HSBC για ελληνικές μετοχές: Φθηνές αποτιμήσεις και ισχυρές προοπτικές

12 Ιανουαρίου 2022, 13:27 | Εισηγμένες Εταιρίες

HSBC για ελληνικές μετοχές: Φθηνές αποτιμήσεις και ισχυρές προοπτικές

Διατηρεί την overweight στάση της για τις ελληνικές μετοχές η HSBC καθώς εκτιμά ότι η ελληνική αγορά θα δεχθεί σημαντική ώθηση από τον συνδυασμό δύο παραγόντων: της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών.

Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου είναι βασικό σημείο της overweight θέσης που τηρεί συνολικά για την Ελλάδα. Οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 35% του FTSE Ελλάδας, όπως αναφέρει, με το P/E να είναι στο 6,5x για το 2021 και στο 6,6x για το 2022, ενώ ο δείκτης P/B και για τα δύο έτη είναι 0,45x. Το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται στο 40% παρά το γεγονός ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE είναι σε παρόμοια επίπεδα.

Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις assets θα οδηγήσουν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, όπως τονίζει, ενώ η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων και η οικονομική ανάκαμψη θα επιτρέψει επίσης στην κατανάλωση και στον τουρισμό να ανακάμψουν σημαντικά. Για όλους αυτούς τους λόγους, η HSBC επισημαίνει πως δίνει αξιολόγηση buy και στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά στο σύνολο των ελληνικών μετοχών, η HSBC υπογραμμίζει πως με φόντο την ταχεία κυκλική ανάκαμψη (στο 8,8% τοποθετείται η ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2021 και στο 4,5% το 2022), ο συνδυασμός αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς φαίνεται ελκυστικός – με ένα P/E σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των Αναδυόμενων Αγορών, αλλά έναν ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών. Σύμφωνα με το consensus, το  P/E της ελληνικής αγοράς τοποθετείται στο 10,9x για το 2021 και στο 9,4x για το 2022, ενώ η αύξηση της κερδοφορίας τοποθετείται στο 15,4% για το 2022. Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, πράγμα που αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, όπως προσθέτει.

Ένας επιπλέον καταλύτης είναι οι προοπτικές για ενίσχυση της ρευστότητας στο Χ.Α, αναφέρει. Σε αντίθεση με πολλές άλλες μικρές αγορές, η ελληνική αγορά δεν αποτελεί ένα crowded trade. Το μέσο fund παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών έχει ουδέτερη θέση στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές ήταν επίσης χαμηλό, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για στήριξη της ρευστότητας.

 

Πηγή:powergame.gr