ΗΠΑ: Άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων

11 Ιανουαρίου 2022, 15:42 | Διεθνής Οικονομία

ΗΠΑ: Άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο καθώς βελτιώθηκαν οι προοπτικές για την οικονομία και οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να προσλάβουν και να επενδύσουν περισσότερα, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB).

Ο δείκτης αισιοδοξίας μικρών επιχειρήσεων σημείωσε άνοδο στις 98,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 98,4 μονάδες τον Νοέμβριο, ελαφρώς υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 98,7 μονάδες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Η έρευνα του NFIB είναι μια μηνιαία εικόνα των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στις μισές σχεδόν θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Οι οικονομολόγοι προσβλέπουν στην έκθεση για να έχουν μια εικόνα της εγχώριας ζήτησης και να αντιληφθούν τις τάσεις πρόσληψης και μισθών στην ευρύτερη οικονομία.

Τον Δεκέμβριο, επτά στους 10 δείκτες που απαρτίζουν τον μηνιαίο δείκτη, σημείωσαν άνοδο ενώ τρεις υποχώρησαν.

Η άνοδος της εμπιστοσύνης προήλθε από το ότι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν την απασχόληση και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, από τη βελτίωση των κερδών και την ελαφρά ανάκαμψη των προσδοκιών για τις επιχειρηματικές συνθήκες στους επόμενους έξι μήνες.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες παραμένουν γενικώς απαισιόδοξοι για τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες, καθώς αυτός ο δείκτης έχει υποχωρήσει 23 μονάδες τους τελευταίους έξι μήνες, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, Bill Dunkelberg.

Τα στοιχεία από την έρευνα έδειξαν ότι η ζήτηση για εργασία και για αποθέματα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλά ότι παραμένουν οι προκλήσεις αναφορικά με το προσωπικό.

Περίπου οι μισοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανακοίνωσαν κενές θέσεις εργασίας που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν, ενώ τα σχέδια για την κάλυψη θέσεων παραμένουν σε επίπεδο-ρεκόρ.

 

Πηγή: capital.gr