Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών θα έχει συνέχεια; - Έχει σχέση με την Fitch ή είναι τοποθετήσεις λόγω αρχής έτους;

11 Ιανουαρίου 2022, 14:36 | Τράπεζες

Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών θα έχει συνέχεια; - Έχει σχέση με την Fitch ή είναι τοποθετήσεις λόγω αρχής έτους;

Η ξαφνική τραπεζική άνοδος μετά από μήνες στασιμότητας προκάλεσε το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι τράπεζες ανέκαμψαν έως 5% με την Alpha bank και οι υπόλοιπες 3%.

Ορισμένοι συνέδεσαν την άνοδο των τραπεζικών μετοχών λόγω των προσδοκιών ότι η Fitch στις 14 Ιανουαρίου 2022 θα μπορούσε να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στην κλίμακα ΒΒ+ αν και όπως έχουμε αναφέρει το πιθανότερο σενάριο είναι να αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές από ουδέτερες και σε επόμενη αξιολόγηση να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα.

Κατά βάση η άνοδος των τραπεζικών μετοχών θα πρέπει να συνδεθεί με κινήσεις σχηματισμού επενδυτικών θέσεων λόγω της αρχής του νέου έτους από ορισμένα χαρτοφυλάκια.

Μέχρι τώρα η χρηματιστηριακή αγορά έχει πλήρως προεξοφλήσει τα μονοψήφια NPEs στις τράπεζες, αλλά και την κερδοφορία του 2022, ότι θα πετύχουν 550 εκατ η Eurobank, περίπου 500 εκατ η Εθνική τράπεζα και από 350-450 εκατ Πειραιώς και Alpha bank.

Έχει προεξοφληθεί επίσης ότι λόγω της κερδοφορίας θα διανείμουν μέρισμα τον Μάρτιο του 2023 σχεδόν το 35% των κερδών τους.

Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει προεξοφληθεί η άνοδος των τιμών των ακινήτων που αποτελεί ένα στοιχείο που θα βελτιώσει αποτιμήσεις, κερδοφορία….

Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η άνοδος των τραπεζικών μετοχών δεν αποτελεί έκπληξη, αναμένουμε καλύτερη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών το 2022 σε σχέση με το 2021 αλλά χρήζει ακόμη προσοχής ο κλάδος καθώς τα ανοδικά περιθώρια δεν είναι πολλά.

Κάποιες μετοχές ήδη έχουν πλησιάσει την υπερτιμημένη ζώνη.

Η Alpha bank προσπαθεί να συντηρήσει την απόφαση από την Εθνική που προηγείται και η Εθνική προσπαθεί να κλείσει την ψαλίδα από την Eurobank που έχει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Η Eurobank στα 3,7 δισεκ. ή 1 ευρώ ανά μετοχή, η Εθνική στα 3,10 ευρώ έχουμε επισημάνει ότι θα βρεθεί στα 3,30 ευρώ ξεπερνώντας σε αποτίμηση τα 3 δισεκ. ενώ η Alpha bank θα βρεθεί στα 1,20 ευρώ.

Συμπέρασμα

Ενώ οι τραπεζικές μετοχές θα έχουν καλύτερη εικόνα το 2022 σε σχέση με το 2021, δεν είμαστε τόσοι αισιόδοξοι ότι οι αναλαμπές που σημειώνονται θα έχουν συνέχεια.

Η αγορά πάντως αρχίζει να παίζει το σενάριο ότι η Omicron θα ξεπεραστεί εύκολα εντός των επόμενων 2 μηνών και ότι ο covid 19 από την φάση της πανδημίας θα περάσει στην ενδημική φάση.

Αυτό το σενάριο ειδικά με την Omicron θα μπορούσε να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές που έχουν κάποια ανοδικά περιθώρια...

 

Πέτρος Λεωτσάκος

Πηγή: bankingnews.gr