Η Goldman Sachs κόβει» τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Κίνας το 2022

12 Ιανουαρίου 2022, 12:06 | Διεθνής Οικονομία

Η Goldman Sachs κόβει» τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Κίνας το 2022

Σε μείωση των εκτιμήσεών της για την οικονομία της Κίνας το 2022 προχώρησε η Goldman Sachs, προβλέποντας αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

«Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με την πανδημία -συγκεκριμένα, η πιθανότητα περισσότερων περιορισμών (και συνεπώς επιπλέον οικονομικού κόστους) κατά της Όμικρον - αναθεωρούμε προς τα κάτω την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη το 2022 στο 4,3%, από 4,8% προηγουμένως», αναφέρουν σε έκθεσή τους ο Hui Shan και άλλοι αναλυτές της Goldman Sachs.

Σημειώνεται πως η εκτίμηση των κινεζικών αρχών κάνει λόγο για ανάπτυξη τουλάχιστον 5% το 2022.

Η κατανάλωση αναμένεται να επιβαρυνθεί με το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ οι εξαγωγές με μικρότερο, σύμφωνα με τους αναλυτές, που αναμένουν ότι τα υποστηρικτικά κυβερνητικά μέτρα θα αντισταθμίσουν το μισό των ζημιών από τους περιορισμούς, ενώ ο αρνητικός αντίκτυπος εκτιμάται πως θα παρουσιαστεί το πρώτο τρίμηνο.

Εξάλλου, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Κίνα θα διατηρήσει την πολιτική μηδενικής ανοχής στον έλεγχο της πανδημίας τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Τότε είναι το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου αναμένεται να δοθεί στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μια τρίτη θητεία.

Επίσης, λίγο πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, οι αρχές επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν ότι το Νέο Έτος δεν θα συμβάλει σε περαιτέρω κρούσματα. Η περίοδος των εορταστικών ταξιδιών θα διαρκέσει από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου.

 

Πηγή: insider.gr