Τελειώνει το “πάρτι” των μετοχών;

10 Ιανουαρίου 2022, 13:10 | Χ&Α - 236

Τελειώνει το “πάρτι” των μετοχών;

Θα περίμενε κάποιος ότι, μετά από μία 12ετή άνοδο με ιστορικά υψηλές αποδόσεις, αλλά και εν μέσω τόσων αντίθετων (δε χρησιμοποιούμε τη λέξη “αρνητικών”, αλλά “αντίθετων”) στοιχείων στην επικαιρότητα, όπως είναι το -επιβεβαιωμένο πλέον- πρόγραμμα διακοπής των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και έναρξη του κύκλου ανόδου των επιτοκίων, οι αμερικανικές αγορές θα κατέρρεαν. Αυτό άλλωστε …προφητεύουν, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, οι διάφορες “κασσάνδρες”.

Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές αντέχουν και, παρά την αναστάτωση των πρώτων ημερών του έτους, οι χρηματιστηριακοί δείκτες εξακολουθούν να απέχουν ελάχιστα, από τα ανώτατα υψηλά επίπεδα που πέτυχαν στην περίοδο των εορτών.

Υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό. Μπορεί να μειώνεται ο ρυθμός “ροής” της νομισματικής ρευστότητας στην οικονομία, όμως, η υφιστάμενη ρευστότητα, είναι ακόμη αρκετή για να διατήρηση τις τιμές των μετοχών σε ικανοποιητικά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, ακολουθεί η “ροή” της νομισματικής ρευστότητας των “πακέτων” του κ. Biden.

Όμως, ακόμη και αν η ρευστότητα τείνει να περιοριστεί, τότε, απλά το “πάρτι” των μετοχών στις αγορές, θα “μετακομίσει” από τις τεχνολογικές και άλλες μετοχές της κατηγορίας της “υψηλής ανάπτυξης”, στην κατηγορία των μετοχών “υψηλής αξίας”, κατηγορία που δεν είχε συμμετάσχει στον ίδιο βαθμό, στην άνοδο που προηγήθηκε.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ