Εφοδιαστικές αλυσίδες: Τα προβλήματα θα μας «συντροφεύσουν» και το 2022

12 Ιανουαρίου 2022, 11:12 | Διεθνής Οικονομία

Για ευρείας κλίμακας προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη ο γερμανικός εμπορικός σύλλογος BGA. Ωστόσο φρόντισε να επισημάνει ότι μακροπρόθεσμα μια κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί.

Η βιομηχανία της Γερμανίας έχει δεχθεί πλήγμα από τις ελλείψεις σε προμήθειες ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων, την ώρα που τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού σκιάζουν τις προοπτικές για το λιανικό εμπόριο στις αρχές του 2022.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης, ωστόσο θα υπάρξουν προσωρινά μαζικά προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες», δήλωσε ο πρόεδρος της BGA, Ντιρκ Τζαντούρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Funke.

Αν και πολλοί χονδρέμποροι σε όλο τον κόσμο έχουν καταστήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους πιο ευέλικτες, ενδέχεται να εξακολουθήσουν να υπάρχουν προβλήματα και αναταράξεις στα δίκτυα διανομής σε όλο τον κόσμο.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης προστασία απέναντι σε μια παγκόσμια πανδημία», συμπλήρωσε ο Τζαντούρα, καλώντας για κυβερνητική στήριξη μέσω χαμηλότερων τιμών στην ενέργεια και άλλων μορφών βοήθειας.

Η μετάλλαξη Όμικρον αντιπροσωπεύει τώρα περισσότερο από το 44% των κρουσμάτων στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI).

Οι ανησυχίες ότι για τη νέα μετάλλαξη ανάγκασαν τη γερμανική κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τις επισκέψεις σε εστιατόρια και μπαρ και να συντομεύσει τις περιόδους καραντίνας.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας (DIHK) χαιρέτισε τους νέους περιοριστικούς κανόνες, ωστόσο δήλωσε ότι ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων στον κλάδο εφοδιασμού που ήδη υποφέρει από ελλείψεις σε προσωπικό και προειδοποίησε για συνέπειες στο λιανικό εμπόριο, στα τρόφιμα και στον κλάδο παραγωγής ιατρικών προϊόντων.

 

Πηγή: moneyreview.gr