Κάτι “ξεχωριστό” συμβαίνει στην αγορά - Στο υψηλότερο επίπεδο, από την έναρξη, η απόδοση του Χαρτοφυλακίου!

11 Ιανουαρίου 2022, 18:07 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Σήμερα, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μέρα που, λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης ανέβαινε, ενώ την ίδια στιγμή, λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης, οι αμερικανικοί δείκτες υποχωρούσαν με νευρικότητα.

Λίγες φορές έχω δει κάτι παρόμοιο, τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το Χρηματιστήριο.

 

Η χθεσινή μέρα, λίγο μετά το άνοιγμά της, μου δημιούργησε την αίσθηση ότι “κάτι συμβαίνει”. Είναι αυτό το αίσθημα που, αιφνίδια, μερικές -σπάνιες- φορές δημιουργείται σε κάποιον που έχει “φάει” μεγάλο μέρος της ζωής του μπροστά σε οθόνες. Γι’ αυτό άλλωστε και η χθεσινή αντίδρασή μας και το έκτακτο μήνυμά μας, ότι “μας αρέσει η αγορά” και ότι “θα τοποθετηθούμε στην ΑΛΦΑ”.

Σήμερα, ήρθε η επιβεβαίωση. Κάτι συμβαίνει στην αγορά και αυτό που συμβαίνει, την αλλάζει. Προς το παρόν, ας μείνουμε σ’ αυτό. Το τί συμβαίνει και το γιατί συμβαίνει, θα το βρείτε σε όλα τα προηγούμενα τεύχη μας και σχεδόν σε κάθε σχόλιό μας. Μια σειρά από θετικά γεγονότα και θετικές προοπτικές, ωθούν τις τιμές των μετοχών προς τα πάνω, παρά το “αμφίβολο” διεθνές περιβάλλον.

 

Ας δούμε και μερικά στατιστικά. Όταν σπούδαζα, η στατιστική ήταν ένα μάθημα στο οποίο δεν ήμουν καλός. Όμως, πάντα αγαπούσα τα στατιστικά και μπορούσα να τα διαβάζω.

Το σημερινό κλείσιμο είναι το ψηλότερο από την 27/1/2020. Δηλαδή και …επισήμως, αφήνουμε την πανδημία πίσω μας.

Το υψηλότερο κλείσιμο της τελευταίας διετίας, είναι το κλείσιμο της 24/1/2020, στις 948,64 μονάδες. Αυτό το κλείσιμο, είναι και το ψηλότερο από την 8/12/2014. Δηλαδή, αν το υπερβούμε, θα βρισκόμαστε σε “υψηλό κλείσιμο” 7 ετών και δύο μηνών!

Και κάτι ακόμη. Κατά το διάστημα από την 8/12/2014 έως και σήμερα, δηλαδή, επί 1736  συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης έχει κλείσει πάνω από τις 930 μονάδες μόνον σε 13 συνεδριάσεις (η σημερινή ήταν η 13η). Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα των 1736 συνεδριάσεων, πάνω από το σημερινό κλείσιμο, δηλαδή τις 934,61 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης έχει κλείσει μόλις 6 φορές.

Αν όλα αυτά δεν αρκούν για να μας πείσουν ότι “κάτι σοβαρό” συμβαίνει, τότε καλύτερα να τα κλείσουμε και να ασχοληθούμε με κάτι άλλο!

 

Στις αμερικανικές αγορές, υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις και αβεβαιότητα. Όμως, αυτό είναι κάτι αναμενόμενο. Οι αμερικανικοί δείκτες, δεν έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ο δείκτης S&P, υποχωρεί μόις 3,3% από το υψηλό του.

Σημασία όμως δίνουμε περισσότερο στον δείκτη VIX (δείκτης διακυμανσιμότητας, ή “νευρικότητας” - εδώ). Βρίσκεται στο 20,14, ένα επίπεδο το οποίο υποδηλώνει κάποια νευρικότητα, αλλά όχι τέτοια που να χάνουμε τον ύπνο μας.

 

Σήμερα, πραγματοποιήσαμε την αγορά της ΑΛΦΑ και την πώληση της ΜΥΤΙΛ, σε τιιμές κλεισίματος.

Στο κλείσιμο, η τιμή της ΑΛΜΥ υποχώρησε στο 2,19. Επειδή υπήρξαν μερικοί συνδρομητές που μας ρώτησαν “αν εξακολουθούμε να την πιστεύουμε”, απαντούμε, “ναι, εξακολουθούμε να την πιστεύουμε”.

 

Το Χαρτοφυλάκιό μας, που ξεκίνησε στις 26/2/2019, με € 10.000, φτάνει σήμερα στα € 17.968,98, που αποτελεί και την υψηλότερη αποτίμηση από την έναρξή του (δείτε το διάγραμμα εξέλιξής του και σύγκρισής του με τον ΓΔ - εδώ). Με βάση την αποτίμηση αυτή, η μέση ετήσια απόδοση, φτάνει στο 22,61%. Δείτε εδώ τί σημαίνει η απόδοση αυτή, αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε την απόδοση αυτή για 15 χρόνια (ήδη κλείνουμε τον τρίτο). Και, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μία ανοδική φάση της αγοράς, δε βλέπουμε τους λόγους γιατί να μην πετύχουμε την απόδοση αυτή.

 

Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο των σταθερών μηνιαίων καταβολών, ξεπέρασε σήμερα το “όριο” των 10.000 ευρώ (οι μηνιαίες καταθέσεις των € 200, φτάνουν στα € 7.400). Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις, μέσα στα χρόνια, αυτό είναι το χαρτοφυλάκιο που θα γιγαντωθεί σε βαθμό που, κανείς δε θα πιστεύει! (δείτε την εξέλιξή του, εδώ)

 

Γιάννης Σιάτρας