Eurobank: Επενδύει στο real estate και διευρύνει το χαρτοφυλάκιο 6.000 ακινήτων

13 Ιανουαρίου 2022, 09:49 | Τράπεζες

Eurobank: Επενδύει στο real estate και διευρύνει το χαρτοφυλάκιο 6.000 ακινήτων

Επενδύει πολλαπλώς στα ακίνητα η Eurobank η οποία μετά τη συγχώνευση με τη Grivalia έχει βρεθεί με ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο που κερδίζει διαρκώς αξία, όσο οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα βελτιώνονται, μετά από χρόνια κρίσης και καταβαράθρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία του χαρτοφυλακίου των περίπου 6.000 ακινήτων της Eurobank, είναι σε συνεχή ανοδική αναπροσαρμογή από το τέλος του 2018 αρχές του 2019, οπότε προχώρησε η συγχώνευση με τη Grivalia, η οποία έφερε ακίνητα τα οποία αύξησαν την αξία τους. Η Τράπεζα υπολογίζει ότι η άνοδος των τιμών στα ακίνητα μπορεί να συνεχισθεί περίπου για μία πενταετία.

Σήμερα υπολογίζεται ότι η αξία προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Και η Eurobank συνεχίζει να επενδύει σε αυτά και να τα αναβαθμίζει, βάσει προγράμματος το οποίο αναμένεται να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ, στο τέλος της χρονιάς. Καθώς η τράπεζα επενδύει, τα ακίνητα αναβαθμίζονται και η αξία τους αυξάνεται περαιτέρω.

Σημειώνεται εδώ, ότι μόνο κατά τη διάρκεια του 2021, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν περίπου 10% κατά μέσο όρο, ενώ έχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου παραμένοντας 25% χαμηλότερα από τα υψηλά τους την περίοδο του 2007. Η αξία των ακινήτων είναι σημαντική καθώς γίνονται αναπλάσεις και ανακαινίσεις. Περίπου 4.800 ακίνητα της Eurobank είναι στην Ελλάδα, ενώ περισσότερα από 1.100 ακίνητα είναι στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα όμως η αξιοποίηση των ακινήτων αρχίζει και αποδίδει καρπούς καθώς η εκμετάλλευσή τους προσφέρει πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλους χώρους αποθήκευσης και logistics, χώρους γραφείων και άλλους ειδικούς χώρους, η ζήτηση για τα οποία αυξήθηκε. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο εννεάμηνο τα ακίνητα είχαν συμμετοχή 10% στο καθαρό αποτέλεσμα της Τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που εκμεταλλεύεται η Eurobank περιλαμβάνονται εμβληματικά ακίνητα, όπως ο μεγάλος χώρος της Παπαστράτος στον Πειραιά ή το κτίριο στη Σταδίου και Ομήρου που στέγαζε παλαιότερα τα γραφεία της ασφαλιστικής του Φοίνικα στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης η Grivalia είχε συμμετοχή και στο κτίριο της Μίνωος στο Νέο Κόσμο ένα βιοκλιματικό ακίνητο που ήταν παλαιότερα ιδιοκτησία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», την οποία στέγαζε για χρόνια.

Στο ποσό των επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ στα ακίνητα που κάνει η Eurobank, δεν περιλαμβάνονται τα κεφάλαια που αφορούν στην επένδυση στο Ελληνικό. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Τράπεζας χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες :

- Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Eurobank, περιλαμβάνει ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία η Τράπεζα ενοικιάζει ή πουλάει και ουσιαστικά είναι το μεγαλύτερο και ακριβότερο τμήμα του χαρτοφυλακίου της με αξία κατά τι μεγαλύτερη του 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου, η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 δις ευρώ.

- Τα ακίνητα του εξωτερικού

- Τα περίπου 100 ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της Τράπεζας.

- Το χαρτοφυλάκιο περίπου 4.500 ακινήτων της Τράπεζας αξίας περίπου μισού δις ευρώ το οποίο περιλαμβάνει ακίνητα από συναλλαγές και αγοραπωλησίες ή από πλειστηριασμούς, τα ακίνητα του οποίου όταν δεν πωλούνται γρήγορα, μετακινούνται εσωτερικά, μεταξύ των άλλων χαρτοφυλακίων της Τράπεζας.

 

Νίκος Κωτσικόπουλος

Πηγή: liberal.gr