Δίμηνο-φωτιά για τον κατασκευαστικό κλάδο με δημοπρατήσεις έργων ύψους 6,1 δισ

13 Ιανουαρίου 2022, 09:44 | Ελληνική Οικονομία

Δίμηνο-φωτιά για τον κατασκευαστικό κλάδο με δημοπρατήσεις έργων ύψους 6,1 δισ

"Φωτιά" έχουν πάρει τα επιτελεία των κατασκευαστικών Ομίλων το τελευταίο διάστημα λόγω των διαγωνισμών που έχουν προγραμματιστεί από σήμερα και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, για έργα συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Οι διαγωνισμοί που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αποτελούν τον μεγάλο όγκο των υπό δημοπράτηση έργων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος και θα μετατρέψουν την χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει και τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η μάχη που θα δοθεί μεταξύ των ισχυρών του κλάδου είναι μεγάλη, καθώς τα νέα έργα έρχονται από μια μακρά περίοδο ανομβρίας στον τομέα των δημοσίων έργων.

Η αρχή στο μέτωπο των δημοπρατήσεων ξεκινάει την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου για τα 6 νέα σιδηροδρομικά έργα συνολικού ύψους 4,1 δισ ευρώ.

Πρόκειται για την:

1. Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες, ύψους 1,68 δισ. ευρώ (2,09 δισ. ευρώ με ΦΠΑ).

2. Αναβάθμιση υφιστάμενης με διπλασιασμό και εγκατάσταση σηματοδότησης-ETCS και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, ύψους 1,07 δισ. ευρώ (1,33 δισ. ευρώ με ΦΠΑ).

3. Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση της Ραφήνας και του Λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, ύψους 309 εκατ. ευρώ (383,16 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).

4. Ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο-Πάτρα στο τμήμα Ρίο - Νέος Λιμένας Πατρών, ύψους 477 εκατ. ευρώ (591,48 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ)

5. Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από τον Κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον Λιμένα Λαυρίου, ύψους 391 εκατ. ευρώ (484,84 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).

6. Σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης και κατασκευή Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης, ύψους 53,5 εκατ. ευρώ (66,34 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).

Την επόμενη εβδομάδα οι ανάδοχοι για Flyover και Καλαμάτα Μεθώνη

Mέσα στην επόμενη εβδομάδα πιθανότητα θα ανακηρυχτούν οι μειοδότες των δυο μεγάλων έργων που δημοπρατήθηκαν στην εκπνοή του 2021.

Πρόκειται για το έργο "Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης µε Σ.∆.Ι.Τ." ή αλλιώς Flyover, προβλέπει την κατασκευή έργων βελτίωσης και αναβάθμισης της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ.

Στον διαγωνισμό υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές οι εξής εταιρείες- σχήματα:

INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Το δεύτερο έργο που δημοπρατήθηκε είναι το "Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος - Μεθώνη, με Σ.Δ.Ι.Τ.", το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή και αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος και Πύλος - Μεθώνη, συνολικού μήκους περίπου 50χλμ και είναι προϋπολογισμού 251 εκατ. ευρώ.

Στο έργο αυτό υπέβαλλαν δεσμευτικές προσφορές τα σχήματα:

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Τι έρχεται τον Ιανουάριο

Για τις 24 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για το τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα "Χερσόνησος - Νεάπολη", το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Για το έργο αυτό έχουν προκριθεί τέσσερα σχήματα:

ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις,

ΤΕΡΝΑ

ΑΒΑΞ (με το fund Marguerite),

Κ/Ξ Μυτιληναίος-INTERTOLL.

Το εν λόγω τμήμα "Χερσόνησος-Νεάπολη", είναι και το πρώτο έργο του νέου ΒΟΑΚ που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Το συνολικό κόστος του ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Τι έρχεται τον Φεβρουάριο

Μπαράζ δημοπρατήσεων έρχεται στο διάστημα από 15 έως 22 Φεβρουαρίου, καθώς αναμένεται η δημοπράτηση τεσσάρων μεγάλων οδικών έργων.

Πρόκειται για το διαγωνισμό του τμήματος του ΒΟΑΚ στο τμήμα "Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος" ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 22 Φεβρουαρίου και είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης για τις 15 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για το οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, ενώ στο διάστημα από 15 έως 22 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την Παράκαμψη Χαλκίδας προϋπολογισμού 220 εκατ ευρώ και για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή:capital.gr