Η μάχη της ακρίβειας και τα εισοδηματικά «αναχώματα» της κυβέρνησης

13 Ιανουαρίου 2022, 10:05 | Ελληνική Οικονομία

Η μάχη της ακρίβειας και τα εισοδηματικά «αναχώματα» της κυβέρνησης

Στις προσφορές εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι καταναλωτές για να «φρενάρουν» την οικονομική αιμορραγία που υφίστανται κάθε φορά που διαβαίνουν τις πόρτες των σούπερ μάρκετ. Με τον πληθωρισμό να κινείται, όπως όλα δείχνουν στην περιοχή του 5% (σήμερα οι ανακοινώσεις), ποσοστό που μας πάει πίσω της δεκαετία του 1990, οι πολίτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να «κουρεύονται» παρά τις αυξήσεις τόσο στον κατώτατο μισθό, που είναι στο 2% ή το διαθέσιμο εισόδημα που με βάση την ΕΛΣΤΑΤ είναι στο 7% για το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Eurostat, σε ετήσια βάση  ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο στην Ελλάδαέφτασε το 4,4% από 4% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή άνοδο στο 5% από 4,9%. Με βάση, δε,  τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανερχόταν στο 4,8%. Η διαφορά με τα στοιχεία της Eurostat οφείλεται στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ η Eurostat χρησιμοποιεί τον εναρμονισμένο δείκτη, δηλαδή τον ίδιο «καλάθι» για τον προσδιορισμό του δείκτη  για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Βασικά προϊόντα

Ωστόσο προϊόντα όπως, μπισκότα, άλευρα, δημητριακά, λάδια, μαργαρίνες, κατεψυγμένα, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής,, στους νέους τιμοκαταλόγους, έχουν διψήφια ποσοστά αυξήσεων. Και βέβαια παρά το ότι εσχάτως καταγράφεται ένα κύμα προωθητικών ενεργειών λόγω των «εορταστικών στοκ» που έχουν συσσωρευτεί, αλλά και της προσπάθειας τόνωσης της ζήτησης, οι προωθητικές ενέργειας δεν μπορούν να αποτρέψουν τις «εκρήξεις» τιμών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φέτα όπου η τιμή σε όλους σχεδόν τους κωδικούς έχει τσιμπήσει κατά 2 ευρώ περίπου αλλά και το γάλα όπου πέρα από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας οι ανατιμήσεις ανέρχονται σε 2-4 λεπτά στο λίτρο. Επίσης «καίει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό η περίπτωση του γάλακτος με αύξηση διεθνώς στο 22%, του καφέ με 95% και της ζάχαρης με 17,5%.

Παράλληλα, το θέμα των πρώτων υλών  όπου π.χ. υπάρχει  αύξηση στο αλουμίνιο κατά 45% που επιβαρύνει το κόστος των συσκευασιών αύξηση στο πετρέλαιο κατά 45% που εκτινάσσει το κόστος των μεταφορικών εντείνει τις πιέσεις για ανατιμήσεις.

Το μήνυμα Σταϊκούρα

Πάντως χτες ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά ήταν σαφής ότι το άμεσο μέτρο μείωσης των φόρων για ανάσχεση της ακρίβειας δεν είναι στην ατζέντα των λύσεων, όπου βέβαια κυριαρχεί η λογική των εισοδηματικών ενισχύσεων. Άλλωστε, η προσδοκία είναι να υπάρξει αλλαγή ρότας στις τιμές, ενώ βέβαια δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και τη μεγάλη φοροκλοπή μέσω του ΦΠΑ, που βάζει φρένα στις όποιες κινήσεις μείωσης φόρων.

«Γενικώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κινείται στην κατεύθυνση μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Επί 2,5 χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση κινούμασταν και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε. Υπάρχουν πράγματι μια σειρά από μέτρα που θα θέλαμε να δούμε και να μειώσουμε φόρους περαιτέρω στο μέλλον, θα σας θυμίζω όμως ότι έχουμε και κάποιες ανοιχτές εκκρεμότητες ακόμα. Έχουμε κάποιες μειώσεις φορών που εξαντλούνται το 2022 και θα πρέπει να δούμε πως θα μονιμοποιηθούν. Σας θυμίζω μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, σας θυμίζω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα που ήταν το ’21 και ισχύουν και το ’22. Άρα θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και για την μονιμοποιηση αυτών των παρεμβάσεων και για πιθανές άλλες πρόσθετες μειώσεις φορών που θα μπορούσαν να ήταν και άμεσοι φόροι, και έμμεσοι φόροι σαν αυτους που λέτε αλλά αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε αυτό μπορούμε να πράξουμε. Γιατί σας θυμίζω επίσης ότι έχουμε να πάρουμε μέτρα και στο άλλο πεδίο το υγειονομικό και στο υγειονομικό πεδίο περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών για να δούμε εκεί τι επιπλέον παρεμβάσεις ενδεχομένως θα χρειαστούν σε κάποιους τομείς, όπως μπορεί να είναι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για μεγαλύτερη γκάμα εργαζομένων σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας έτσι ώστε να στηρίξουμε και με αυτόν τον τρόπο την επιχειρηματικότητα αλλά και τους εργαζόμενους».

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε κρίση προκύπτει. Προφανώς αυτός ο κουμπαράς είναι προς αξιοποίηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Σας θυμίζω ότι φέτος ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων πέφτει ακόμα περισσότερο στο 22%. Άρα η κυβέρνηση ενισχύει και τα super market με ακόμα χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 22%, βεβαίως το έκανε για να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης συνολικά στην επιχειρηματικότητα αλλά αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμάτε. Επίσης να προσθέσω ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές που θα έπρεπε να αρχίσουν να πληρώνονται σε 60 δόσεις από την μεθεπόμενη εβδομάδα με επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης πήγαν τον Ιούνιο. Επίσης να θυμίσω ότι ο συμψηφισμός με πάγιες δαπάνες φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έληξε, δεν έληξε τελικά πήγε και αυτό τον Ιούνιο. Και να προσθέσω ότι με τα προγράμματα Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ δώσαμε άλλα 56 εκ. για 83.653 δικαιούχους δηλαδή συνολικά έχουμε δώσει μισό δισεκατομμύριο, 504 εκατομμύρια € σε 86 χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας μας και θα συνεχίσουμε να δίνουμε για να τους βοηθάμε στο τραπεζικό σύστημα. Άρα συμπέρασμα δεν έχουμε σταματήσει να ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τις επιστρεπτέες που δεν πληρώνουν και με τις πάγιες» τόνισε χτες ο κ. Σταϊκούρας.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr