022

Περισσότερα από 100 δισ. δολάρια συγκέντρωσαν στην αγορά ομολόγων οι εταιρείες την πρώτη εβδομάδα του έτους, καθώς προσπαθούν να «κλειδώσουν» το χαμηλό κόστος δανεισμού πριν τα επιτόκια αναφοράς αρχίσουν να ανεβαίνουν.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, που επικαλούνται πηγές της Refinitiv, η έκδοση εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως έφτασε τα 101 δισ. δολάρια έως τις 7 Ιανουαρίου, με τις συμφωνίες στις ΗΠΑ να σημειώνουν ρυθμό ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Refinitiv τα τελευταία 19 χρόνια, πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό από τα 118 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν τις πρώτες επτά ημέρες του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αγορά εταιρικών ομολόγων συνήθως ανεβάζει στροφές στην αρχή του έτους.

Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξημένη «όρεξη» για έκδοση εταιρικών ομολόγων , καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις αγορές χρέους προτού οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αυξάνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια , κάτι που αυξάνει το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία.

«Υπάρχει μια προσδοκία μεταξύ των εκδοτών μας ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται από εδώ και πέρα. Θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την αγορά τώρα, ενώ υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για να κλειδώσουν αυτές οι τιμές», σχολιάζει ο Νταν Μιντ, αναλυτής στην Bank of America. .

Στις εκδόσεις κυριαρχούν οι τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες, ειδικά ξένα ιδρύματα που αντλούν κεφάλαια στις αγορές των ΗΠΑ. Μια σειρά από επώνυμα ονόματα όπως η ασφαλιστική MetLife και η κατασκευάστρια βαρέων μηχανημάτων Caterpillar έχουν επίσης πουλήσει νέα ομόλογα.

Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση του κολοσσού κρουαζιέρας Royal Caribbean , η οποία ξεκίνησε μια από τις πρώτες συμφωνίες στην αγορά junk ομολογιών χαμηλότερης βαθμολογίας, με μία έκδοση 1 δισ. δολ. την περασμένη Τρίτη.

Ακόμη και η αλυσίδα κινηματογράφου που έχει πληγεί από την πανδημία και αγαπημένη της κοινότητας συναλλαγών του Reddit, η AMC Entertainment δήλωσε την πρόθεσή της να δοκιμάσει την όρεξη των επενδυτών. Σε ένα tweet , ο διευθύνων σύμβουλος Adam Aron είπε ότι ήλπιζε να αναχρηματοδοτήσει το ακριβό χρέος που αναλήφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

Και από ό,τι όλα δείχνουν, ο φρενήρης αυτός ρυθμός αναμένεται να συνεχιστεί.

 

Πηγή:ot.gr