Οι «10 εκπλήξεις» για τις αγορές τη φετινή χρονιά

12 Ιανουαρίου 2022, 16:01 | Διεθνείς Αγορές

Ο Byron R. Wien, ένας από του γκουρού των αγορών (αρχικά ως στέλεχος της  Morgan Stanley  και από το 2009 της Blackston) δημοσιεύει εδώ και 37 χρόνια μία λίστα με τις πιθανές 10 εκπλήξεις της νέας, την οποία παρακολουθούν οι ανά τον κόσμο  επενδυτές ώστε να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δρώμενα στον κόσμο των επενδύσεων. Ο ίδιος ορίζει ως «έκπληξη» ένα γεγονός που οι επενδυτές δίνουν περίπου 30% πιθανότητες να λάβει χώρα αν και για τον ίδιο θα μπορούσε ενδεχομένως να πλησιάζει το 50%.  Η  εφετινή λίστα, με τις «Ten Surprises» για το 2022, την οποία δημοσιεύει αυτός ως αντιπρόεδρος, μαζί με τον Joe Zidle, ως επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Private Wealth Solutions της Blackstone έχει ως εξής:

1. Ο συνδυασμός των ισχυρών κερδών έρχεται σε σύγκρουση με τα αυξανόμενα επιτόκια, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να μην σημειώνει πρόοδο το 2022, ενώ οι μετοχές αξίας να υπεραποδίδουν σε σχέση με τις μετοχές ανάπτυξης.  Η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή, ενώ η διόρθωση πλησιάζει αλλά δεν ξεπερνά το 20%.

2. Ενώ οι τιμές ορισμένων εμπορευμάτων υποχωρούν, οι μισθοί και τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξάνεται στο 4,5% για το έτος. Οι μειώσεις στις τιμές των μεταφορών και της ενέργειας ενθαρρύνουν τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές της άποψης ότι ο πληθωρισμός είναι «παροδικός», αλλά ο επίμονος πληθωρισμός γίνεται τελικά το κυρίαρχο θέμα για τις αγορές.

3. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός οδηγεί την απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ στο 2,75%. Η Fed ολοκληρώνει το tapering και αυξάνει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2022.

4. Παρά την παραλλαγή Όμικρον, η κινητικότητα επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος της χρονιάς.  Αν και ο  Covid-19  παραμένει πρόβλημα  στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο, εντούτοις η κανονικότητα επιστρέφει σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι εργάζονται τρεις με τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στα γραφεία και επιστρέφουν μαζικά  σε θέατρα, συναυλίες και αθλητικές διοργανώσεις.

5. Οι Κινέζοι πολιτικοί ανταποκρίνονται στην πρόσφατη αναταραχή στο αγορά ακινήτων της χώρας, περιορίζοντας τις κερδοσκοπικές επενδύσεις στη στέγαση. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια στα  κινεζικά νοικοκυριά που πρέπει να επενδυθούν. Ένας σημαντικός κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αρχίζει να ανθίζει στην Κίνα, δημιουργώντας ευκαιρίες για δυτικές εταιρείες.

6. Η τιμή του χρυσού σημειώνει ράλι 20% σε νέα υψηλά, καθώς παρά την ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ οι επενδυτές αναζητήσουν ασφάλεια, αλλά και αντιστάθμιση από τον πληθωρισμό. Ο χρυσός διεκδικεί ξανά τον ρόλο του  ως «ασφαλές καταφύγιο» και για τους δισεκατομμυριούχους που έχουν επηρεαστεί και από τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα έστω και αν τα τελευταία συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς.

7. Ενώ οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες συμφωνούν πως  οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επιταχύνουν τις επενδύσεις προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και επιτρέπουν στους παραγωγούς σχιστόλιθου των ΗΠΑ να γίνουν ξανά κερδοφόροι, εντούτοις οι χώρες αυτές δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή αρκετά ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Η τιμή του αργού WTI ανεβαίνει  πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

8. Ξαφνικά, η πυρηνική εναλλακτική για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνει στην αρένα, καθώς τα μέτρα ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να περιορίσουν τους φόβους σχετικά με τους κινδύνους  της πυρηνικής ενέργειας, η οποία αποκτά ευρεία αναγνωσιμότητα. Η τεχνολογία σύντηξης αναδύεται ως πιθανή μελλοντική πηγή ενέργειας.

9. Τα ESG κριτήρια εξελίσσονται πέρα από δηλώσεις εταιρικής ευθύνης.  Κυβερνητικές παρεμβάσεις επιβάλουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στις ΗΠΑ, ενώ και η Federal Reserve πρωτοστατεί  στην εφαρμογή  stress tests για την αξιολόγηση της ευπάθειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα σενάρια της κλιματικής αλλαγής.

10. Οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν αρκετές μπαταρίες λιθίου για να τροφοδοτήσουν την προγραμματισμένη παραγωγή των ηλεκτρικών οχημάτων. Η Κίνα ελέγχει την αγορά λιθίου, καθώς και τις αγορές για το κοβάλτιο και το νικέλιο και επιλέγει να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας αυτών των προϊόντων για οικιακή χρήση.

 

Πηγή: ot.gr