Αυξήθηκαν τα πράσινα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας

12 Ιανουαρίου 2022, 11:58 | Εισηγμένες Εταιρίες

Με πιστωτική επέκταση και διευρυμένη «πίτα» εξυπηρετούμενων δανείων έκλεισε το 2021 η Εθνική Τράπεζα, χάρη στην αύξηση των καθαρών χορηγήσεων και στους καρπούς της πολιτικής μακροχρόνιων ρυθμίσεων, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι υψηλές αποπληρωμές και το πρόγραμμα επιθετικής εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθαρές χορηγήσεις δανείων της Εθνικής αυξήθηκαν, το 2021, κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ, επίδοση που ήλθε, στο σύνολό της, από τα δάνεια προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τα δάνεια λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρών επιχειρήσεων) διαμορφώθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του τέλους 2020.

Η εκρηκτική αύξηση στο υπόλοιπο χορηγήσεων ήρθε κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.  Ως τις 30/9/21, σε καθαρή βάση (νέες εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές), το υπόλοιπο των χορηγήσεων είχε αυξηθεί κατά 400 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, οι καθαρές χορηγήσεις αυξήθηκαν, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ καθώς μειώθηκε αισθητά ο ρυθμός των αποπληρωμών και σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις νέες εκταμιεύσεις.

Τα νέα δάνεια χορηγήθηκαν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στη συγκράτηση του μέσου περιθωρίου και στη βελτίωση της διασποράς του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Αν οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, η Εθνική παρέμεινε εντός στόχων, παρά τις υψηλές αποπληρωμές, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, από μεγάλους εταιρικούς πελάτες (ΔEΗ, Σκλαβενίτης, όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ.ά.), οι οποίες πυροδότησαν αμφιβολίες ως προς την επίτευξη του στόχου αύξησης των καθαρών χορηγήσεων κατά 1 δισ. ευρώ. Εξήλθε, έτσι, από μια υπερδεκαετή περίοδο απομόχλευσης και έχει μπροστά της το στοίχημα να επιτύχει καθαρές νέες χορηγήσεις 1,5 δισ. ευρώ φέτος και Core RoE 9%.

Αρωγός στην επίτευξη του φετινού στόχου πιστωτικής επέκτασης θα είναι και οι χορηγήσεις Λιανικής Τραπεζικής, οι οποίες άρχισαν να ανακάμπτουν, σταδιακά, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Τα στεγαστικά δάνεια στις 30/9/2021 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του τέλους 2020 (7,5 δισ. ευρώ), όπως και τα καταναλωτικά (1,3 δισ.) καθώς και τα δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων (1,1 δισ.).

Ταυτόχρονα, η Εθνική δρέπει τους καρπούς της πολιτικής ρυθμίσεων των προηγούμενων ετών καθώς έχουν ταξινομηθεί, τους τελευταίους μήνες, στα ενήμερα ρυθμισμένα δάνεια ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία ρυθμισμένων δανείων, που εξυπηρετούνται κανονικά (σ.σ. καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών), παρέμεναν στις 30/9/2021 δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, επί συνόλου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 3,7 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών αναμένεται να ταξινομηθεί, φέτος, στην κατηγορία των οριστικά θεραπευμένων.

Ένα άλλο μέρος πιθανώς να ενταχθεί στην περίμετρο της τελευταίας τιτλοποίησης που ετοιμάζει η Εθνική. Το χαρτοφυλάκιο Frontier II θα περιλαμβάνει ρυθμισμένα δάνεια όλων των κατηγοριών. Η τιτλοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Α' εξαμήνου 2022,  μειώνοντας το NPE ratio σε μονοψήφια επίπεδα (σ.σ. στις 30/9 ανερχόταν σε 11,9% σε Ελλάδα και 11,8% σε όμιλο). Με δεδομένο ότι η Εθνική διαθέτει υπερεπάρκεια προβλέψεων, δεν υπάρχει προϋπολογισθείσα ζημιά για την τιτλοποίηση Frontier II.

Στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (1,8 δισ. στον όμιλο) ως το τέλος της φετινής χρονιάς, κίνηση που σε συνδυασμό με την αύξηση των χορηγήσεων θα οδηγήσει το NPE ratio σε επίπεδα αντίστοιχα του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου, σύμφωνα με την παλαιά καθοδήγηση της Εθνικής, θα διαμορφωθεί σε 60 μονάδες βάσης.

 

Χρήστος Κίτσιος

Πηγή: euro2day.gr