Έως αρχές Μαρτίου 2022 ο νέος νόμος για το ΤΧΣ – Τι θα περιλαμβάνει – Απορρίπτεται η ιδέα του επενδυτικού ταμείου

12 Ιανουαρίου 2022, 11:48 | Τράπεζες

Έως αρχές Μαρτίου 2022 ο νέος νόμος για το ΤΧΣ – Τι θα περιλαμβάνει – Απορρίπτεται η ιδέα του επενδυτικού ταμείου

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που θα διέπουν τον νέο νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί, ωστόσο ακόμη παραμένουν ορισμένες εκκρεμότητες.

Το Ταμείο θα αλλάξει σε πολλούς τομείς, ωστόσο μια ιδέα που είχε προταθεί να μετατραπεί σε επενδυτικό fund δεν φαίνεται να βρίσκει απήχηση.

Ο βασικός λόγος είναι ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο παρελθόν αντί να λειτουργήσει ως επενδυτής διαδραμάτισε εποπτικό ρόλο εξέλιξη που δεν άρεσε στον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμών των τραπεζών.

Ο νέος νόμος θα είναι μάλλον έτοιμος τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου 2022 όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές…

Το νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank είναι

1) Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει διάρκεια έως το 2027 καθώς παρατείνεται ακόμη 3+2=5 χρόνια από την αρχική ημερομηνία λήξεως του στο τέλος του 2022.

Η παράταση θα είναι συνολικά 5ετής ωστόσο ο χρονικός ορίζοντας να επιμεριστεί σε δύο φάσεις, 2025 και έως 2027.

2) Στο νέο νόμο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλάζει ριζικά διοικητική δομή καθώς συγχωνεύονται τα δύο διοικητικά του όργανα δηλαδή το Γενικό Συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή.

Αποκτάει ένα ενιαίο διοικητικό συμβούλιο με 11 ή 13 μέλη με Πρόεδρο μη εκτελεστικό, διευθύνοντα σύμβουλο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

Veto μόνο για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

3) Καταργούνται τα ειδικά προνόμια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο μετατρέπεται σε κοινό μέτοχο.

Ωστόσο διατηρείται το veto μόνο για τις αυξήσεις κεφαλαίου αλλά καταργείται το veto – αρνησικυρία για όλα τα άλλα ζητήματα.

Π.χ. το ΤΧΣ δεν θα επικαλείται το veto για εξαγορές ή για τα bonus ή για τις απολαβές των τραπεζικών στελεχών που εναπόκειται πλέον στα διοικητικά συμβούλια να αποφασίσουν με πλειοψηφία.

Το veto για τις αυξήσεις κεφαλαίου παραμένει για να προστατευθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από dilution.

4) Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί και να συμμετέχει και σε αυξήσεις κεφαλαίου μη συστημικών τραπεζών όπως της Attica bank.

Οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα είναι 4 Εθνική, Πειραιώς, Alpha bank και Eurobank.

Να σημειωθεί πάντως ότι αυτή η αλλαγή έχει περάσει με τροποποίηση και στον υφιστάμενο νόμο.

5) Για την διαδικασία σταδιακής αποεπένδυσης θα συσταθεί μια επιτροπή που σε συνεργασία με ξένο επενδυτικό οίκο θα αξιολογεί τον χρόνο, το ύψος και την τιμή με βάση τα οποία θα πωλούνται σταδιακά μερίδια μετοχών στις ελληνικές τράπεζες.

Θα χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι, ωστόσο τα placement δηλαδή πώληση μέσω του χρηματιστηρίου υπό την μορφή πακέτων μετοχών σε προσυμφωνημένες τιμές θα είναι ο βασικός τρόπος μείωσης των μεριδίων του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως έχει αναφέρει το bankingnews το placement για την Εθνική από τα μέσα του 2022 μετατίθεται για το 2023.

6) Αίρονται οι περιορισμοί για τα bonus και τις απολαβές των τραπεζιτών, θα δοθεί ευελιξία στις διοικήσεις των τραπεζών να καθορίζουν τις μεικτές απολαβές τους με βάση την πορεία κερδοφορίας και ανάπτυξης των τραπεζών που διοικούν διοικητικά συμβούλια τραπεζών… έλληνες και επιχειρηματίες

7) Μεγάλη αλλαγή που σίγουρα αποτελεί ορθή απόφαση, είναι η δυνατότητα που δίδεται στις τράπεζες να καθορίζουν τα διοικητικά τους συμβούλια και με έλληνες όχι μόνο ξένους.

Το παλαιό καθεστώς μόνο τραπεζικά στελέχη και μόνο ξένοι αίρεται, η παλαιά αποικιοκρατική απόφαση των δανειστών στην Ελλάδα να επιβάλλουν ξένους στα διοικητικά συμβούλια επειδή δεν εμπιστεύονταν τους έλληνες ήταν απαράδεκτος όρος.

Αυτό αλλάζει και πλέον έλληνες θα συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια – προφανώς και κάποιοι ξένοι – αλλά η πλειοψηφία θα είναι έλληνες και δεν θα είναι προαπαιτούμενο να είναι τραπεζικά στελέχη, θα μπορούν σε μη εκτελεστικό ρόλο να συμμετέχουν και επιχειρηματίες.

Θα ισχύσει το παλαιό καθεστώς πριν το 2010 όπου τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών ήταν έλληνες με μεικτά χαρακτηριστικά.

Τα εκτελεστικά μέλη στις τράπεζες υποχρεωτικά θα είναι τραπεζίτες και τα μη εκτελεστικά τραπεζίτες και επιχειρηματίες και κατά βάση έλληνες.

Ωστόσο μια ρήτρα που συμπεριλαμβάνεται είναι ότι δεν μπορεί ένας δανειζόμενος επιχειρηματίας να είναι και μη εκτελεστικό μέλος σε διοικητικό συμβούλιο τράπεζας.

 

Πηγή: bankingnews.gr